KAKO JE NOVAK RAZVIJAO SVOJU MOĆ: Ovo je suština mentalne snage koju nemaju normalni ljudi! (FOTO) (VIDEO)

Stručnjaci objašnjavaju kroz kakav proces prolaze najbolji teniseri na svetu

  • 5

"O Bože. Moram da osvojim ovaj poen. Osvojiću Vimbldon, ako osvojim ovaj poen". Ako ovako teniser razmišlja, gotov je.

Pokušava da završi poen, a ta misao vam ne napušta um.

Nemaju svi poeni u tenisu istu težinu, u odnosu na ostale sportove ima više poena u kojima se oseća pritisak. Gem lopte, set lopte, meč lopte, servis za osvajanje turnira. Osvajanje set lopte je tek pola puta ka pobedi.

- To je ogroman ulog za samo jedan poen. To se ne dešava u drugim sportovima. Moglo bi, kad bi, na primer, u košarci na svakih pet minuta koš vredeo deset poena. E onda bi to bilo gusto. U tenisu je mnogo toga na sve ili ništa, tako da bi igrači morali da budu posebno disciplinovani - priča Alen Foks za "Sports Ilustrejted", bivši teniser i autor knjige "Tenis: Pobediti mentalni meč".

Ceo svet se divi teniserima koji uspeju da izdrže ovaj pritisak, a među njima je i trenutno najbolji igrač sveta Novak Đoković. Zato je i u društvu veličina koje su obeležile ovaj sport, a to je sada i potanko objašnjeno.

Sećate se onog Đokovićevog riterna na meč loptu Federera na US openu?

>>> FANTASTIČNA PRIČA TENISERA KOJI JE TRENIRAO SA NOVAKOM: Beker mi traži da ga "šetam", a ja prebledeo!

Hladna glava i izostanak panike je već tada bilo nešto što je Đoković imao na svojoj strani, a godinama je to usavršvao.

I baš po mišljenju teniskih stručnjaka, ta veština, baš kao i svaka druga, treba da se usavršava.

- Kao i sve ostalo, vi razvijate i navike, baš kao i veštine i vežbe. To je nešto čemu treba da se posvetite i u čemu treba da rastete. Ova veština podrazumeva da izađete na kraj u visoko stresnim situacijama, i to je prava karakterstika jednog uspešnog sportiste - ističe Džastin Gimelstob, bivši teniser a sada komentator.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Borba sa tim pritiskom na terenu je "virtuelno ostrvo vaših misli", i to zahteva mentalni trening isto koliko i fizički, smatra Foks.

- Najbolji treneri su i jako dobri psiholozi. To bi zapravo trebalo da bude suština njihovog posla, da kontrolišu emocije igrača. Teniski meč je ekstremno stresan. Ne smete ni na sekund da opustite, i jako je teško da psihički izdržite.

Održavanje vrhunske igre traži mentalnu snagu.

- Ono što igrači rade na terenu, najčešće u momentima između poena, suštinski je kontrola emocija.

KAKO NAJBOLJI KONTROLIŠU EMOCIJE? NADAL JE TO ODMAH NAUČIO, FEDERU JE TREBALO VREMENA

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Svoj um treba da oslobodite i fokusirate na stvari na koje možete da utičete, a to su oni najvažniji aspekti na jednom meču - nastavlja Foks, i dodaje:

- Usput, ovi veliki profesionalci nisu normalna ljudska bića. Oni imaju mnogo veću kontrolu nad svojim emocijama. Umesto da dozvole svojim emocijama da preovladaju njihovom logikom, zapravo njihova logika vlada situacijom nad emocijama. Nema tu mesta obeshrabrenosti ili besu. Nijedna od tih normalnih emocija nisu dozvoljene u teniskom meču. Svaka emocija mora da ima neku svrhu. I pravi profesionalci koriste emocije da igraju bolje.

Ključ dobre igre na terenu počinje van terena: kad igrač nije u stresnoj situaciji. Foks kaže da dobri treneri i sportski psiholozi prestavljaju igračima ključne pretpostavke, koje im pomažu da razumeju šta stres radi njihovoj logici. Foks je potom iskoristio primer Rodžera Federera kao nekoga ko je brzo savladao i usvojio ovu moć.

- Federer je imao loš temperament i lošu glavu na početku karijere. Ali je naučio do svoje 19. ili 20. godine da mora da disciplinuje svoje emocije, jer ne sme tek tako da ih pusti. Rafael Nadal je to očigledno znao već sa 17 godina. Neko kao recimo Ivan Lend je to usvojio kasnije, pa postao teniski velikan.

POSAO TRENERA JE: 90 ODSTO MENTALNI TRENING, 10 ODSTO FIZIČKI

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvo pravilo za svakog igrača da savalada svoje emocije jeste da nema nikakvu reakciju na ishod nekog poena. Kada ne reagujete na ovaj ili onaj način znači da će okolnost samo proći pored vas. Ako to unapred odlučite, kontrola postaje alat tenisera.

- Najveći igrači ujedno i stimulišu sebe u kritičnim situacijama. To uzbuđenje vam da dozu adrenalina da biste se osećali dobro tog momenta, što je izuzetno važno u završnicima seta ili meča kada treba da budete posebno oprezni. Kada proslave poen, to ne rade zato što su izgubili kontrolu, već zato što su ODLUČILI, odabrali, da to urade. Dozvoliti emocijama da lutaju tokom višečasovnog meča kada ima mnogo uspona i padova može da vas izmori više nego što sam meč izmoriti - tvrdi Foks, a komentator Gimelstob kaže da igrači biraju različite prioritete, ali da je kontrola svima jedini cilj jer je pritisak stalno prisutan.

Foks ohrabruje tehnike ublažavanja stresa. On predlaže fokus samo na one stvari koje slede u predstojećih nekoliko sekundi. Ne čak ni minut.

- Ne želite veliku sliku u tom momentu. Naravno da ne možete potpuno da zaboravite na to, ali je vaš fokus da zaustavte sebe da mislite o tome u važnom trenutku.

Prema nekim naučnim studijama, čoveku u umu, u prvom planu, može biti samo jedna velika stvar.

- Pa ako uspete da fokusirate tu misao na loptu ili udarac, na primer, onda ćete svoj um ispuniti korisnim informacijama. Mora igrač da misli o nečemu što nije činjenica da ako ne osvoji naredni poen, gubi meč - zaključuje Foks.

Ti važni poeni vrtoglavo rastu u umu. Emocija je moćan alat i može da oblikuje strategiju. Ali igrači koji potpuno vladaju i kontrolišu emocije imaju drugačiju perspektivu. I vrlo često, drugačiji rezultat.

(B.M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    15. februar 2016 | 17:27

    Бог Бог Бог Бог бог

  • Fergi

    15. februar 2016 | 18:08

    Istorijski retern i to na Rodžerovu MEČ loptu? Strasno, jer to može samo veliki igrač kao Novak i još da pobedi u tom meču? To je psiha, kontrola emocija, znanje, kvalitet..mogu da nabrajam do sutra.

  • Mishko

    15. februar 2016 | 17:24

    Ovo zvuci veoma veoma logicno a isto tako je i veoma veoma veeeoooma tesko uraditi ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA