71. ROĐENDAN ZVEZDE: Velikani su padali i strahovali na ovim mečevima 4. marta! (VIDEO)

Podsetite se najvažnijih utakmica odigranih na dan kada je osnovana Crvena zvezda

  • 16

Sportsko društvo Crvena zvezda je zagazilo u osmu deceniju postojanja. Na današnji dan 1945. godine, osnovan je jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na Balkanu i u Evropi.

Tog 4. marta formiran je klub na inicijativu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine, a u postavljanju temelja budućeg sportskog društva učestvovali su Zoran Žujović, Ljubiša Sekulić, Slobodan Ćosić, Dušan Bogdanović i Svetozar Gligorić.

Sve je počelo od fudbalskog kluba. Igrači su sinoć to prigodno proslavili, a tortu za 71. rođendan presekao je kapiten Aleksandar Luković.

Crvena zvezda je 26 puta bila šampion države, 24 puta osvajač kupa, a posebno su važni po jedan trofej šampiona Evrope i sveta.

Baš četvrtog marta je Crvena zvezda odigrala nekoliko važnih utakmica koje se pamte.

Najznačajnija je ona odigrana 1987. godine - na Marakani je gostovao veliki madridski Real, i to je bio prvi meč četvrtfinala Kupa šampiona. Crveno-beli su po debelom minusu i pred 90.000 navijača slavili 4:2. U revanšu su ipak slavili domaći rezultatom 2:0 i eliminisali igrače Velibora Vasovića.

Isti datum samo 1981. godine, na stadionu "Đuzepe Meaca" - crveno-beli su odigrali 1:1, takođe u četvrtfinalu Kupa šampiona.

Četvrtog marta 1992. godine, golovima Darka Pančeva, crveno-beli su savladali Panatinaikos 2:0 u Atini, a utakmica je odigrana u grupnoj fazi takmičenja. Tom pobedom je Zvezda stigla do prvog mesta na tabeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда

    4. mart 2016 | 11:20

    И била би ко зна колико пута још и првак и освајач купа да није систематски рушена од стране жуто-црвене коалиције који су пошто пото гурали свој државни пројекат како би достигли те трофеје остварене у далеко већој конкуренцији. Али, једна је Звезда. Малим тимовима ни сво политичко залагање није помогло да досегну те резултате.

  • Deks

    4. mart 2016 | 17:51

    Kakvo je ludilo kakav je ponos biti ZVEZDAS BITI SRBIN uh da nije bilo grobara Franje Tudmana gde bi nam bio kraj js bi se evropa tresla na Marakani

  • Tišljer036

    4. mart 2016 | 14:59

    JEDNA JEDINA MOJA ZVEZDA CRVENA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA