Najvredniji svetski klub više ne stanuje u Evropi!

Kineski gigant nadmašio Real, Mančester, Barselonu...

  • 0

Potvrda dominacije kineskog fudbala, pre svega u pogledu finansijske moći, je i najnoviji podatak koji kaže da je aktuelni prvak Azije Gvangdžo Evergrande zvanično postao najvredniji klub na svetu, vredniji čak i od, do sada nedodirljivih giganata Real Madrida i Mančester junajteda, koji su godinama držali primat na berzi.

Tržišna vrednost Gvangdžoa je 3.35 milijardi dolara, nakon što je izvršena prva transakcija od 36000 akcija po ceni od 8.5 dolara po akciji.

Ovim su po vrednosti premašili Real Madrid čija je tržišna vrednost u ovom trenutku 3,26 milijarde dolara, ali i Mančester, koji je na koti od 2,35 milijarde.

Iako poslednjih godina beleži galopirajući napredak u svakom pogledu, Gvangdžo i dalje prilično zaostaje za najvećim evropskim klubovima u pogledu obrta novca. Šampion Azije je u prethodne tri godine u proseku ostvario dobit od 400 miliona juana, što je tek 61 milion dolara, a zna se da je, recimo Mančester, za isti period inkasirao astronomskih 400 miliona dolara!

Gvangdžo je osvojio pet titula prvaka Kine zaredom i dve azijske Lige šampiona od kada je taj klub preuzeo kineski tajkun Ksi Jinping 2010. godine.

Evergrande je ove sezone pomerio granice u visini transfera kineskih klubova kada je za 42 miliona platio Atletiku za Džeksona Martineza. Za taj klub već igraju skupo plaćeni internacionalci Rikardo Gular i Elkson, svojevremeno je dres Gvangdžoa nosio i tada najskuplje plaćeni igrač sveta Dario Konka, a jedan od glavnih igrača sada je i reprezentativac Brazila Paulinjo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA