Šarapova brutalno odgovorila Nadalu: Ja se ne pretvaram da sam povređena da sakrijem doping!

Ruska teniserka burno reagovala na izveštavanje nakon što je priznala da je koristila zabranjenu supsatncu bez prethodne provere

  • 54

Zakuvalo se u slučaju Marije Šarapove, koja se izgleda baš spremila za ono što bi je moglo sačekati nakon priznanja da je pala na doping tekstu na Australijan openu.

Nije pošteno prošlo ni nedelju od dana od priznanja ruske teniserke u Los Anđelesu da je koristila lek sa supstancom meldonium, koja je od početka 2016. godine zabranjena, što ona nije znala, a već je Šarapova bila prinuđena da reaguje povodom izjava u medijima.

>>> Francuska teniserka srpskog porekla oštro po Šarapovoj: Marija je varalica, sve igračice to misle!

Za početak, Šarapova je na svojoj Fejsbuk stranici demantovala reči bivšeg direktora Svetske antidoping agencije (WADA) Dika Paunda da je čak pet puta bila obaveštena o zabrani leka.

Takođe, izgleda da je Maša zamerila španskom teniseru Rafaelu Nadalu na izostanku podrške, a iskoristila je izjavu bivše francuske ministarke koja tvrdi da je Nadal pao na doping testu 2012. godine, ali da je afera prikrivena, pa je Španac pauzirao sedam meseci zbog navodne povrede kolena.

U svojoj dugačkoj Fejsbuk poruci, Šarapova je napisala:

"Ponosim se kako sam igrala tenis. Bila sam iskrena i preduzmiljiva. Neću se pretvarati da sam povređena da bih sakrila istinu o mojim rezultatima testova".

PORUKA MARIJE ŠARAPOVE SA NJENE FEJSBUK PORUKE U CELOSTI

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Dragi navijači,

Želim sa svima vama da podelim informacije u vezi sa poslednjim izveštavanjem, i da vas obavestim da postoje detalji koji su pogrešno preneti u medijma, i zato sam spremna da uzvratim udarac.

Iskazali ste mi neograničenu podršku, i zahvalna sam na tome. Ali svesna sam i da neki - ne svi, ali neki - mediji narušavaju, preteruju ili ne uspevaju da precizno izveste o događajima.

Navodno sam pet puta obaveštena o prestojećoj zabrani leka koji sam uzimala. To nije tačno i nikad se nije desilo.

To je iskrivljavanje prave "komunikacije", koja se ogledala u prosleđivanju informacije i običnom postavljanju na veb sajt.

Ja ne tražim izgovore što nisam znala za zabranu. Već sam rekla da sam mejl dobila 22. decembra 2015. godine, koji je za naslov ("subject") imao "Glavne izmene u teniskom anti-doping programu za 2016. godinu". Trebalo je više da obratim pažnju na taj mejl.

Ali ostali vidovi "komunikacije"? To su bili njuzleteri, vebsajtovi, i brošure.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dana 18. decembra primila sam mejl sa naslovom "Vesti za igrače". U sebi je imao njuzleter sa vebsajtom, na kom su bile gomile informacija o putovanjima, predstojećim turnirima, renkingu, statstici, rođenadnskim željama, i da, anti-doping pravilima. U tom mejlu, ukoliko je igrač želeo da nađe neki poseban podatak o lekovima koji su dodati na listu, morao je da pročita gomilu nevezanih linkova, nađe opciju "Zona za igrače", ukuca korisničko ime i šifru da bi se učitalo još linkova sa dosta različitih tema, i da nađe "Glavne izmene u teniskom anti-doping programu za 2016. godinu", klikne, i dođe na stranicu sa otprilike trideset linkova o različitim anti-doping pravilima.

Onda igrač mora da klikne na tačan link, i da "skroluje" na drugu stranu, i tu može da se nađe drugi naziv leka koji sam koristila.

Drugim rečima, da bismo bili svesni šta znači da sam "upozorena": morali ste da otvorite mejl sa naslovom koji veze nema sa anti-dopingom, kliknete na veb sajt, ukucate korisničko ime i šifru, tražite, kliknete, tražite, kliknete, tražite, kliknete, tražite, kliknete, "skrolujete" i čitate.

Pretpostavljam da neki mediji to mogu da nazovu upozorenjem. Mislim da bi većina ljudi za to mogla da kaže da je bilio teško naći.

Tu je takođe bila i kartica koja se delila na turnirima početkom 2016. godine, nakon što je zabrana stupila na snagu. Ovaj dokument ima hiljade reči, mnoge su stručne, i još su sitno odštampane. Da li je trebalo da analiziram? Da. Ali kad vidite ovaj dokumet, znate šta mislim.

Foto: Facebook/Maria Sharapova Kartica za tenisere o anti-doping pravilima, Foto: Facebook/Maria Sharapova

Opet, ne tražim izgovore, ali je pogrešno reći da sam bila upozorena pet puta.

Bio je takođe jedan naslov: Četiri do šest nedelja uzimanja leka u slučaju Marije Šarapove. Taj naslov su prenosili mnogi novinari koji nisu svojim gledaocima i čitaocima rekli ostatak priče. Pominje se kako je proizvođač mog leka poručio da se lek uzima dva ili tri puta godišnje i da samo lekari mogu da prate i procenjuju zdravlje pacijenta i konstatuju da li pacijent može da uzima meldonium na duži vremenski period.

Upravo to sam i uradila. Nisam lek uzimala svakog dana, već onako kako mi je doktor preporučio, i to u preporučenim niskim dozama.

Ponosim se kako sam igrala tenis. Bila sam iskrena i preduzmiljiva. Neću se pretvarati da sam povređena da bih sakrila istinu o mojim rezultatima testova.

Radujem se saslušanju u Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF), kojoj ću dostaviti moje lekarske nalaze.

Nadam se da ću moći ponovo da igram. Ali bez obzira na sve, želim da vi, moji dragi navijači, da znate istinu i da pred sobom imate činjenice.

Marija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    13. mart 2016 | 00:13

    E svaka joj cast makar sto zalepi onog izvlacioca gaca iz du....

  • Ferrari909

    13. mart 2016 | 00:05

    E dobro si mu rekla Maso i nebrini Nole ce ga razmontirati za tebe...

  • Mirce

    13. mart 2016 | 00:13

    Pazljivo Sam procitala tekst.I jedno mi nije jasno njen stab njeni treneri menadzeri I ostali iz okruzenja.Zar NE trebaju on I da Prate desavanja oko tenisa a van terena??Kao sto he slucaj sa lekovima.Sta IMA on a da cita citaju oni I obavestavaju je.Prema tome on I su zakazali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA