ZAŠTO JE ĐOKOVIĆ U PRAVU? Ovo su razlozi zbog kojih su napadi na Novaka besmisleni i licemerni

Nepotpuno izveštavanje sa konferencije dovelo je do hajke na srpskog tenisera, iako on ni u jednom momentu ne potencira da muškarci pošto-poto treba da dobiju više novca od žena

  • 8
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Osetljiva tema ravnopravnosti u tenisu postala je kontroverzna zahvaljujući izjavama na kraju prvog mastersa u sezoni, Indijan Velsa.

Da budemo potpuno iskreni, ono što je rekao direktor turnira Rejmond Mur daleko je od bilo kakve korektnosti, a to je da se ženski tenis "šlepa" uz muški, pa bi on na mestu teniserki svako veče klečao na kolenima i zahvaljivao Bogu što su rođeni Rodžer Federer i Rafael Nadal, pošto su oni nosili tenis, a sve zbog činjenice da su nagrade praktično izjednačene (gren slemovi, IV i Majami).

Novak Đoković je upitan za komentar, i u njemu, ako i u njegovom slučaju želite da budete potpuno iskreni, nema baš seksizma kakav je očigledan kod Mura, koji je na kraju i podneo ostavku.

Nepotpuno izveštavanje sa konferencije dovelo je do hajke na srpskog tenisera, pa ostaje utisak da su strani mediji spremno dočekali da se poigraju sa kontekstom.

>>> Dva Novakova odgovora koja svetski mediji nisu preneli jer onda ne bi mogli da ga napadaju

Foto: Profimedia/Press Association Foto: Profimedia/Press Association

Na primer, potpuno je u drugi plan stavljen Novakov odgovor da bi teniserke trebalo da budu više plaćene ukoliko bi njihovi mečevi bili popularniji.

Svako ko je iole pratio srpskog igrača video bi da on žene vrlo uvažava - u krajnjem slučaju, Jelena Genčić bila je važna za kreiranje njegovog stava i karijere. Ni u jednom momentu ne potencira da muškarci pošto-poto treba da dobiju više novca, a zloupotrebljeno je što je prirodnu razliku između muškaraca i ženu predstavio kao činjenicu zbog koje je borba žena čak i veća i važnija u svetu sporta.

Teniski komentator BBC-ja Rasel Faler rekao je da mnogi teniseri dele njegovo mišljenje i dodaje:

- On (Novak) predlaže da zarade na kombinovanim turnirima treba da budu podeljene na osnovu podataka prodaje karata i TV gledanosti mečeva. Ovo bi u budućnosti bi moglo da dovede da žene budu više plaćene, ali i da fatalno podriva princip da bi muškarci i žene trebalo da budu podjednaki za iste uspehe, bez obzira na broj setova koji će odigrati.

>>> Kako je Federer odgovorio na pitanje da li bi teniseri trebalo da zarađuju više od žena?

KO JE GLEDANIJI?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ne računajuči gren slemove, oko 395 miliona gledalaca (TV i digital) pratilo je VTA turnire, a čak 973 miliona ATP događaje.

Finale Vimbldona 2015. (Đoković - Federer) privuklo je čak 9.2 miliona gledalaca, a 4.3 miliona je pratilo žensko finale (Vilijams - Muguruza).

Finale US opena iste godine (Đoković - Federer) gledalo je 3.3 miliona gledalaca, a 1.6 miliona žensko finale (Peneta - Vinči), mada su karte bile prodate brže nego za završni okršaj u muškoj konkurenciji. Jedan od razloga je i taj što se očekivalo još pre turnira da će Serena igrati u finalu i kompletirati kalendarski slem, trofejom u Njujorku, pa su karte planule i zbog pojektovanog istorijskog događaja.

- Ali, da li bi se karte tako brzo rasprodale da se znalo da će u finalu igrati Flavija Peneta i Roberta Vinči? Mislim da ne bi -

pita se Džordž Belšo, novinar britanskog portala "Metro" u tekstu koji je naslovio "Novak Đoković je u pravu! Teniseri zaslužuju da budu plaćeni više od ženskih zvezda".

Ali, prethodne dve godine su ženska finala u Njujorku (Vilijams - Voznjacki, Vilijams - Azarenka) bila gledanija od muškog (Nišikori - Čilić, Đoković - Nadal). Valjalo bi podsetiti da je najbolja teniserka na svetu Amerikanka, i da se igralo u Njujorku.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Zvezde ženskog tenisa poput Vilijamsove će zaraditi više od prosečnog teniera jednostavno zbog toga koliko će globalne publike njen meč privući. Nagradu treba pripisati onima koji najbolje "prodaju" proizvod i ujedno su najgledaniji sportisti - piše novinar.

Đoković je zaradio 21 milion dolara prošle godine, a Vilijams 10.5 miliona, dok su deseti igrač i igračica sveta Conga i Vinči zaradili isto 2.2. miliona dolara.

Kada je u pitanju stav da teniseri provode više vremena od teniserki na terenu, na ruku ide naredni podatak:

Na gren slemovima, Đoković je zaradio 6.5 miliona funti, a Vilijams 5.46 miliona. Đoković je na terenima proveo 4.003 minuta, a Serena 2.413, što znači da je za minut Srbin zaradio 1.623 funte, a Serena 2.262.

Ovako je to objasnio Belšo:

- Da pojasnimo - jedan pol provodi provodi više vremena radeći nego drugi. Ako treba da radite isti posao kao neko drugi za istu platu, rekli biste da je to fer. Međutim, ako radite isti posao i dobijate istu platu kao radnik koji je radio samo pola radnog vremena, vi biste razumljivo bili ljuti. To je upravo ono što se dešava na gren slem turnirima. Da li je to zaista pošteno? Ili je prilično u korist takmičarki? To je politička korektnost dovedena do ludila jer sugeriše da dva tipa takmičara odrađuju istu količnu posla. A oni to ne rade. Ovo je ekvivalent tome da muškarac trči maraton, a žena polumaraton, a tvdi se da su "pretrčali istu distancu". To je besmislica.

I pored svih ovih podataka ova debata može da potraje u nedogled.

- Ne možete tu ništa da promenite - rekao je svojevremeno Rodžer Federer, ali ga zbog toga niko nije napadao...

- ATP i WTA su više od sporta, to je funkcionalni biznis. Ključno pravilo je da biznis treba da održava najviši nivo investicija u oblasti gde je najveći prihod. Gledajući tenis kao biznis, očigledno je da teniseri treba da budu više plaćeni od teniserki. To nije zbog toga što je ženski sport slab, jer Serena Vilijams nije pukom srećom osvojila 21 gren slem titulu. Ovako svet funkcioniše i Đoković je u pravu što je to istakao - u svojoj analizi je zaključio teniski kolumnista, Adam Adikot.

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki626

    22. mart 2016 | 13:48

    Čovek sve lepo objasnio,ali džabe...

  • Putin

    22. mart 2016 | 17:41

    Treba ih izjednačiti po nagradama ali da igraju međusobno pa ko osvoji turnir neka nosi! Mislim daje to prava ravnopravnost za koju se borimo!

  • Sale

    22. mart 2016 | 14:57

    Lep par nole i serena, ko zna mozdabi bude nesto.Nole voli plave ali nista bez crnke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA