Đurđić za Telegraf o reprezentaciji, Partizanu i Zvezdi: Svaka druga zemlja bi napravila promenu u Savezu dosad (VIDEO)

Povremeni reprezentativac Srbije, bez dlake na jeziku, u intervjuu za naš portal otvoreno pričao o stanju u srpskom fudbalu

  • 8

Povremeni fudbalski reprezentativac Srbije, Nikola Đurđić, iskoristio je reprezentativnu pauzu za kraći predah i doputovao je iz Dizeldorfa u Beograd sa svojom verenicom Nađom, kako bi proveo neko vreme sa porodicom i prijateljima.

>>> ĐURĐIĆU, ČUVAJ JE OD RONALDA: Verenica srpskog fudbalera izgleda predobro! (FOTO)

Trenutno napadač Fortune iz Dizeldorfa, gde igra kao pozajmljen igrač Augzburga, bio je gost redakcije Telegrafa, pa smo porazgovarali o aktuelnim dešavanjima u srpskom fudbalu.

>>> Čarolije Nikole Đurđića: Gol sa 30 metara i dve asistencije! (VIDEO)

Nezaobilazna tema bili su problemi u reprezentaciji, koji su izbili u prvi plan posle spiska Radovana Ćurčića za prijateljske utakmice protiv Poljske i Estonije, posle koga su Dušan Tadić i Nemanja Gudelj rekli zbogom Orlovima dok je Ćurčić selektor.

Foto: Telegraf Nikola Đurđić sa verenicom Nađom Baletić, Foto: Telegraf

Upravo tom temom smo počeli intervju.

>>> SVE PUCA U REPREZENTACIJI: Ni Gudelj ne igra dok je Ćurčić selektor!

- Krivo mi je što se u poslednje vreme samo takve priče čuju o reprezentaciji. Samo nešto negativno. Rezultati izostaju iz ciklusa u ciklus, iz kvalifikacija u kvalifikacije, pa čak i u prijateljskim utakmicama.

- Što se tiče konkretno Gudelja i Tadića, obojica su odlični igrači pre svega. Dušana znam dugo još iz mlade reprezentacije. Jedan od najkvalitetnijih, ako ne i naš najkvalitetniji ofanzivni igrač i ne razumem da tu ne može da se nađe zajednički jezik.

>>> NOVI RASKOL U REPREZENTACIJI: Tadić optužio Ćurčića da je nedorastao da bude selektor!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ja znam da mu je sigurno bilo krivo što nije na spisku, zna igrače to da povredi. Igrači su sujetni, svi su oni takvi, jer je naša karijera u pitanju. Stvarno će mi biti krivo ako više ne bude u reprezentaciji.

- Nadam se da će to da se promeni i da će se naći neko rešenje. Treba uvek da se nađe rešenje koje je najbolje za reprezentaciju Srbije, a ne da se neki interesi pojedinaca stavljaju u prvi plan.

>>> MILOŠEVIĆ O TADIĆU: Licemerna izjava, takvi Srbiji nisu potrebni!

Šta podrazumevaš pod tim interesima pojedinaca?

- Možda se neko nekad nađe uvređen u Fudbalskom savezu Srbije, jer neki igrač odreaguje i kaže nešto pogrešno i onda se od svega toga napravi mnogo veća priča nego što jeste. Mislim da bi tada trebalo da se spusti lopta i da se nađe najbolje rešenje, a ne da se odmah odgovara i napadaju igrači.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako ti deluje atmosfera u reprezentaciji? I sam si bio deo nje i reci nam svoje utiske iz tog perioda?

- Imali smo ranije sukob Nemanje Matića i Siniše Mihajlovića, gde je najmanje dobrog bilo za reprezentaciju Srbije. Isto i sa Ademom Ljajićem, kao i ovo sada. To najmanje koristi srpskom fudbalu i mislim da odatle treba da se počne i da se nađe rešenje, a ne da se te priče stavljaju u prvi plan, a da sve na terenu bude u drugom.

- Oseća se tu neki pritisak. Isto je bilo i kada sam ja bio u reprezentaciji. Kad rezultati izostaju onda je uvek isto, atmosfera nije na nivou. Oseća se da narod očekuje mnogo od fudbalera, naročito kada se zna gde igraju naši najbolji igrači. Ipak mislim da su to momci koji žele da pobeđuju i mislim da je pitanje vremena kada ćemo da izađemo iz krize. Ali definitivno, neke svari u našem fudbalu moraju da se promene iz korena.

Foto: Marko Todorović  Foto: Marko Todorović

Na šta misliš kada kažeš da neke stvari treba da se promene iz korena? Ko treba da snosi odgovornost za to što se od 2010. godine nismo plasirali na veliko takmičenje?

- Mislim da bi se u svakoj drugoj zemlji do sada mnogo toga promenilo u celom Savezu ako reprezentacija nema uspeha, samo ne u Srbiji. Ali ne bih mnogo da pametujem tu, postoje ljudi koji donose odluke i ne želim da kažem nešto pogrešno.

Da li se nadaš novom pozivu u reprezentaciju?

- Uvek postoji takva želja, trenutno to nije realno, ali moje mišljenje je da se nikada ne okreću leđa reprezentaciji.

NE ODBACUJEM MOGUĆNOST DA DOĐEM U PARTIZAN, BILO MI JE KRIVO KAD JE ISPAO OD AUGZBURGA, IAKO SAM NJIHOV IGRAČ

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Postojale su pre nekoliko godina spekulacije o tebi i mogućem dolasku u Partizan. Postoji li sada takva mogućnost?

- Možda, do kraja karijere, što da ne? To bi bilo lepo. Oduvek sam imao tu neku želju, ali ipak treba da se dese neke pozitivne stvari u srpskom fudbalu, da bi naši fudbaleri, koji igraju u inostranstvu, imali želju da se vrate i da završavaju ovde karijeru ili da svoje dve – tri najbolje godine posvete svojim klubovima.

- Vidim to dosta u Evropi. Kad sam igrao u Skandinaviji, mnogo ’’top’’ igrača iz Norveške, Švedske, Danske se vraćalo u svoju zemlju. Recimo Danijel Ager, takođe i Jon Arne Rise se nedavno vratio u Norvešku.

- Ti igrači nisu još za bacanje i mogu da igraju na ozbiljnom nivou. Vrate se u svoju zemlju, promovišu fudbal, dovedu navijače na stadion i podignu kvalitet. Tamo su oni idoli i ikone i sve je to dobro za te zemlje.

- Mislim da naš fudbal treba da postane privlačniji za takve srpske igrače. Kad bi se svaki naš ’’top’’ igrač vratio u Srbiju da završi karijeru i odigra ovde bar jednu – dve sezone, naš fudbal i liga bi bili mnogo jači.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Bio si na tribinama kada su igrali Partizan i Augzburg u Beogradu. Kakve su ti bile emocije, pošto su igrali klub sa kojim imaš ugovor i klub koji voliš od detinjstva?

- Iskreno, bilo mi je krivo što nisam mogao da igram tu utakmicu, što sam otišao iz Augzburga. Bilo bi mi zanimljivo iskustvo da sam mogao da igram taj meč. Nekako mi je na kraju bilo malo krivo što Partizan onako nije prošao dalje. Trebalo je i Augzburgu i Partizanu za prolaz, ali mislim da je Partizanu bilo potrebnije. To je bio veliki udarac za klub i može da ostavi traga.

- Počelo je mnogo loših stvari da se dešava po Partizan posle toga, podseća me to malo na ono što se dešava košarkaškom klubu posle one trojke Cedevite pre tri godine, kad je Nolan Smit dao trojku s pola terena koja nikad nije trebalo da uđe. Evo nekoliko godina Partizan ne može da se oporavi od te trojke, malo me taj gol Augzburga na kraju podsetilo na tu trojku. Nadam se da neće biti slična situacija, ali baš je surov gol bio.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako se osećaš kad vidiš da se u poslednje vreme dešavaju razne afere u Partizanu gde očigledno postoji sukob dve struje u upravi, pa se iznosi i prljav veš iz kluba?

- To me uopšte ne interesuje. Muka mi je više od toga u našem fudbalu, te priče ko je šta ukrao. Kada vidim takve naslove ne čitam to. Naročito te to odbija kad si negde na zapadu, gde takve priče ne postoje i znaš da nemaju veze sa fudbalom.

ZVEZDA MOŽE U LIGU ŠAMPIONA AKO ZADRŽI TIM

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Pratiš li dešavanja u srpskom fudbalu, kako ti deluje ovolika razlika na tabeli koju je Zvezda napravila?

- Zvezda ima odličnu ekipu, dobrog trenera i mislim da je zasluženo na prvom mestu. Ne znam samo da li je realna baš tolika razlika, ali nije slučajno ništa. Definitivno čovek zna šta radi. Stabilni su ove sezone, dobar izbor trenera, odlični igrači i prava pojačanja što se tiče stranaca. Sad im predstoji teži zadatak, da zadrže ekipu na okupu i da pokušaju da naprave nešto u Evropi sledeće sezone.

Misliš da Zvezda može da se plasira u Ligu šampiona ili Ligu Evrope ako zadrži tim na okupu?

- Mislim da može i u Ligu šampiona. Kada pogledate kakve su ekipe ulazile u prethodnih nekoliko godina, a Zvezda ima igrače koji mogu da igraju pristojno u Evropi, mislim da će imati šansu. Kad kažem da može, ne znači i da će uspeti, ali mislim da Zvezda ima realnu šansu i možda će tako da vrati veru u srpski fudbal.

U NOĆNOM KLUBU SA RONALDOM - NA TERENU DELUJE AROGANTNO, ALI JE U PRIVATNOM ŽIVOTU POTPUNO DRUGAČIJI

>>> EKSKLUZIVNA PRIČA IZ NOĆNOG KLUBA U MADRIDU: Srpski fudbaler otkriva s kim izlazi Ronaldo!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Imao si priliku da sa Malmeom ove sezone igraš u Ligi šampiona sa nekim od najvećih zvezda svetskog fudbala. Kakvo je bilo iskustvo biti na terenu sa Ronaldom i igrati protiv njega? Kako se ponašao u dve utakmice protiv vas?

- Kristijano je na obe utakmice bio gladan golova protiv nas. Bukvalno je bio bezobrazan. Kada je dao gol, trčao je po loptu i vraćao je na centar da bi što pre postigao novi. Opsednut je svojom statistikom i time da postigne što više golova, ali verovatno je i zato jedan od najboljih na svetu.

Foto: Tanjug/AP Ronaldo na utakmici protiv Malmea, Foto: Tanjug/AP

- Međutim, posle meča, u nekoj priči s njim mogao sam da vidim da nije tako loša osoba. Mene više impresionira što i on pokaže da je isti čovek i sportista kao i svi ostali. I on ima osećanja, normalan je i meni se više sviđa kada to pokaže, a ne svoju arogantnost pred kamerama.

Desilo se i da se nađete u istom klubu posle vaše utakmice u Madridu. Možeš li da nam podeliš to iskustvo iz noćnog kluba u kome ste se slučajno našli?

– U Malmeu je običaj da se nakon poslednje utakmice u kalendarskoj godini od novca od klupskih kazni izađe u neki klub. Mnogima to bude i poslednja utakmica u klubu pa to bude i kao neki rastanak. Potrefilo se da baš u Madridu bude poslednja utakmica za Malme u 2015. godini i izašli smo u najbolji noćni klub u gradu i tamo se dogodila interesantna situacija.

- U jednom trenutku se pojavljuje Ronaldo. Sam sa telohraniteljem. Prišao nam je i nije mogao da veruje da nas vidi tu. ”Šta radite tu dođavola, pa izgubili ste”? – pitao nas je onako u šali.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Pričali smo 15 - 20 minuta s njim Vladimir Rodić i ja i videli smo da je potpuno normalan dečko. Malo mi je bilo čudno što izlazi sam, samo sa telohraniteljem, ali verovatno u svetu tih najvećih zvezda ne postoje ti društveni izlasci kao kod nas.

- I on pokaže tu neku normalnu stranu. Izgleda ti malo drugačije kada razmišljaš o njegovoj karijeri i svemu tome što radi. Ipak je i on jedan normalan dečko, mladić koji se svakog dana ponavlja, iznova i iznova igra dobro, daje golove i ostvaruje takve rezultate u karijeri. I zato, kada ga vidiš u nekom izdanju kao i sve normalne momke, njegova arogantnost ti padne u drugi plan.

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ JE NEPONOVLJIV LIK, PSŽ OSVAJA LIGU ŠAMPIONA

Foto: Tanjug/AP Ibrahimović postiže gol protiv Malmea, Foto: Tanjug/AP

Igrao si i sa Zlatanom Ibrahimovićem, kakav je on utisak ostavio na tebe?

- Zlatan ima neki šarm i harizmu, i meni se to mnogo sviđa. On je kralj u Malmeu, ljudi ga obožavaju, i to me ne čudi uopšte. Pojava je i na terenu i van njega. Duhovit je i interesantan, ima sjajan smisao za humor, a na terenu je majstor fudbala.

- Neponovljiv lik. Ne znam ko bi mogao da ga zameni. Pominju mnogi Balotelija u tom smislu, ali fudbalskim kvalitetima na terenu on ne može da priđe Zlatanu. Van terena može da radi svašta i da se glupira, ali kada to nema fudbalsku pozadinu, kao što je to kod Zlatana, onda je sve to na drugom nivou. Ibra iz godine u godinu daje golove, igra na vrhunskom nivou i osvojio je skoro sve.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Fali mu samo Liga šampiona da kruniše karijeru, veruješ li da bi to mogao da ostvari već ove sezone sa PSŽ-om?

- Imam želju da ga vidim kako ove godine osvaja Ligu šampiona sa Pari Sen Žermenom i mislim da to može jer je PSŽ veoma jak ove sezone, mislim da mnogi nisu svesni koliko su jaki.

Imao si priliku da osetiš atmosferu na mnogim stadionima Evrope, da li bi mogao da izdvojiš neki, šta je na tebe ostavilo najjači utisak.

- Seltik park, bez sumnje! Ono je nešto neverovatno što tamo osetiš! Ceo stadion peva, naježiš se bukvalno, tako nešto nigde nisam osetio. Nešto slično tome je bilo kod nas kad smo izbacili Salcburg u kvalifikacijama za Ligu šampiona sa Malmeom, tada je bila ludnica na stadionu. U poređenju sa tim, atmosfera na Santjago Bernabeu je kao u pozorištu.

(Dušan Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA