Zvezda u Glogovcu, Partizan u Prištini: Šta sad, sa žrebom evrokupova?

Ostaje da se vidi da li će UEFA dozvoliti odigravanje eventualnih duela srpskih klubova i ekipa sa Kosova

  • 48

Skandalozna odluka UEFA da, mimo Statuta, uvede samozvani Fudbalski savez Kosova pod svoje okrilje kao punopravnog člana, mogla bi da izazove tektonske poremećaje u evropskom fudbalu.

>>> IŽIVLJAVANJE NAD SRBIJOM: Kako je Kosovo odbijeno, pa primljeno u UEFA za samo nekoliko minuta

Ova odluka može biti podstrek za Kataloniju, Baskiju, Krim jednog dana, što da ne, da i oni krenu istim putem i apliciraju da samostalno funkcionišu pod zastavom Evropske fudbalske organizacije, jer se kod UEFA, u to smo se uverili na bolan način, sve može.

Prijem Kosova u UEFA znači, naravno, i prohodnost klubova sa te teritorije u takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske federacije: kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

>>> Savićević među prvima glasao za prijem Kosova u UEFA!

Dakle, već od naredne sezone najbolji timovi kosovske elitne lige biće uključeni u evropska takmičenja i time se otvara mogućnost da se sastanu sa srpskim klubovima.

Ipak, male su šanse da će UEFA dozvoliti takav scenario s obzirom na to da, iz bezbednosnih razloga, ne dozvoljava timovima iz zemalja između kojih vlada politička tenzija, da igraju jedni protiv drugih. Tu uzmimo za primer slučaj Ukrajine i Rusije ili Jermenije i Azerbejdžana čije reprezentacije UEFA odvaja u kvalifikacijama.

Trenutni lider kosovskog šampionata je Ferinokeli iz Glogovca koji igra na stadionu "Redžep Redžepi", gde svakako neće biti domaćin u evropskim mečevima, jer taj objekat ne ispunjava ni minimum standarda UEFA.

Printskrin: flashscore.com Printskrin: flashscore.com

Druga na tabeli je Hajvalia iz Prištine, treća je Trepča i od ta dva kluba jedan će, verovatno, uz šampiona igrati kvalifikacije od prvog kruga sa ekipama iz San Marina, Malte i ostalih najniže rangiranih timova.

Foto: soccerway/fchmksfkcb Foto: soccerway/fchmksfkcb

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petros

    3. maj 2016 | 15:46

    " ko je srbin i srpskoga roda, sa šiptarom fudbal ne igrao"!

  • Braco

    3. maj 2016 | 17:04

    Barem će biti kvalitetnih tuča.

  • Mile

    3. maj 2016 | 16:37

    Ova odluka nama ni iz dzepa ni u dzep. Neka igraju fudbala to je najmanje bitno. Bitne su nase svetinje dole,bitne su Gazivode,bitno je da imamo radar na Pancicu,normalaj zivot i povratak Srba. To dal ce da se loptaju il nece uopste ne treba da bude fokus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA