Imaju od 18 do 25 godina i ONI su najmlađi penzioneri u Srbiji! (FOTO)

Najmlađi srpski sportisti tek što su postali punoletni, a već su zaradili sportske penzije koje će dobijati posle 40 godine

  • 36

Sportisti Srbije uspeli su da na Olimpijskim igrama osvoje osam medalja, što je duplo više nego u Londonu i Pekingu, ali ono što je zamimljivo je da smo osvojili medalje u četiri ekipna sporta što se nije desilo 28 godina.

>>> Doček Olimpijaca u utorak, ali ne na balkonu gradske Skupštine!

Čak 54 sportista od njih 103 koliko ih je išlo u Rio steklo je pravo za nacionalno priznanje (narodski rečeno sportske penzije) a zanimljivo je da je nekoliko njih dosta mlado i da su im ovo prvo veliko takmičenje.

Najmlađa osvajačica medalje za Srbiju je Tijana Bogdanović (18 godina),zatim mladi vaterpolista Nikola Jakšić (19) koji je osvojio zlatnu medalju (ima i zlato sa EP), zatim slede košarkašice Aleksandra Crvendakić (20) Dragana Stanković (21) košarkaš Nikola Jokić (21) odbojkašice Tijana Bošković (19),Bjanka Buša (22) Tijana Malešević (25), Jovana Stevanović (24)

Sportisti,osvajači medalja sa Olimpijskih igra će posle navršene 40 godine života dobijati nacionalne penzije u iznosu od 111.044 dinara do 166.567 dinara. Toliko se kreće visina iznosa od bronzane do zlatne medalje.

Ovo je jako važno za odbojkašice, košarkašice i mladu tekvondistkinju, jer u njihovim sportovima ne postoji prilika za ozbiljnu zaradu tokom igračke karijere.

Foto: Guliver/Ryan Pierse/Getty Images Foto: Guliver/Ryan Pierse/Getty Images

Kako je Republika Srbija to rešila uredbom:

Nacionalno sportsko priznanje dodeljuje se u vidu diplome i doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini:

1) tri prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike - za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi.

Foto: Guliver/Tom Pennington/Getty Images Foto: Guliver/Tom Pennington/Getty Images

2) dve i po prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike - za srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za zlatnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraoli mpijskoj sportskoj disciplini, ili za osvojeni DEJVIS kup ili FED kup Međunarodne teniske federacije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

3) dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike - za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini ili za zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpij skoj sportskoj disciplini ili za svetski rekord u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini.

 

Naravno priznanja se dodeljuju i za medalje na Evropskim i svetskim prvenstvima u sportovima koji su Olimpijski, ali ovde samo iznosimo samo za Olimpijske igre.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rikomil

    23. avgust 2016 | 08:43

    Када напуне 65 година као и остали грађани Србије.

  • ČUČUK STANA

    23. avgust 2016 | 08:37

    A kada ce onaj gresnik sto kopa ugalj u rudniku da dobije penziju?!

  • milan68

    23. avgust 2016 | 08:06

    svaka cast na medaljama, ali ovakve penzije su zaista potpuno neprimerene i samar su svim mladim ljudima koji su profesionalci i vredno rade u svojoj oblasti..sto recimo da ne daju rudarima bar polovinu ovakvih penzija? to sto su oni samo medium, da mnogi u srbiji mogu tudji uspeh da projektuju kao sopstveni, ne daje za pravo za ovolike penzije..uskoro ce da dele penzije i za uspeh u inostranstvu za folklor..sport je u srbiji potpuno neproduktivna delatnost i ovolike penzije nisu u skladu sa profitom koji oni donose..a sa druge strane, uslovi za mlade u srbiji da se bave fizickom kulturom su katastrofalni..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA