≫ 

TERZIĆ OTVORIO DUŠU: O pojačanjima, neuspehu u Evropi, Mamiću, igračima koje nije mogao da dovede... (VIDEO)

Generalni direktor crveno-belih ''oči u oči'' sa novinarima

  • 28

Dva meseca se nije oglašavao. Govorio je: ''Neka pričaju drugi, sada nije vreme za mene. Kada se završe kvalifikacije i prelazni rok, napravićemo presek.''

I stvarno, samo dan posle završenog prelaznog roka generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je održao brifing sa novinarima na Marakani. Govorio je o svemu. Prelaznom roku, krahu u Evropi, Kangi, Ruizu, Mučeu, Mamiću, greškama oko angažovanja štopera...

- Pucajte - rekao je. Dobro, ne baš tim rečima, ali je poenta bila jasna. Međutim, pre pitanja koja bi verovatno većina zvezdaške javnosti postavila, najpre je usledio Terzićev uvod.

>>> Katai mogao da donese veći novac Zvezdi, ali fudbaler nije želeo u Rusiji u Tursku!

>>> Zvezda odbila ozbiljnu ponudu za Ristića! Terzić poručuje: Biće kapiten!

- Pre svega, želeo bih da kažem da mi je iskreno žao što nismo ispunili želje kompletne zvezdaške javnosti vezano za plasman u neku od grupnih faza UEFA lige. S druge strane, nama ostaje na napravimo ozbiljnu analizu da li su ta očekivanja bila reala. Mi smo u svakom našem pojavljivanju u javnosti isticali da ne obećavamo ništa. Upozoravali smo da nas čeka težak put i da nam je potrebna i sreća - počeo je Terzić:

- Dali smo svoj maksimum u datim okolnostima, ali nismo imali sreće ni kod žreba. Bez obzira na sve, bili smo na pragu da eliminišemo taj Ludogorec i kako vreme prolazi sve veći i veći žal ostaje. Nažalost, potkrale su se neke greške. Imali smo 2:1 u Bugarskoj i kada je visio treći gol desi se da čitava ekipa okrene leđa lopti. Takve stvari se ne praštaju. I 2:2 je bio dobar rezultat, ali još tada sam rekao da nas očekuje teži meč u Beogradu.

Potom je usledilo i izvinjenje.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ono što iskreno želim da se izvinem zvezdaškoj javnosti je ta utakmica protiv Sasuola u Italiji. Utakmica koju Zvezda sebi viđše nikada ne sme da dozvoli, bez obzira ko je protivnik. Nesporno je da su Ludogorec i Sasuolo mnogo spremnije ekipe, ali ostaje utisak da smo mogli bolje. Da bi se opravdala očekivanja zvezdaške javnosti, mora se uložiti u Crvenu zvezdu. Meni je samo žao što se ta pozitivna atmosfera sa tribina na dan meča sa Ludogorecom nije prenela i na sam teren. Igrači su očigledno podlegli pritisku.

Prema Terzićevim rečima, nije sve tako crno u Crvenoj zvezdi.

- Imamo mi i mnogo razloga da budemo ponosni na sve ovo što smo uradili. Prešli smo dug put od avgusta prošle godine pa sve do danas. Uzdigli smo se kao Feniks iz pepela. Imamo razloga za ponos i zbog sportskih i zbog poslovnih rezultata. Zvezda je po prvi put na ovako dominantan način osvojila titulu. Prvi put posle 10 godina jednu sezonu smo završili sa pozitivnim finansijskim poslovanjem. I drugu godinu ćemo za redom isto završiti pozitivno - istakao je Terzić i dodao:

- Odradili smo veli deo posla, ali je opet ostao utisak u javnosti da je Zvezda razočarala što apsolutno nije tačno i spinovano je sa određenih adresa. Nije Zvezda svake godine igrala LŠ i LE pa sada nije uspela. Po prvi put smo ovako dominantno prekinuli Partizanov niz. Vraćeno je jedno povrenje u Crvenu zvezdu. Da li se moglo više ili su očekivanja zvezdaške javnosti bila prevelika? Ja mislim da jesu, što samo proizilazi iz jedne velike ljubavi prema Zvezdi.

- Da bi Zvezda bila klub kao što je bila potrebna su ozbiljna ulaganja, ozbiljne investicije i ozbiljan svež kapital. Postavlja se pitanje ko je to ko će da sve obezbedi?

- Od bankrota smo došli do stabilizacije kluba. U prošloj godini, računajući sezonu 2015/16, mi smo prihodovali 15 miliona evra. Čak 14.2 iz inostranstva - od transfera Rajkovića, Jovića, Jovanovića, Grujića... Oko 300.000 evra smo dobili od UEFA i FIFA, 700.000 na ulaznicama smo zaradili. A te pare smo trošili u Srbiji. Na taj iznos smo platili porez. Platili smoo skoro tri miliona evra u budžet Srbije.

LAKO JE MAMIĆU KADA JE TO BIO PROJEKAT HRVATSKE DRŽAVE, ZA ŠTOPERA MI TREBA 10 MILIONA

Generalni direktor je govorio i o transferu Kataija, odnosno zbog čega je iznosio samo dva miliona. Opširnije o tome možete pročitati >>> OVDE, a zatim se dotakao i polsovanja koje vrši Zdravko Mamić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ovde se uvek postavljanja pitanje kako to radi Zdravko Mamić? Pa da li vi znate da Dinamo troši 35 miliona evra godišnje. Ako to ne obezbede oni će se ugasiti. On je Marka Roga platio pet miliona evra Splitu, a mi dovodimo za nula. On je napravimo mašineriju koja je u startu bila nepoterećena dugovima. Dobio je klub na nuli, to je bio projekat hrvatske države i HDZ-a, potpomognut Bandićem i zagrebačkom bankom.

- Dobio je inicjalni kapital i razvijao se na pravi način. On je pametan, mudar, drzak i bezobrazan da odbije ponudu za Luku Modrića od 12 miliona, jer zna da će mu doći ponuda od 24. Zna da će nahraniti zaposlene. Nas tržište tera da drugačije razmišljamo. Lako nam je bilo da odbijemo Alaves i tražimo osam miliona evra.... I šta ćemo onda danas? Kada Zvezda bude imala pokriven budžet godinu dana unapred onda ćemo da se ponašamo realno.

Štoperi su bili rak-rana Zvezde u evropskim kvalifikacijama.

- Nije lako naći štopera. Da imam deset miliona evra našao bih štopera za koga bih garantovao. Edson je igrao u ozbiljnom klubu, ali je greška. Videli ste na klipovima protiv koga je on igrao i u kakvim klubovima. Kaka mu je bio saigrač. Međutim, Zvezda je teška, veliki je pritisak. Južnoamerikancima je potrebno da se prilagode, ali Zvezda nema vremena. Tako je nametnuto.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Da bi bili uspešni moramo da dovodimo igrače koji trebaju još nekom. Ne možemo da očekujemo da nas uvede u Ligu šampiona, jer smo mu dali 300 ili 400 hiljada evra. Onda hoćemo Bisesvara ili Đalmu, a oni nam kažu da ne dolazimo  bez milion.Doveli smo maksimalan kvalitet u odnosu na pare koje smo imali. Štoper Vitor nam je isto tražio ozbiljnu platu.

Terzić se dotakao i pojačanja.

- Kanga je bio želja trenera. Sa njim je napravljen pun pogodak i biće najbolji igrač lige. Znali smo da ima nepouzdan temperament. Taj temperament je uzrokovao crveni karton, ili je Kanga u prvom meču protiv Ludogoreca pokazao da je klasan igrač. I da nam trebaju bar četiri takva igrača.Ruiz je pun pogodak. Ima 21 godinu i u vlasništvu je Zvezde. Na njemu ćemo da zaradimo ozbiljan novac. Ima sjajne fizičke predispozicije. Potrebno je vreme.

- Muče nije opravdao očekivanja. Doveden je da odmah donese kvalitet, a nije ga doneo. Međutim, i njegov napredak je očigledan. Znate da je bio najbolji asistent turske lige, da je dominirao tamo. Bisesvar nam je bio prva opcija, nije nam doneo kvalitet.

Zvezdin generalni direktor je prokomentarisao i odluku disciplinske komisije povodom suspenzije Predraga Sikimića.

- Ovo sa Sikimićevom kaznom je iživljavanje disciplinske komisije. Možda je neumesno praviti poređenja kod povreda igrača, ali komisija nema kriterijume. Milenković je izbacio Bojića iz Čukaričkog godinu dana sa terena i dobio četiri meča, a Sikimić je dobio 11 mečeva. Prema svemu što se događa i u šta verujemo, Živković će se vratiti na teren za mesec dana. To je divljanje komisije za nenameran start. Ali, nije ovo prvi put. Ja kada sam ušao kod sudija prvi put u životu dobio sam šest meseci, a Marko Nikolić u prvom mandatu uradi to i dobije 200.000 dinara, a sada nešto slično i opet bude kažnjen novčano. Bitno je da direktor Zvezde dobije zabranu šest meseci.

Za kraj, Terzić je objasnio i odnos kluba sa državom.

- Zvezda bez države ne može. Možda smo se malo sklonili sa grbače države, ali nećemo moći da opstanemo bez nje. Mnogi pitaju zašto se stalno zahvaljujem premijeru Aleksandru Vučiću. Pa bez njega bismo bili mrtav klub. Ne zbog toga što nam daje novac nego zato što nam njegova podrška mnogo znači na svim poljima.

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljupce

    1. septembar 2016 | 23:47

    Tek kad se bude oslobodio takozvanih navijaca kao Mamic moze da racuna na uspeh dok god vodje navijaca voze mercedese i uzimaju pare od kluba i imaju svoje igrace nema nista od toga.

  • mile zemljoradnja

    2. septembar 2016 | 08:42

    hoće li neki privatni klub da zaposli Terzića i Ilijeva?

  • Surcinac

    2. septembar 2016 | 08:35

    Gledao sam intervju i procenio da se ovaj lik cinicki smeje i da sam ne veruje u ono sto prica.Biti na jakoj funkciji u ovoj zemlji kao i da te neko postuje neophodno je biti osumnjiicen,biti u pritvoru.Navoditi mogu sada dvadeset osoba koji su tu skolu prosli.Ministri,direktori,politicari.Kod nas se kaze kada neko ukrade zvaku da je trajno lopov i tu nema kajanja.A nema ni funcije.Ovde je sve obrnuto.Ona pevaljka nije platila porez za transfere-narukvica i mali iznos,ovaj isto slicno.To im je i spojilo decu ocigledno.Utajila 5 miliona maraka vratila 1,5milion evra.Ja pristajen odmah na takvu pogodbu.Bivseg direktora Zvezde abolirao predsednik inace bilo bi svasta.Vlast je vlast a cast je cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA