≫ 

Zbog ove knjige mnogi više neće voleti Murinja!

Britanski novinar Rob Bizli otkrio do sada nepoznate detalje razgovora i prepiski sa Portugalcem sa akcentom na Murinjovu mržnju prema Arsenu Vengeru

  • 5

Rivalstvo između Žozea Murinja i Arsena Vengera je jedno od najvećih koje postoji između dva trenera. Teško da iko ko iole prati fudbal poslednjih godina to nije primetio.

To nije obično rivalstvo. To je, mnogo više od toga. Ako pitate Murinja, to je sama mržnja koja ide toliko daleko prema Francuzu da samo još nedostaje fizički sukob kako bi taj animozitet Portugalca prema Francuzu bio potpun. Zaokružen.

O tome je pisao birtanski novinar Rob Bizli, čovek koji je godinama napravio niz intervjua sa "Gospodinom Posebnim" i sa njim imao dugotrajne prepiske u kojima je, između ostalog, česta tema bio Murinjov "neprijatelj broj 1" Venger.

"Žoze Murinjo - izbliza i lično", glasi naslov knjige u kojoj je Bizli sabrao sve dosadašnje razgovore i prepiske sa aktuelnim trenerom Mančester junajteda.

Bizli je u svojoj knjizi opisao momenat sukoba dvojice menadžera tokom derbija Arsenala i Čelsija, kada se umalo nisu potukli kraj aut-linije. Britanski novinar se prisetio e situacije: "Pitao sam Žozea šta se desilo tada i sećam se da mi je rekao":

- Tražio je (Venger) crveni karton za mog igrača i vršio je pritisak na četvrtog sudiju. Rekao sam mu da se vrati u svoj restriktivni prostor, ali me je on odgurnuo. Rekao sam mu: "Ovde to možeš da uradiš, jer znaš da neću reagovati, ali srešću te jednog dana na ulici".

Foto: Tanjug/AP/PA/Adam Davy Foto: Tanjug/AP/PA/Adam Davy

Bizli je imao svoje viđenje ove situacije i Murinjove reakcije, za koju je rekao da je bila samo rezultat prevelike tenzije, a ne njegove stvarne želje da jednog dana fiički naudi Francuzu u nekom mračnom londonskom sokaku.

- Ne mislim da je Žoze tada stvarno mislio to što je rekao, jednostavno bio je to trenutak velike tenzije i mislim da je samo želeo da izbaci iz sebe negativnu energiju i sav taj naboj. Bila je to reakcija u afektu.

U jednom od svojih izlaganja Venger je istakao da će Čelsi teško do titule jer se "Murinjo plaši neuspeha", a onda je od Portugalca dobio odgovor da je on "Majstor za neuspehe".

Posle nekoliko dana stigla mu je i konkretna pretnja batinama.

- Kada je Venger kritikovao Čelsi  i Junajted zbog Mate... Ma naći ću ga jednog dana van fudbalskog terena i razbiti mu glavu - rekao je Murinjo, tvrdi engleski novinar.

Murinjov "hejt" prema Vengeru traje dugih 12 godina, maltene od njegovog prvog dana u Premijer ligi. Taj rivalitet se malo "ohladio" odlaskom Portugalca u Real, ali se ponovo aktuelizovao njegovim povratkom u Čelsi. Murinjo je ove sezone ponovo blizu Vengera, sada kao menadžer Mančester junajteda. Mržnja nije prestala.

Bizli je u svojoj knjizi otkrio i njegov razgovor sa Murinjom posle pobede Čelsija nad Svonsijem 5:0. Novinar je čestitao "Posebnom", a ovaj, ničim izazvan, ponovo je "opleo" po Vengeru.

- Da, bili smo odlični! Sada da vidimo sutra ovo s...e od Arsenala.

Dvojica menadžera sporila su se i kada je Peter Čeh trebalo da pređe iz Čelsi u Arsenal.

- Venger želi Čeha i misli o novcu. Nema pojma! Ja želim da ga sj...m. Želih Čeha? U redu. Ja želim Volkota ili Okslejd Čemberlena. Želim tvoje mlade igrače i da od njih napravim top igrače - napisao je tada Murinjo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA