≫ 

Osvajačima medalja dodeljeni diplomatski pasoši: Uskoro ista privilegija i za vaterpoliste, košarkaše, odbojkašice... (VIDEO)

Osvajači medalja u individualnim sportovima dobili titulu ambasadora dobre volje

  • 1

Pet srpskih sportista koji su osvojili medalje u Riju u individualnim sportovima, dobilo je diplomatske pasoše Srbije, uključujući i Milicu Mandić, koja je četiri godine ranije u Londonu osvojila zlato. Privilegovane putne isprave im je u zgradi Ministarstva spoljnih poslova uručio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dobitnici privilegovanih putnih isprava su Davor Štefanek, Ivana Španović, Tijana Bogdanović, Milenko Zorić i Marko Tomićević i Milica Mandić. Zbog privatnih obaveza Ivana Španović nije bila u mogućnosti da se pojavi na dodeli pasoša, pa je Dačić preneo njeno izvinjenje uz napomenu da je pasoš podigla ranije.

- Svima vama sportistima čestitam na uspesima koje ste postigli i na medaljama koje ste osvojili na Olimpijskim igrama u Riju. Velika mi je čast da vam uručim diplomatske pasoše. Danas samo 27 sportista ima diplomatske pasoše Srbije.

- Mi smo doneli odluku uz konsultaciju sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, da svima vama koji ste osvojili medalje dodelimo zvanje ambasadora dobre volje. To će vam omogućiti da putujete bez viza u zemlje gde još uvek za Srbiju važi vizni režim, ali i povoljniji tretman u našim konzulatima u inostranstvu.

- Nije diplomatski pasoš preduslov da budete ambasadori naše zemlje, vi ste već svojim rezultatima i ponašanjem dokazali da ste pravi ambasadori naše zemlje. Voleli bismo da se svi ugledaju na vas, isto kao što i vi to radite. Ovi pasoši vrede pet godina, a da biste produžili njihovo trajanje potrebno je da za to vreme ostvarite nove dobre rezultate, a sigurni smo da će tako i biti - poručio je Ivica Dačić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svečanosti su prisustvovali i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki.

- Iza nas je rekordna godina po osvojenim medaljama, sedam medalja više je osvojeno nego prošle godine, i to je pokazatelj koliko naši sportisti predstavljaju samu elitu u svetskom sportu. Oni su pravi ambasadori, znamo šta su bezbroj puta uradili, ne samo na sportskom borilištu, već koliki je njihov značaj u marketingu i imidžu Srbije i to da neko turistički dođe u našu zemlju i čak i da investira novac ovde.

- Košarka, odbojka i vaterpolo će takođe uskoro biti na ovom mestu. Diplomatski pasoš će sportistima omogućiti da odmorniji dođu na sportska borilišta i da budu još spremniji za ostvarivanje još boljih rezultata. Verujem da ćete ovaj period od pet godina dodatno produžiti sjajnim rezultatima u budućnosti - poručio je Udovičić.

U ime svih sportista okupljenima se obratio Davor Štefanek, zlatni olimpijac iz Rija.

Foto: Guliver/Sean M. Haffey/Getty Images Foto: Guliver/Sean M. Haffey/Getty Images

- Zahvalio bih se u ime svih sportista, što je Vlada Srbije prepoznala koliko ovi pasoši nama znače za putovanja na takmičenja i pripreme. Hvala vam na ovoj časti i nadam se da ćemo rezultatima vratiti za ukazanu čast i titulu ambasadora dobre volje - poručio je Davor Štefanek u ime svih sportista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hehe

    27. oktobar 2016 | 14:33

    U nekoj srbiji, ( namjerno je napisano malim slovima) o kojoj su mi pricali moji stari kada su me ucili da volim ovu zemlju, pricali su mi o zenama i muskarcima herojima koji su zivote davali za tu zemlju kad je bila u opasnosti. O ljudima koji su plakali za nju i volili je. Radili zemlju a kad dusman zapuca uzimali su puske u ruke i kad nas je napadao mnogo jaci i kad su znali da su mrtvi. Danas takvih nema, danas se medalje urucuju svima. Nije ponizavanje ovih sportista samo jedna misao jednog srbina tuznog. Kad se sjeti sta smk bili a sta jesmo. BOZE PRAVDE SPASI NAS I SPASI NASU SRBIJU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA