Rusi "vređali" Poljake slikom heroja koji ih je oslobodio od poljsko-litvanske okupacije (VIDEO)

Fudbalski savez Rusije očekuje visoka kazna, jer UEFA ne toleriše političke poruke na stadionima. Poljaci ipak prvi počeli sa istorijskim "uvredama"

  • 0

„Druga bitka naVisli“ kako su mediji nazvali fudbalski okršaj Poljske i rusije na EURU završena je bez pobednika 1:1, uz fer i korektnu igru i ponašanje reprezentativaca na terenu. Rat je vođen na ulicama Varšave pre utakmice, a deo te atmosfere preselio se i na tribine.

Ruski navijači su tokom inoniranja nacionalne himne razvili ogromni transparent sa natpisom „This is Russia“ (Ovo je Rusija) i likom ruskog generala generala i vođe ustanka protiv poljsko-litvanske okupacije Dimitrija Požarskog, koji je u ruskom narodu poznat i kao "Spasilac domovine".

Požarski je 1612. okupio dobrovoljačku vojsku u Nižnjem Novgorodu i s njom krenuo na ustanak protiv okupatorske poljsko-litvanske armije. U leto te godine, oslobodio je Moskvu a poljsku odbranu grada skršio je za samo tri dana od 21. do 24. avgusta.

U znak sećanja, ruski narod mu je ispred crkve Vasilija Blaženog na Crvenom trgu podigao spomenik zajedno sa saborcem Kuzmom Minjinom.

Dodatno su ulje na vatru ruski navijači dolili lepljenjem po Varšavi plakata sa natpisom na ruskom i poljskom jeziku "Gospodari su se vratili" i slikom srpa i čekića na crvenoj podlozi.

Poljaci su šokirani ovim „akcijama“ ruskih navijača i najavili su žalbu Uefi od koje će tražiti oštre kazne za FS Rusije, zaboravivši pritom da su njihovi navijači prvi počeli sa buđenjem duhova prošlosti, "slaveći" pobede poljske armije u rusko-poljskom ratu iz 1920.

Evropska fudbalska unija sasvim sigurno neće blagonaklono gledati na sve ovo, pošto ruskim navijačima ovo nisu prvi ispadi. FS Rusije je pod istragom zbog nereda koji su njihovi navijači pravili za vreme utakmice protiv Češke, kad su bacali baklje i petarde na teren, da bi se nakon utakmice obračunali sa obezbeđenjem stadiona, koje je izvuklo deblji kraj.

Rusi bi mogli da budu drakonski kažnjeni, pošto UEFA strogo zabranjuje bilo kakvo mešanje politike na stadionima, mada se iz niona za sada nisu oglašavali povodom isticanja slika haških optuženika Gotovine i Markača od strane hrvatskih huligana. Meč je, inače odigran na dan kad Rusi slave proglašenje nezavisnosti od Sovjetskog saveza, što je sigurno dodatno podgrejalo atmosferu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA