≫ 

Pet razloga zašto Srbi toliko vole Del Potra, latino verziju Novaka Đokovića! (FOTO) (VIDEO)

Lavlje srce Del Potra za sva vremena je osvojilo srpsku publiku

  • 19

Nije tajna, Srbi obožavaju Huana Martina del Potra. Zato su se i radovali uspehu Argentine u Zagrebu kao da je u pitanju naša reprezentacija, koja je Dejvis kup osvojila pre šest godina.

Nije bilo nikakvog animoziteta prema hrvatskoj ekipi, jednostavno, sudeći po komentarima na portalima i društvenim mrežama, Delpo je osvojio srca navijača u Srbiji kao niko iz druge zemlje do sada.

I to iako je pobeđivao Novaka Đokovića u nekoliko veoma važnih mečeva, upravo jer je veliki sportmen koji nikad nije bacao prikrivene otrovne strelice sa čuvenim "ali" poput Rodžera Federera i Tonija Nadala. Nekoliko baš dobrih razloga izdvojilo se za beskrajne simpatije prema momku iz argentinskog grada Tandila, koji diše za njegove uspehe i dočekuje ga kada krene kući sa najviših postolja.

ODNOS SA NOVAKOM

Fenomen je da Srbi kao veliki emotivci ne stvore ni trunku animoziteta prema momku koji pobedi heroja nacije u tri važna meča. Delpo je bio bolji u Beogradu u polufinalu Dejvis kupa, dobio je prva dva seta i usledila je predaja, onda je nadigrao Noleta i u borbi za londonsku olimpijsku bronzu, sa 7:5, 6:4.

Foto: Tanjug/AP/Charles Krupa Foto: Tanjug/AP/Charles Krupa

Za kraj, kao krunu svega, već na startu Olimpijskih igara ove godine u Riju, Delpo je šokantno eliminisao Đokovića sa 7:6 (4), 6:2 i raspršio mu snove o zlatu sa najveće svetske smotre, koja je jedina titula uz Sinsinati, koja mu nedostaje u riznici trofeja.  Svaki put, Delpo se džentlmenski ponašao, u Riju čak nije želeo ni previše euforično da slavi jer je znao koliko je poraz pogodio Novaka. I da, posle dugo čekane titule Rolan Garosa ove godine, Delpo je prijatelju i velikom rivalu čestitao na srpskom.

HARIZMA

Del Potro obožava da ćaska sa fanovima, da pravi šou na mečevima, da se provoza metroom sa fotoaparatom oko vrata poput zalutalog turiste... A ne zaboravlja ni stare drugare iz detinjstva. Kada ne može da zaspi, ima ritual da sa njima razgovara satima.

- Kada sam bio ekstremno nervozan pred finale US Opena, cele noći sam preko telefona ćaskao sa drugarima iz Tandila, momcima sa kojima se znam od najranijeg detinjstva. Mislim da smo razgovarali oko četiri sata, ali nismo pričali o tenisu - otkrio je svojevremeno Delpo. Upravo zbog te neposrednosti, u Tandilu ga je dočekalo 40.000 navijača posle titule, dobio je i ključeve grada. I na Tviter profilu, u maloj biografiji uz njegovo ime stoji samo jedno ime, Tandil.

FANATIZAM

Još jedna osobina koju Srbi vole su fanatičnost i inat, kakvu je Novak pokazivao i zbog čega je i dugo dominirao. Delpo bi mu bio možda još ljući rival da ga u karijeri nisu sputale povrede, ali se posle njih vraćao mnogo jači i rezultat toga viđen je u Zagrebu. Doneo je ključni poen reprezentaciji, iako je čak igrao sa slomljenim prstom u petom setu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Malo je nedostajalo da završi karijeru, u februaru ove godine se vratio na teren posle pauze od čak 11 meseci, na koju je morao zbog čak tri operacije zgloba. Prve probleme je Delpo imao 2010. godine i tada je pauzirao devet meseci. Onda se do 2013. vratio na peto mesto, ali je od 2014. do februara 2016. odigrao samo 22 meča i imao još dve operacije tetive. Neverovatnim fanatizmom, prebrodio je sve probleme kako bi doneo radost Argentini.

>>>FILMSKI PREOKRET U ZAGREBU: Nestvarnim tenisom je Del Potrova Argentina dobila Hrvatsku i osvojila Dejvis kup! (FOTO)

>>>Junak Argentine ni tada nije odustao: Del Potro otkrio šta mu se desilo početkom petog seta protiv Čilića!

>>>Plače Del Potro i pokazuje na srce: Argentinac jedva priča, ali ova kratka izjava su reči pravog pobednika! (VIDEO)

EMOTIVNOST

Dugo će se pamtiti kako je Huan Martin igrao i plakao u Njujorku. Bilo je to ove jeseni, kroz glavu su mu prolazili trenuci povreda i operacija, dok je servirao u poslednjem setu četvrtfinala US Opena. Setio se svoje titule 2009, svih prepreka koje je imao do ovod duela, a na stadionu ništa nije ukazivalo na to da je izgubio od Stana Vavrinke. Naprotiv, suze koje su potekle "kupile" su sve gledaoce, navijači su ga ispratili aplauzima i ovacijama.

- Mogu da izgubim meč, ali ovo neću nikad zaboraviti. To je veće od pobede u bilo kom meču, ponosan sam na to što sam dobio. Ulaže mveliki napor da bih ponovo igrao, a oni su me učinili srećnim i ne marim za krajnji ishod - rekao je Delpo 8. septembra, kada je bio 142. teniser sveta.

Rasplakao se Del Potro i u Zagrebu, gde je sa povredom prvi put u karijeri pobedio posle zaostatka od 2:0 u setovima.

VELIKODUŠNOST

Slava mu nikada nije pomutila um, a kada je osvojio prvu titulu u karijeri, u julu 2008. godine u Štutgartu, Mercedes koji je bio deo nagradnog fonda poklonio je sestri Hulijeti. Nažalost, doživeo je i veliku tragediju, pošto mu je druga sestra davno preminula.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Uvek posle meča se prekrstim i pomolim. Znam da me ona čuva sa neba - otkrio je jednom religiozni Delpo. O politici nikada ne priča, bavi se i humanitarnim radom, ali ne dozvoljava da se o tome više govori u javnosti i uspeva mu da sačuva skromnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag Novi Sad

    28. novembar 2016 | 13:39

    Svaka čast majstore...pa i ti si Srbin...Samo napred...

  • Gox

    28. novembar 2016 | 17:23

    Del Po je veliki covek,zasluzuje sve sto mu se dogadja lepo.Takvih velicina je malo u svetu i treba ga voleti!

  • i td...

    28. novembar 2016 | 18:55

    Sjajan i kao teniser i kao covek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA