≫ 

NBA igrači se dopinguju: Poznati trener otkrio tajnu kako uzimaju steroide!

Džordž Karl uzburkao javnost otkićem o tamnoj strani najjače lige na svetu

  • 5

Do sada se o upotrebi dopiga u NBA ligi samo nagađalo. Za igrače, glavne protagoniste najjače lige na svetu, često se može čuti da su "eksperimentalni zečevi" farmakomafije, ali, naravno, to su samo priče.

Međutim, bivši NBA trener Džordž Karl je u memoarima (knjiga pod nazivom "Furious George: My Forty Years Surviving NBA Divas, Clueless GMs, and Poor Shot Selection") koji će ovih dana ugledati "svetlost dana" pričao i o toj tabu temi: dopingu. Vrlo otvoreno.

- Imamo ozbiljniji program za testiranje sportista od onog u NFL ili MLB, zbog čega se često hvalimo. Ali, i dalje imamo problem sa dopingom, iako je on drugačiji nego pre 30 godina. I ovaj me više brine od glupana koji su upadali u probleme zbog korišćenja društvenih droga - napisao je Karl.

Bio je konkretan.

- Pričam o supstancama koje poboljšavaju mogućnosti igrača, poput steroioda, ljudskog hormona rasta, itd. Očigledno je da su neki igrači dopingovani. Kako to da neki momci stare, a postaju sve mršaviji i spremniji? Kako se tako brzo oporavljaju od povreda? Zašto dođavola idu u Nemačku čim se sezona završi? Sumnjam da je to zbog kiselog kupusa.

Poznato je da igrači iz najjače lige na svetu redovno, tokom pauze, odlaze u Nemačku da na oporavak. Brajant i Vejd su to radili zbog svojih kolena, međutim Karl misli da je razlog odlazaka igrača u tu evropsku zemlju sasvim druge prirode.

- Pre bih rekao da oni u Evropu idu zbog najnovijih suplemenata koji se teško otkrivaju. Nažalost, otkrivanje doping supstanci uvek kasni nekoliko koraka za formiranjem istih. Lens Armstrong nikada nije pao na doping testu. Nadam se da želimo da najbolji sportisti uspeju, a ne najveći i najbogatiji prevaranti iza kojih stoje najbolji naučnici. Ali, ja ne znam šta da uradim povodom toga.

Karl je 2013. godine proglašen za trenera godine, tada na klupi Denvera. U karijeri je vodio blizu 2000 utakmica i možemo samo da zamislimo koliko je puta čuo za slučajeve dopinga igrača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    27. decembar 2016 | 13:05

    Ma ni slucajno ne uzimaju nego prirodno skacu po metar ipo! Ma vazi!

  • Scarecrow

    27. decembar 2016 | 13:05

    Tempo i raspored kojim se igra u Americi meni deluje nemoguc bez nekih skupih pomagaca, bili oni legalni, ili ne. Westbrook, kojem se divim i obozavam da gledam kako igra u proseku ima tripple double, a igraju nekoliko utakmica nedeljno. LeBron koji je jedan od najboljih igraca ikada i pored toga sto je sada vec "u godinama", on divlja i dominira idalje. Dva primera samo koja su mi prva pala na pamet, a obojicu kao igrace gotivim. Ima takvih jos mnogo samo u NBA, a gde su NHL, koji isto igra divljackim rasporedom, a pogotovo NFL gde svi znamo kakve zivotinje igraju. Mene licno ne interesuje da li se dopinguju ili ne, jer je meni NBA vise neka zabava i postaje atraktivnije za gledanje, dok mi je Evropska kosarka, kosarka. Naravno smeta mi kada se oni takvi susrecu sa nama na internacionalnim takmicenjima, jer su takvi igraci uglavnim samo na jednoj strani. Kao sto je covek rekao najboljeg biciklistu ikada nisu uhvatili da se dopinguje do nekoliko godina posle zavrsetka karijere. Naravno, to je i logicno jer pokusavaju da nadju nacin da se poboljsaju, a da ne padnu na testu, koji tek posle pokusava da se napravi da detektuje to sto oni koriste. Treba i taj doping imati hrabrosti uzimati, jer je u neku ruku i rizik, a ne zna se ni sta se tacno rizikuje, a svakako je neophodno mnogo odricanja i treninga uz doping. Naravno to ne umanjuje da to nije posteno i kao sto je receno bogatima stvara prednost, mada imaju oni svi para za to ukoliko zele, ili neko smatra da bi se njima isplatilo.

  • mls

    27. decembar 2016 | 13:02

    Ma neeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA