≫ 

Ekskluzivna priča o klađenju i malverzacijama u tenisu, samo nekoliko dana uoči prvog gren slema

Vodeća svetska tenisa tela ne žele da se ponovi australijsko leto 2016.

  • 4

Teniska godina 2016. počela je u Australiji sa “vatrometom” medijskih optužbi o korupciji u sportu na svim nivoima, koje nisu zaobišle ni neke od najpoznatijih asova današnjice. Koliko je ova “hajka” bila sveprisutna svedoči i činjenica da je domaća i svetska teniska legenda i bivši svetski broj jedan, Lejton Hjuit, bio primoran da odgovara na navode da je i on bio uključen u ovu “pošasnu praksu” – na svojoj oproštajnoj konferenciji za medije, u prisustvu svoje dece.

Specijalno za Telegraf iz Sidneja, Vuk Brajović

Ovako opsežna kritika procedura, efektivnosti i organizovanosti Odeljenja za integritet u tenisu (OIT) praćena je i izveštajima dobijenim od partnerskih organizacija iz industrije igara na sreću o primećenim sumnjivim trendovima plasiranja opklada na većem broju mečeva - prevashodno na nižem nivou takmičenja. Zvanični Program za borbu protiv korupcije u tenisu, predstavljen 2009. godine i odnosan na igrače, zvaničnike i treća lica angažovana u profesionalnom tenisu – sa veoma detaljnim i opsežnim ingerencijama u metodologiji istraživanja sumnjivih slučajeva (od uzimanja forenzičkih uzoraka do konfiskacije uređaja za komunikaciju) evidentno nije bio dovoljno efikasan, sam po sebi, u borbi protiv ove nepoželjne i razarajuće pojave za svetski tenis.

Kako se bura oko optužbi nije stišavala ni posle Australijan Opena, Glavni odbor za integritet u tenisu – koga čine Filip Bruk (Predstavnik Glavnog odbora Grend slem turnira i Direktor Engleske teniske asocijacije), Kris Kermod (Predsednik Muške profesionalne teniske asocijacije ATP), Dejvid Hagerti (Predsednik Međunarodne teniske asocijacije ITF i Predsednik odbora za 2017. godinu) i Stiv Sajmon (Predsednik Ženske profesionalne teniske asocijacije WTA) odlučio je da preduzme niz konkretnih mera – među kojima je prva bila opsežna i javna studija o stanju rada tela za održavanje integriteta u tenisu – čiji prvi rezultati su najavljeni za proleće tekuće godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izvršni tim Odbora, baziranog u Londonu, uvećan na 10 punomoćnih članova, značajno je proširio aktivnosti provere i ispitivanja – ali i kažnjavanja do sada najvećeg broja individua iz profesionalnog tenisa od njegovog osnivanja 2008. godine, uglavnom na nivou Fjučers i Čelendžer turnira.

Korektna sistemska saradnja sa kompanijama iz industrije igara na sreću proširena je po navodima novog Memoranduma o saradnji – što je intenziviralo proces pravovremenog prijavljvanja i izveštavanja sumnjivih pojava na teniskim kladionicama. Poduzete su i opsežne mere da se preventivna edukacija igrača i turnirskih zvaničnika digne na najviši nivo, u svrhu čega je početkom 2017. imenovan i poseban Rukovodilac za obuku i edukaciju profesionalnog teniskog kadra.

Aktivnosti i mere odbrane integriteta u tenisu predstavljene su i u formi onlajn aplikacije i programa obuke – dostupne svim teniskim profesionalcima, ali i drugim zainteresovanim licima – pre svega iz sveta medija. Odbor za integritet u tenisu je, radi efikasnijeg i neprikosnovenog funkcionisanja novih mehanizama odbrane iskonskih vrednosti u sportu, za iste obezbedio i povećanje budžeta – sa 2.4 miliona na 3.23 miliona američkih dolara. Finansiranje za rad ovog tela obezbeđeno je sa 25 odsto priloga od strane ATP i WTA organizacije, a sa 10% od strane Međunarodne teniske asocijacije ITF i svakog od četiri Grend Slem turnira.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tokom svoje četiri godišnje plenarne skupštine – na Australijan Openu, Rolan Garosu, Ju Es Openu i Završnom ATP Masters turniru u Londonu – Odbor je imenovao i četvoročlani Operativni tim za sprovođenje mera odbrane integriteta u tenisu, koji sačinjavaju Bil Bebkok (Predsednik Odbora Grend Slem turnira), Gejl Bredšo (Izvršni podpredsednik odbora za međunarodna teniska pravila pri ATP), Stjuart Miler (Izvršni direktor odeljenja za razvoj i integritet tenisa pri ITF) i Kortni Mekbrajd (viša savetnica pri WTA). Ovaj Operativni tim je takođe preuzeo obavezu da, u procesu sprovođenja istražnih radnji, sve slučajeve uputi na razmatranje i posebnoj Nezavisnoj kancelariji za razmatranje predmeta u vezu sa anti-korupcijskim aktivnostima – radi obezbeđivanja transparentnosti i nepristrasnosti u toku rada.

Kao rezultat tih aktivnosti, OIT je objavio da je procesirao i penalizovao jedanaest teniskih profesionalaca – i to sedam igrača (grka Jakupoviča, južnoafrikanca Četija, bugarina Tarpova, tajlanđanina Nalamfuna, Francuza Lestijena, Meksikanca Garzu i Poljaka Gadomskog) i četiri zvaničnika (Uzbekistance Molotjagina i Hasanova, te Turke Aslana i Ulkera) – od 3 meseca do doživotnih zabrana bavljenja sportom, uz odgovarajuće finansijske kazne.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Po prvim informacijama koje je OIT objavio za 2017. godinu, mere privremene i momentalne suspenzije osumnjičenih za nelegalne i korupcijske radnje u tenisu biće značajno proširene i pojačane – što bi trebalo da prestavlja i efikasan metod odvraćanja od upuštanja u ove aktivnosti. Ostale mere i mehanizmi, pored transparentnog finansijskog izveštaja rada OIT i pratećih tela, predstavljeni su na vebsajtu tennisintegrityunit.com .

U svakom slučaju, vodeća svetska teniska tela su učinila puno toga da se njima, njihovim profesionalcim i obožavaocima belog sporta ne ponovi “mračno australijsko leto” 2016. – kada su široke medijske optužbe dominirale u javnom diskursu o profesionalnom tenisu, a igrači i treneri ozbiljno razmatrali čak i povlačenje sa Grend Slema u znak protesta na takvu pojavu.

Videćemo da li su u tome i uspeli, da li će prvi izveštaji iz Melburna sadržati i neku reč pohvale za navedene aktivnosti i rezultate – ili da li će neki drugi skandal (uglavnom lansiran iz “pera” angloameričkih medija i vebsajtova – kao sto je Bazfid, omražen i od Donalda Trampa) imati neku novu “pikanteriju” na meniju za premijernu nedelju prvog Grend Slema u Melburnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    14. januar 2017 | 08:39

    BOLI MENE....Neko je 1.1.2017 rešio da prestane da puši,pije,vara ženu...Ja sam prestao da *plaćam porez na budale*, što će reći da se kladim.Do danas sam 14 dana prolazeći pored *moje* kladionice svaki put u džep VRATIO pon200 inara. Znači 2.800. do kraja meseca 6.200...puta 12 meseci...otprilike 75.000....MALO LI JE??!!

  • .

    13. januar 2017 | 17:34

    Najsumnjiviji je onaj koji je osvojio najvise titula u Australiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA