≫ 

Pitali smo Ivaniševića da li bi bio trener Đokoviću? Zbog njegovog odgovora Srbi će ga još više voleti!

Legendarni hrvatski teniser dao zanimljiv odgovor vezan za saradnju sa Novakom

  • 44

Retko koji vrhunski sport toliko poštuje, angažuje i okuplja svoje legende kao što je to slučaj u tenisu. “Sunčani slem” je, u tom smislu, najgostoprimljiviji i izuzetno predusretljiv – redovno osmišljavajući brojne načine da se impresivno tenisko iskustvo i znanje koji ovi asovi imaju prenese na mlađe generacije tenisera, javnost, društvo, medije i same igrače – iako je već značajan broj njih u Melburnu došao po pozivu trenerske struke.

Specijalno za Telegraf iz Melburna - Vuk Brajović

Baner AO, Australijan open 2017

Na redovnom druženju sa medijima, impozantan spisak majstora ovog sporta podelio je svoja mišljenja po brojnim pitanjima koja prate aktuelnu tenisku scenu – i preneo svoje refleksije iz perioda kada su bili takmičari.

Da celo druženje dobije duhovitu notu, prvi se – kao i uvek – za to postarao Anri Lekont, koji je “vikao” na fotografe da se oni pomere malo levo, malo desno – i da im daju najbolji osmeh. Poneseni takvom atmosferom, “led” su probili Martina Navratilova, Goran Ivanišević, Karlos Moja i Pet Keš sa nekoliko opštih izjava – pre nego što su novinari “razgrabili” njih i sve ostale asove za pojedinačne izjave i intervjue.

Ivanišević je, na primer, ocenio da je njegov pulen Berdih “delovao pomalo uplašeno od Federera na Rod Lejver Areni, i da je taj meč više podsećao na skupi čas tenisa pred previše posmatrača.” Moja se “pohvalio” sada dobrim zdravstvenim biltenom svog prijatelja i klijenta Nadala – i naglasio da je, posle teškog meča sa Aleksandrom Zverevim, potpuno oporavljen i spreman da pruži svoj najbolji tenis do kraja turnira.

Majkl Čeng je, uz lament nad porazom svog igrača Nišikorija kroz veliku borbu – istakao da se sada vidi zašto je Federer veliki šampion. Martina Navratilova je podsetila na to da – sve dok god je u žrebu – Serena Vilijams važi za glavnog favorita bilo kog turnira – nešto sa čim Kerber nije umela da se izbori u Australiji.

Naglasivši da je nivo tenisa u Melburnu ove godine pod uticajem bržih terena i lakših loptica – što izuzetno prija Federeru – legendarna čeho-amerikanka je pohvalila dosadašnje nastupe Konte, Muguruze i Pliškove, i istakla da i ne bi bilo iznenađenje da neka od njih podigne trofej u Melburnu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kao i uvek, jedan od najzanimljivijih sagovornika danas bio je Goran Ivanišević, koji je istakao da je fenomenalno to što Australijan Open ove godine ima pregršt sjajnih priča o uspesima autsajdera – pogotovo što je i on osvojio Vimbldon iz iste perspektive. Smatra da je to odlično za sport, i jedva čeka da vidi da li Zverev ima “ono što je potrebno za još jednu veliku pobedu u Melburnu.”

Inače, veoma pohvalno se izrazio o Federerovim nastupima – konstatujući da “nikad ne znate šta možete da očekujete kad Federer izađe na teren. On zna zašto je u Melburnu, zna da je sposoban da odigra na najvišem nivou i osvoji turnir – inače ne bi bio ovde.” Po njemu, još uvek nije predvidivo ko ima najveće šanse da osvoji turnir u muškom delu žreba – ali misli da bi u budućnosti novi osvajači Gren Slem turnira mogli biti Tim i Dimitrov.

Priupitan da li ima neki komentar na promene u stručnom štabu Novaka Đokovića, i da li bi – ako okolnosti to dopuste – razmotrio mogućnost da sarađuje sa Novakom Đokovićem – simpatični Dalmatinac je odgovorio u svom maniru: “

- Teško je meni komentarisati promene u njegovom timu. Iako trenutno nije broj jedan, Novak je – po meni – najbolji, osvojio je sve što se može osvojiti. Vreme će pokazati da li je odluka o promeni stručnog štaba bila ona prava. A za mogućnost da nekada u budućnosti sarađujem sa njim – to bi bilo kao kad bi vas u fudbalu Real Madrid pozvao da budete njihov trener. To se ne odbija, to je san svakoga ko bi ikada želeo da se bavi trenerskim poslom i ko se iole razume u njega.

“Mađioničara” Fabrisa Santoroa smo upitali da prokomentariše povlačenje njegove odlične prijateljice iz doba IPTL Lige, Ane Ivanović, iz tenisa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Bio sam svejedno veoma iznenađen njenom odlukom, iako sam siguran da je ona dobro promislila zbog čega je to dobro i potrebno za nju u ovom trenutku. Znam da se dosta mučila sa povredama – i, ako tome još dodate novonastale potrebe njenog privatnog života – mislim da je izabrala dobar trenutak da promeni svoj dosadašnji život - trezveno razmišlja Santoro:

- Uživao sam gledajući Zvereva, impresioniran sam njegovom pobedom kroz tako zahtevnu igru, i voleo bih da vidim da više igrača gaji ovaj stil. Čak sam poželeo da vidim kako bi izgledalo to da Mekinro i Edberg igraju protiv Marija kad su bili na vrhuncu njihove igre, na brzoj podlozi. Ne verujem da će se uskoro naći naslednik mog stila igre, jer bi mu bilo veoma teško da bude konkurentan. Sa razvojem opreme, reketa, i učešća fizičkog momenta u igri, mislim da bi bilo skoro nemoguće osloniti se samo na brze ruke i umeće plasiranja loptice da bi se redovno pobeđivalo i od toga napravio stil igre.

Australijsku legendu i sada jednao poznatog voditelja emisije “Open kourt” na CNN-u, Peta Keša, pitali smo da li bi bio raspoložen da karijeru voditelja zameni karijerom trenera, da se vrati “bliže terenu” – i da li bi, iz tog ugla – imao neki poseban savet za Novaka Đokovića.

- Nisam se ja toliko “otuđio od tenisa”; povremeno treniram, dajem savete igračima na turneji, prisutan sam u tom segmentu aktivnosti. Što se Novaka tiče, sećam se da sam napisao komentar u londonskom “Sandej tajmsu” sa preporukom za njega da – ako mu zaista treba odmor – onda treba i da ode na njega .Pritom, mislim na pravi, dugi odmor od tenisa, da povrati entuzijazam, motivaciju. Vidimo kako je tako nešto dobro funkcionisalo kod Federera, Nadala. Kažu da je Rodžer bio povređen; njegova pauza nije usledila samo zbog problema sa kolenom, vec i zbog potrebe da se osveži – i zato je sve to trajalo šest meseci.

- Novak bi trebao da shvati šta bi takva odluka njemu donela, da to ozbiljno razmotri kao mogućnost – i ako želi da provodi više vremena sa porodicom, da putuje po svetu, da se kupa i sunča na plaži, da malo osveži svoj pogled na njegov angažman u tenisu – to bi i trebao da uradi. Nema tu ničeg lošeg. Poznajem nekoliko igrača koji su sebe “zakopali” kroz neka polu-stanja - niti da igraju – niti da su se povukli… To neće funkcionisati. Koristilo je Rafi, koristilo je i Federeru… Novak bi trebao da bude iskren prema sebi, da razmotri tu mogućnost ako oseća da ima potrebu za tim - dobronamerno zaključuje popularni “Keši”.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američku legendu i prvog trenera koga je, pored Marjana Vajde, uveo u njegov tim – pitali smo da na koji način saoseća sa stanjem u kojem se nalazi Novak – i koje je njegovo viđenje razloga zbog kojih se to dešava.

Mislim da svaka osoba koja se u nečemu takmiči – a da je u tome postigla neke zavidne rezultate – uspela da stavi pod kontrolu određene aspekte. Za mene, dva najvažnija aspekta nečijeg uspeha – koja se mogu primeniti na ovu situaciju – su usresređenost (fokus) i energija. Atlete koje su uspevale da “iskontrolišu” te aspekte, svesne su toga koliko je zahtevan bio proces da to i ostvare, kao i to da je tu kontrolu moguće izgubiti u trenutku.

Ne poznajući razloge i detalje koji se vezuju za Novakovo trenutno stanje – čini mi se da je njegov fokus trenutno poremećen, što refleksivno utiče na njegovu energiju. Nekad je potrebno da povratite koncentraciju, usresređenost – da biste generisali energiju, a u drugim slučajevima – da nekako pronađete energiju kojom možete da utičete na ponovno stvaranje stanja posvećenosti i koncentracije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ipak, ja uopšte – ali uopšte – nisam zabrinut za njega. On će povratiti svoju formu, koncentraciju, energiju u narednom periodu. To je pitanje vremena, ali možda i proživljavanja i sazrevanja kroz još nekoliko ovakvih iskustava i doživljaja kao ovo poslednje iz Australije. Ovo može biti dobro i korisno “otrežnjenje” za njega. Jer, po mom mišljenju – kad bude ponovo uspostavio svoj fokus – on će ponovo biti ubedljivo najbolji teniser na svetu - mudro i sa puno pozitivnih emocija - zaključuje razgovor za Telegraf Tod Martin.

Ukratko, teniske legende “uživaju” u tome šta je prvi Grend Slem sezone predstavio svetskoj teniskoj javnosti – u smislu pozitivnih i negativnih iznenađenja, velikih povrataka, prateće neizvesnosti. Tenis je – kao što je rekao predsednik ATP organizacije Kris Kermod na završnom Mastersu 2016. u Londonu – “u odličnom stanju, u kakvom nije bio dugi niz godina” – i to se oseća na svakom koraku na prvoj od četiri najveće smotre ovog višestruko složenog, zanimljivog i uzbudljivog sporta sa tako bogatom istorijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Limeni

    23. januar 2017 | 15:05

    Inace 1995 gospodin Ivanisevic je izjavio"Volio bi da sam umesto reketa ima mitraljez da pucam po Srbima".Tako da sad moze da glumi sta hoce ali mi koji imamo odlicnu memoriju vrlo dobro znamo ko je Ivanisevic i sta je pricao 90-tih

  • Scarecrow

    23. januar 2017 | 14:44

    Da li je to onaj sto je odbio ples sa Monikom jer je iz Srbije? Nema veze kakva je situacija tada bila, takav postupak ne moze da se opere, ma koliko se on danas slihtao.

  • zoran

    23. januar 2017 | 13:38

    Znate li da je Goran po majci Hrvat ali da je po ocu Srbin!? Sitnica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA