Ispovest bosanskog fudbalera koji se vratio iz Kine: Otišao sam zbog para, ali tamo je nepodnošljivo!

Iskusni Salihović predviđa da će kineski fudbal doživeti sličnu sudbinu kao ruski

  • 1
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Sejad Salihović proveo je nešto manje od godinu dana igrajući za Peking Rene, ali se vratio u Nemačku kao slobodan igrač.

Salihović je nemačkim medijima otkrio kakva je situacija u zemlji koja u poslednje vreme "na bum" pokušava da podigne fudbal, nudeći ogromne svote novca fudbalerima sa prostora Evrope i ostatka sveta kako bi popularizovali svoje takmičenje.

>>> TAČKA NA LUDILO: Kina obustavlja bezumno skupe transfere!

- Kina je naravno interesantan izazov i lagao bih kada bih rekao da nisam otišao zbog novca. Kada je igrač na zalasku karijere i dobije jednu takvu ponudu, onda će nemoguće odbiti - rekao je Salihović, koji je potom objasnio kako funkcionišu evropske zvezde u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Izdržao sam tamo nešto manje od godinu i po dana i sada mogu da kažem da zvezdama u Kini nije lako. Bez obzira koliko ste ime u fudbalu, pritisak i očekivanja su prevelika. Kinezi očekuju golove, asistencije, mnogo trke, borbenosti i da faktički sami nosite celu ekipu, a to je na tom nivou nemoguće u kontinuitetu - rekao je iskusni Bosanac.

Treba se navići i na specifičan životni stil u Kini.

- Kada sam došao,  hranio sam se samo sa rižom i jajima. Jednostavno, nisam se pronašao njihovoj hrani i sa te strane je teško za Evropljane. Uz to sam morao da se navikavam da u nekom periodu šetam sa maskom na licu zbog raznih infekcija.

- Ubeđen sam da velika imena koja idu u Kinu neće tamo dugo izdržati, bez obzira na novac koji dobijaju. Tamo je izuzetno težak život i nemoguće je biti dugo. Kinezi moraju da se baziraju na škole fudbala, dovođenje kvalitetnih stručnjaka... Stvari moraju da se rade sistemski. Slično je bilo pre nekoliko dana u Rusiji, a na kraju se sve odjednom puklo - zaključio Salihović, bivši fudbaler Herte, razgovor za nemačke medije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vronski

    24. januar 2017 | 21:51

    Sve ti vjerujem. Znam da su neki fudbaleri dobijali velike pare da odu u Kinu. Ostajali su u Evropi za dosta manje. Vjerovatno znaju sta bi ih snaslo. E moj stari ja bi izdrzao ali me ne zovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA