≫ 

Grof analizirao pripreme Zvezde: Igraćemo i sa 2 napadača, rasteretićemo igrački kadar, a Evropa... (VIDEO)

Trener Zvezde sublimirao pripremni rad na Kipru i najavio prolećnu polusezonu

  • 3

Crvena zvezda je treningom u nedelju završila pripreme na Kipru. Učinak je bio 5 utakmica i 4 pobeda uz jedan remi u poslednjoj utakmici protiv Volgara, koju je igrao rezervni tim. Mogla je Zvezda i tu da upiše pobedu, ali je ispustila prednost od 3:1 u samoj završnici.

Novinari koji su pratili pripreme crveno-belih na Kipru razgovarali su sa trenerom Miodragom Božovićem, koji je napravio konačnu analizu priprema.

On ističe da je zadovoljan, da je iskristalisao prvu postavu i da pripremne utakmice ne mogu da pokažu pravo stanje ekipe, te da očekuje da rad bude pojačan kako prvenstvo bude odmicalo.

Baner za pripreme

- Najvažnije je da nas je vreme poslužilo, imali smo dobre uslove za rad, dobre terene, odradili što smo planirali. Poveda Ristića je jedina senka, ali drago mi je da će i on brzo da se oporavi. Za sada sve izgleda korektno - počeo je analizu trener crveno-belih Miodrag Božović.

PRIPREMNE UTAKMICE NE MOGU DA POKAŽU PRAVO STANJE EKIPE - IMAMO VIŠE MOGUĆNOSTI ZA KOMBINOVANJE U NAPADU

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Kako ste zadovoljni konačnom proverom protiv Zirke gde su igrali nosioci ekipe?

-Teško je na osnovu priprema govoriti u kom se stanju nalazi ekipa, i kakva je igra jer svi dolaze na različitom nivou spreme, neko umoran, neko odmoran ili neuigran. Teško je reći. Imamo više mogućnosti za kombinovanje u timu. Bar što se tiče ofanzive. Imamo igrača koji mogu nešto da naprave, dosta su opasni.

- Ali, malo smo se više zaletali protiv Zirke, malo to može biti posledica i umora, koji je prisutan ne samo fizički, već i psihički, zbog ovako dugih priprema. Teško je ostati miran na ovako dugim pripremama.

Da li su fudbaleri zadovoljni što su protiv istog rivala sa kojim je igrao i Partizan postigli 6 golova?

-Ne verujem da igrači znaju da je Partizan igrao sa njima.

-Dobro je dati bilo kome šest golova, pogotovo ukrajinskom prvoligašu. Ne znači to ništa što se tiče prvenstva, jer će tu biti nešto sasvim drugo. Nadam se da ćemo i u prvenstvu da dajemo što više golova.

NEMAM KOMENTAR ZA PAVKOVA, IGRAĆEMO NEKAD U PRVENSTVU I SA 2 ŠPICA

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Podigla se prašina oko Milana Pavkova i tužbe Radničkog, imate li komentar na to?

- Nije to pitanje za mene. Ja sad nešto da kažem, oni da odgovore. Nemam komentar.

Na Kipru ste uigravali i formaciju sa 2 špica, može li se to očekivati i u prvenstvu?

- Nekad ćemo u prvenstvu igrati utakmice sa dva napadača. Takođe, došli su napadači koji se ne poznaju i koji nisu uigrani. To je pozicija gde treba mnogo veća uigranost od ove koju imamo sada.

Da li je ova ekipa jača od one koja je letos ispala od Ludogoreca?

- Teško upoređivati, prošle godine su tu bili igrači koji su postigli skoro sve golove za Zvezdu. Ugo, Katai, Ibanjez Grujić... nosioci igre, koji su ili dali najviše golova ili su ih namestili. Videćemo, daj Bože da budemo bolji. Videćemo na osnovu rezultata.

BOAĆI NAGOVESTIO VELIKI POTENCIJAL, ALI DA SE NE ZALEĆEMO

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Boaći se igrama na pripremama pokazao kao veliko pojačanje, delite li to mišljenje?

- Boaći ima izuzetno razumevanje igre, izvanredno se kreće, uvek je u mogućnosti da mu se doda lopta. Baš je igrač sa izvanrednim pregledom igre, odlično sarađuje sa igračima, tako da je nagovestio veliki potencijal. Šta će da bude, bolje da sačekamo, mnogo puta smo se zaleteli, pa da ga ne pljujemo posle kao što smo ga hvalili.

Koliko vam znači da ove zime niko od ključnih igrača nije otišao?

-Svakako da znači, igrači su duže zajedno, lakše se razumeju, lakše se navikavaju jedan na drugoga, između sebe znaju ko šta može, ko s kim kako treba da se postavlja, i zato je mnogo lakše.

FRIMPONG POSEDUJE KVALITET I BRZINU, MILIJAŠ MOŽE I SA KANGOM U FORMACIJI

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Koliko ste zadovoljni onim što je pokazao Frimpong na pripremama?

- Pokazao je da poseduje kvalitet, ima izvanrednu brzinu. Nama treba to u poslednjeoj liniji. Nadam se da će svojim igrama dokazati da smo doveli dobrog igrača.

Kada će Milijaš biti potpuno spreman?

- Ne znam kada će biti potpuno spreman. On je iskusan igrač i mislim da će sam najiskrenije reći kada bude spreman. Nema račun ni sebe ni nas da zavarava. Kada bude bio spreman on će to reći. Poakzao je da ko zna – zna.

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Da li je Milijaš doveden kao rezervna opcija za Kangu, jer Zvezda nije imala pravu zamenu za njega?

- Milijaš ima te kvalitete, pas, pregled igre, prekid. Nama je to nedostajalo. Malo smo golova iz prekida dali. Odlaskom Ibanjeza izgubili smo čoveka koji je mogao uvek da zapreti iz prekida. Iako imamo dosta visoku ekipu, nismo mnogo golova dali iz prekida.

Mogu li Kanga i Milijaš istovremeno da budu na terenu?

- Zašto da ne. Nije to isključeno.

ANĐELKOVIĆ IMA NAJBOLJI CENTARŠUT, NISMO PRETERANO PRECIZNI U TOME

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Zašto se na treninzima toliko forsirala igra u krugu ili takozvana ševa?

- To je neka vrsta produženog zagrevanja, obično posle razgibavanja. Ne ulazimo odmah u rad sa loptom, jer igračima treba malo da se priviknu na to, a i igrači vole tu igru. Nekada počinjemo trening tako, samo ševom. To je i jedna od vrsta pomoćnih vežbi koje poboljšavaju tehniku.

Centaršutevi su se mnogo vežbali na treninzima takođe?

- Objektivno, Anđelković ima najbolji centaršut i najbolje centrira. Dali smo protiv Zirke gol posle centaršuta Plavšića. Ima dosta tih lopti koje su bačene sa strane i nadam se da ćemo poboljšati tu realizaciju, ali s obzirom na to koliko vežbamo, mislim da nismo preterano precizni.

Možete li da uporedite ritam rada na Kipru, i onaj koji će biti tokom prvenstva?

- Što se mene tiče, ja radim sve više i jače kako prvenstvio odmiče. Mogu da kažem da im je čak na pripremama i najlakše, teže im je tokom prvenstva.

Foto: crvenazvezdafk.com Foto: crvenazvezdafk.com

Da li Zvezdi još jedan štoper?

- Fali nam desni bek, jer osim Petkovića nemamo desnog beka. Kad bih znao da se niko neće povrediti onda mi ne bi trebao ni drugi štoper.

Viveiros?

- Nije još došao, ima neki problem u Brazilu.

ZVEZDINE ŠANSE U EVROPI

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- O Evropi ne mislim ništa, jer nismo prvi. Kad budemo prvi, možemo da pričamo dalje. Ja sam uvek optimista i čovek mora da se borimo za dobar rezultat, ali ne treba ljudima da dajemo lažna obećanja i nade o Evropi. To smo uradili prošle sezone pa su ljudi ostali strašno razočarani protiv Ludogoreca. Razumem svakog navijača koji je bio na toj utakmici, jer su svi pomislili, čak i mi u jednom trenutku da imamo nešto, a zapravo nemamo ništa.

Da li ste razgovarali sa Donaldom posle nervoze koju je pokazao na pripremama?

-Nervozan je bio Donald, razgiovarao sam sa njim. Nije to ništa strašno, dešava se na prirpemama. Ovo su jedne od retkih priprema gde se niko nije potukao. Normalno u pripremnom periodu, pogotovu pred kraj potuku se ekipe, zbog nekog starta skoče i potuku se. U suštini su najgore utakmice pred odlazak.

Kakva će biti uloga Pavkova, Sikimića i Poletanovića?

- Svi su oni igrači Zvezde, normalno da ćemo pokušati da stavimo da igraju najbolji. Pavkov treba da se porilagodi, treba mu vremena. Umoran je, teške su mu noge zato što je naišao na drugačiji rad. Isto tako ti igrači koji su malo krupniji teže dostižu formu.

RASTERETIĆEMO IGRAČKI KADAR, ZNAM DA ME MNOGI KRITIKUJU ZBOG MLADIH IGRAČA

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Da li će se rasteretiti igrački kadar?

- Igrački kadar će se rasteretiti. To je proces koji dolazi sam po sebi. Na silu ne možete nikoga da jurite i da mu govorite da ide. Većina igrača je možda i pri kraju karijere. Imamo dosta igrača koji imaju preko 30 godina, dolazi nova grupa mladih igrača. Ta smena generacija mora da se napravi polako, nemoguće je.

- Znam da ima mnogo kritika na moj račun  što više ne forsiram mlađe igrače, ali mladi igrači najbolje uče i najbolje stasavaju uz iskusnije igrače. I to je jedan od razloga zašto je Milijaš ovde, i on je igrač koji zajedno sa Lukovićem, Anđelkovićem, Sikimićem koji može da im pokaže kako treba da rade, kako treba da se ponašaju i kako treba da igraju.

Plavšić igra dobro sa klupe, ali sada je bio dobar i kao starter?

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

-Igra dobro, mnogo pretrči, zalaže se, kao što on stalno i radi. Nekada odigra dobro tehnički, nekada slabije, ali sada je dobro igrao.

Da li ćete i na proleće više rotirati igrače?

-Nećemo imati mnogo rotacija. Jesenas smo imali jer smo imali šest utakmica u Evropi plus kup. Da nismo rotirali možda ne bismo bili prvi. Oni koji su ispali od Ludogoreca bili u šoku kao i ja. Lakše je bilo igrati u prvenstvu sa igračima koji nisu izgubili tu utakmicu. Imali smo mogućnost da izrotiramo i to nam je dobro ispalo.

Da li vodite računa i o kartonima, ima mnogo njih sa 3 kartona?

- Kartona ima, ali imamo i dosta igrača. Koga nema bez njega se mora.

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Kakva je situacija sa omladincima?

- Bilo bi važno da omaldinci osvoje prvo mesto zbog omladinske Lige šampiona koja se dosta prati i služi za iskustvo i afirmaciju tih igrača. Moramo da sednemo i sa direktorom omladinske škole šta je najbolje. Ko će tamo, ko na pozajmicu a ko će ostati u prvom timu.

Račić kao štoper?

>>> Šta Račić kaže o igranju na poziciji štopera? (VIDEO)

Foto: Crvenazvezafk.com Foto: Crvenazvezafk.com

-Nismo imali drugog igrača za tu poziciju, a on to najbolje može da popuni. Nemamo drugog. Igraće Srnić desnog beka jer nemamo drugog.  To se dešava na pripremama kada treba da sastavite dva tima, a nemate dovoljan broj igrača na nekoj poziciji. Račić je dobar i pametan i prihvata to. Vidim ga na poziciji zadnjeg veznog, ali on može da bude i dobar štoper. Svaki pametan zadnji vezni može da bude i štoper.

Srnić ili Milošević kao rezervna opcija ako ne dođe Brazilac?

>>> Srniću se uopšte ne dopada da bude desni bek: Ne bih to da igram više (VIDEO)

- Srnića bi mi bilo žao da igra na toj poziciji, ali s obzirom na fizikalije i spremu, on bi to mogao da igra. Za sada ne vidim ništa drugo - zaključio je Božović.

Baner za pripreme

(Dušan Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    12. februar 2017 | 17:24

    Samo da taj drugi spic ne bude Sikimic! Imamo mladje napadace na kojima mozemo bar nesto da zaradimo!!!

  • 1989

    12. februar 2017 | 17:35

    Igracemo nekad i sa dva spica.Pa mi moramo stalno da igramo sa dva spica.Stvarno bre sramota nasta je zvezda spala.

  • Dragan

    12. februar 2017 | 17:50

    Srnić je najbolji u napadu, kad se ubaci izmedju halfova i gurnu mu brzu loptu po zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA