Srbija po prvi put na Svetskom prvenstvu ima predstavnike u spustu (FOTO)

Dvojica srpskih skijaša osvojila prve FIS bodove za našu zemlju

  • 4

Srbija po prvi put na Svetskom prvenstvu ima predstavnike u spustu Najbolji svetski skijaši se uveliko nadmeću na Svetskom prvenstvu u Sent Moricu koje je počelo 6. februara, a posle super veleslaloma i ženske alpske kombinacije na red je došao i muški spust u kojem  su nas predstavljali Marko Vukićević i Marko Stevović.

 

Tako je Srbija po prvi put imala predstavnike u najbržoj alpskoj disciplini.

 

Marko Vukićević je završio trku na 40. poziciji sa 3:73 sekundi zaostatka za prvoplasiranim, dok je Marko Stevović bio 48.

 

- U drugoj polovini staze sam napravio jednu veću grešku na mestu gde je staza bila već načeta, i tu sam izgubio puno vremena. Ostalim delom vožnje sam zadovoljan i trudiću se da grešku ispravim već u narednom nastupu u alpskoj kombinaciji - rekao je Vučković.

 

Sezona je za Vukićevića počela odlično, a već na samom početku na trkama u Čileu ostvareni su sjajni rezultati u alpskoj kombinaciji plasmanima u top 10 i super veleslalomu i spustu, plasmanima u top 15. Sjajan niz nastavio se i na Evropskim trkama u Kaltenbah-Hohzilertalu i čuvenom Vengenu, a Marko se čak dva puta popeo na podijum u Val Gardeni osvojivši 1. i 2. mesto na FIS trkama u spustu.

 

Na Univerzijadi u Almatiju mu je za 11 stotinki izmakla bronzana medalja u super veleslalomu. Svi ovi uspesi ukazuju da se radi o odličnom takmičaru, pa je usledilo i neizbežno pitanje o očekivanjima u Sent Moricu.

 

Foto: Guliver/Alexander Hassenstein/Getty Images)

Foto: Guliver/Alexander Hassenstein/Getty Images)

 

- Najomiljenije discipline su mi spust i super veleslalom kojima posvećujem najviše treninga i pažnje. Prezadovoljan sam kako sam otvorio sezonu. Plasmani su bili iznad očekivanja, ali sve je to rezultat dobrog rada i treninga sa slovenačkim A timom u brzim disciplinama koji mi je omogućio Skijaški savez Srbije. Na žalost, u skijanju nikada ne možemo da pričamo o očekivanjima, pošto se radi o nepredvidljivom sportu u kojem brzo dolazi do grešaka i iznenađenja..”

 

Budući da je start spusta u Sent Moricu, legendarni „slobodni pad” najstrmiji na svetu, zanimalo nas je kakav je osećaj u tih prvih nekoliko sekundi i da li ima straha i za Marka, koji je i ljubitelj sportskih kola i brze vožnje.

 

- Free fall” start je najekstremnija stvar koju sam probao u životu. Ubrzanje ide do 100 km/h za 2,5 sekunde. Uživo je to nešto potpuno drugačije od onoga što sam imao prilike da vidim na

fotografijama i TV-u. Straha je bilo samo prvi put dok sam stajao u startnoj kući, ali čim sam se odgurnuo strah je nestao i preplavio me je adrenalin - objasnio je Marko.

 

(Telegraf.rs/N. Janković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA