Jokić je dokazao nepisano pravilo srpske košarke! Ako želiš da budeš vrhunski as, jednu stvar treba da izbegneš!

Nova NBA zvezda Nikola Jokić nikada nije igrao za mlađe kategorije reprezentacije Srbije i niko na njega nije obraćao pažnju kad je imao 14,15 godina

  • 2

Mladi srpski centar Nikola Jokić briljira u svojoj drugoj sezoni u NBA ligi. On se igra košarke i uživa u tome. Njegove asistencije i pregled igre pokazuju sa kolikom sportskom inteligencijom on igra i koliku kreaciju poseduje.

>>> Jokić poslao 5 protivničkih košarkaša ''po burek'': Srbin se vratio sjajnim dabl-dablom posle manje krize (VIDEO)

Danas se svi treneri utrkuju da pohvale kako imamo naslednika Divca u NBA, a zanimljivo je da nijedan od srpskih trenera nije mogao da predvidi njegov talenat sve do 18. godine.

>>> PRONAĐITE NIKOLU JOKIĆA: Samo 0,1% Srba neće odmah prepoznati našu NBA zver! (EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE)

Nikola Jokić je samo pokazatelj da uopšte nije bitno da budeš dominantan igrač sa 13,14,15 i 16 godina i da te tada svrstavaju u velike asove. Jokić je samo potvrdio to pravilo da nema veze kakav si sa 15 godina igrač već kakav ćeš biti sa 20.

On se sada pridružio plejadi asova koji nikada nisu igrali za mlađe selekcije reprezentacije Srbije.

Jednostavno tada je kao bucmasti dečko pokazivao samo neki talenat, ali nije imao fizičke preispozicije prema procenama "trenera" da igra za selekciju Srbije jer ne može da donese rezultat.

Kod nas je problem što najviše obraćamo pažnju na igrače koji su akceleranti (Ubrzan rast i razvoj, mimo generacije) koji su biološki stariji od vršnjaka pa dominiraju. A mnogo važnije je obratiti pažnju na one koji kasne u razvoju, jer će oni tek posle 18 godine da dostignu svoj pravi potencijal kad izađu iz puberteta.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

I sad se postavlja pitanje, da li je bitno da Srbija  bude prvak Evrope u konkurenciji igrača od 16 ili 18 godina ili je bitno izbaciti jednog vrhunskog igrača poput Jokića?

Naši treneri koji rade u KSS su do sada imali zadatak da ostvaruju rezutate, a ako se neko nametne kao as , dobro je.

Zato i imamo vrlo malo košarkaša koji su postali vrhunski igrači (A reprezentativci) a koji su igrali u mlađim kategorijama. Većina tih momaka koji su igrali za mlađe selekcije nemaju neke vrhunske karijere.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Doduše, ima i primera gde su igrači uspeli da se kasnije kao seniori nametnu poput Stefana Markovića i Miroslava Raduljice koji su bili reprezentativci u generaciji 1988. godišta, kao i Miloš Teodosić koji je od 15 godine bio lider generacije 1987. godišta. Ali, ovo su retki primeri u novijoj košarkaškoj istoriji samostalne Srbije.

Jokić je pošao stopama Nemanje Bjelice i Bogdana Bogdanovića, koji su takođe kao klinci bili neprimetni i niko na njih nije obraćao pažnju sve dok nisu "eksplodirali" igrački sa 19,20 godina i postali asovi.

U generaciji 1995. kojoj pripada Nikola Jokić možete na slici ispod da vidite ko je od igrača sada na vrhunskom nivou. Od svih momaka zapazićete samo dvojicu: Marka Gudurića koji se još dokazuje u Zvezdi i Dušana Ristića koji igra za Arizonu u NCAA ligi.

Ova ekipa Srbije koja je nastupala na kadetskom prvenstvu u Slovačkoj zauzela je 9. mesto na kraju. Hrvatska je igrala u finalu predvođena Darijom Šarićem i Mariom Hezonjom, sada NBA igračima.

Printskrin: KSS Printskrin: KSS

Ista je situacija bila i u juniorskoj generaciji igrača rošenih 1995. godine gde opet nije bilo Nikole Jokića. Možda je i bio na širem spisku, ali je sigurno na kraju otpao jer nije delovalo da može da donese rezultat na Evropskom prvenstvu. A rezultat je bio slab.

Printskrin: KSS Printskrin: KSS

Tek 2015. godine mlada reprezetacija Srbije (20g) igrača rođenih 1995. godine postala je prvak Evrope.

Tada je u ekipi briljirao Gudurić, a pošteno je reći da nije bilo Jokića jer je on oustao zbog odlaska u NBA.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    28. februar 2017 | 22:44

    Za reprezentaciju igraju oni koji su fizicki napredniji za svoje godine ja znam trenutno par primera gde igrac 2001 izgleda kao igrac 3-4 godine stariji

  • Selim Hodzic

    1. mart 2017 | 08:15

    Nikola Jokic je igrao za 94 godiste na Svetskom prvenstvu u Pragu sa Milutinovim, Micicem, Potom, Novakom. Vicesampioni iza Amerikanaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA