≫ 

Zašto tetovira beogradskog Pobednika i sa kakvim ponosom priča o Srbiji: Ko je "srpski Ibrahimović", koji kik boksom rešeta kao Zlatan? (FOTO) (VIDEO)

Zvanično je ostvarena želja Aleksandru Prijoviću da zaigra za zemlju svojih roditelja. Ovo je njegova priča...

  • 11
Foto: Profimedia Foto: Profimedia

U pohodu na Svetsko prvenstvo u Rusiji, u reprezentaciji Srbije posle nekoliko godina stvorila se gužva na spisku u koloni "napadači". Od 20. marta i zvanično, selektor Slavoljub Muslin moći će da računa i na Aleksandra Prijovića, kom je FIFA odborila "transfer" za srpski nacionalni tim, jer je prethodno nastupao za mlađe selekcije Švajcarske, prethodno branivši Srbije u kadetskom i omladinskom uzrastu.

Dobra vest za Prijovića, koji je nedvosmisleno govorio da želi da igra za Srbiju, stigla je u lošem momentu za njega, pošto se pre nekoliko dana povredio na treningu i slomio ključnu kost. Očekivani period oporavka je oko šest nedelja.

Momak rođen u Sent Galenu po mnogo čemu je zanimljiv ne samo nama u Srbiji, već i celoj fudbalskoj Evropi. Sa 26 godina ima podugačak spisak klubova za koji je nastupao, a "eksplodirao" je igrajući za poljsku Legiju, odakle je ove zime prešao u PAOK. U isto vreme je imao i sigurno nimalo naivnu ponudu iz Kine, ali se odlučio da nastavi karijeru u Grčkoj.

Visoki fudbaler (191 cm) za početak privlači pažnju izgledom, jer podseća na slavnog Zlatana Ibrahimovića - što zbog duže kose vezane u rep, ali i osećaju za gol. Ne krije da mu je Šveđanin idol, i on je za Prijovića najbolji napadač sveta.

Karijeru je počeo u mlađim kategorijama italijanske Parme, da bi potom sticao iskustvo po Velikoj Britaniji: Derbi Kaunti, Jeovil Taun i Nortempton. Usledio je povratak u Švajcarsku i angažman u Sionu, Lozani, potom u norveškom Tromsu, švedskom Đurgardenu i turskom Bolusporu, da bi 2015. započeo epizodu u Legiji.

>>> Srpski Ibrahimović nastavlja da dominira: Golčina Prijovića u Zlatanovom stilu! (VIDEO)

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Dok sam igrao za Sion i druge klubove, čuo bih da za Legiju giraju Radović, da je igrao Ljuboja... Znao sam o Legiji više nego o celoj Poljskoj - rekao je svojevremeno Prijović u intervjuu za "Kanal plus", čiji ga je novinar upitao za razliku između života u Švajcarskoj i Srbiji.

- U Švajcarskoj je sve tačno "u minut", direktno. Malo je hladnije, a u Srbiji je prisniji, opuštajući južnoistočni stil. Za sebe kažem da sam Srbin odrastao u Švajcarskoj, i srećan sam što sam tu odrastao, jer sam imao prednosti koje mnogi u Srbiji nemaju - objasnio je Prijović.

U karijeri je do sada za klubove postigao ukupno 82 gola. Oni najatraktivniji nisu posledica samo rada na treninzima na travnatom terenu i u teretani.

- Trenirao sam kik-boks godinu dana u Švajcarskoj, i godinu i po u Engleskoj. I uživao sam u tome. Pomoglo mi je mnogo da očvrsnem u kukovima, da mogu bolje da se krećem jer dosta trenirate noge. Generalno, volim kontaktne sportove. Kao dete sam gledao i slične filmove. Mi sa Balkana volimo takve sportove. Ne mogu reći da sam kik boks šampion, ali znam neke stvari - kaže fudbaler, koji tečno govori četiri jezika:

- Francuski, nemački, engleski i srpski govorim tečno. Italijanski razumem, ali ga često u govoru mešam sa francuskim. U školi sam bio najgori učenik na časovima engleskog jezika. Naučio sam ga kroz život, na ulici i u razgovoru sa igračima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Otac mu je iz Priboja, a majka iz Prnjavora - i 26-godišnji napadač ne zaboravlja svoje korene nikada. Zapravo, nosi ih na sebi.

- Ako počnem priču o svim tetovažama koje imam, objašnjavaću do večeras - kroz smeh je rekao Prijović, i počeo da pokazuje šta sve simboluzuju tetovaže na njegovom telu.

- Tu je rulet, sa citatima iz knjige Čarlsa Bukovskog. Na ruletu imate nulu, koja je drugačije boje u odnosu na ostale brojeve. Sebe vidim kao nekog ko je drugačiji. Tu su imena i rođendani članova moje porodice. Imam i kartu sveta, jer dosta putujem, kao i tekst koji je moja žena napisala o meni. Na nozi sam započeo priču koja još nije završena, još ima dosta prostora - tu smo moja žena i ja i panorama Beograda. Simbolizuje moj put, a ove mašine da dolazim iz nekog drugog mesta. Ovo je spomenik Pobednik, važna stvar u Beogradu, i proteže se iznad kolena, ali to je malo erotski, tako da možda pokažem nu nekoj drugoj emisiji - kroz smeh je završio Prijović.

U Legiji je ukupno dao 24 gola, od kojih dva ove sezone Borusiji Dortmund u Ligi šampiona. Ni ne čudi što je trener Vladimir Ivić toliko insistirao i januaru da ga PAOK dovede kao najskuplje pojačanje u istoriji kluba od 2.2 miliona evra izdvojenih za obeštećenje, i potpisan ugovor na četiri i po godine. I isplaćuje se za sad - na deset utakmica postigao je sedam golova, čime se brzo podvukao navijačima pod kožu. Neka bude isti princip i kada bude nosio dres Srbije...

Zlataaaan! #prijovic

A post shared by Γιώργος Αμπράζης (@giorgos_abra) on

Dosadašnji golovi Aleksandra Prijovića u dresu PAOK-a:

Daljinac baner

(B.M. - b.mekic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BS

    20. mart 2017 | 21:56

    Dobrodosao medju svoje Prijovicu...daj sve od sebe to nam je dovoljno!

  • Drca

    20. mart 2017 | 20:38

    Takvih igrača Prijovićevih kvaliteta ima u Srbiji na stotine tako da se nećemo pojačati njegovim dolaskom.

  • dragan

    21. mart 2017 | 06:16

    srbska posla kad se citaju komentari, utvek se nadje neki negativac i kreten da vredja i da lupa svasta. sumnjam da znaju fudbal, da znaju vodili bi oni repku a ne Muslin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA