≫ 

SIMPATIZER VS DELIJA: Šta karakteriše jednog, a šta drugog navijača Zvezde i zašto između njih vlada večiti sukob?

Ukoliko dođe do novog sukoba, ne bi bilo iznenađenje da dođe i do fizičke intervencije, pošto su odnosi prilično zategnuti posle zviždanja Olimpijakosu i paroli sa Severa na meču Zvezda - Spartak

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Poznato je da u Srbiji postoji više vrsta navijača, od onih najekstremnijih, do onih koji mogu da kažu samo da navijaju za određeni klub, čisto da bi se deklarisali, i tu se njihova navijačka aktivnost završava.

Verovatno bi mogla da se napravi složenija podela na nekoliko potkategorija, ali ona najopštija, bar kada su u pitanju navijači koji zaista i prate klub, jeste ona na ultrase i simpatizere. Ova tematika je često deo rasprava kada god se razlika među njima primeti, naročito kada dođe do dijametralno sukobljenog mišljenja, kao što je to bilo na utakmici između Zvezde i Olimpijakosa.

>>> Delije su kao pravi domaćini dočekali braću! A verovatno ne znate gde se Zvezda više voli - u Rusiji ili Grčkoj (VIDEO)

Nije se dugo stišala atmosfera među navijačima Zvezde, iako je prošlo skoro nedelju dana od utakmice. Besnele su Delije, ključali su forumi, a pale su i žestoke prozivke na Marakani na utakmici između Zvezde i Spartaka u vidu transparentata koje je Sever uputio svima onima koji su zviždali košarkašima Olimpijakosa i oglušili se na apele Delija da se to ne radi, pa čak i vodili svoje pesme, ne obazirući se na to šta pevaju oni kojima je ''u opisu posla'' da organizuju navijanje na Zvezdinim utakmicama.

Prvi put posle mnogo godina videli smo nejedinstvo među navijačima Zvezde, koje bi moglo i da eskalira ukoliko bi se slične situacije ponovile, s obzirom na nezadovoljstvo najekstremnijih navijača.

Ovo nas je nateralo da dublje sagledamo problematiku i da uđemo u srž problema, kako bi ustanovili zašto je uopšte i došlo do ovoga i da li bi to moglo da se ponovi, kao i kakve bi potencijalne posledice mogle da budu ukoliko to bude slučaj.

ŠTA KARAKTERIŠE DELIJU?

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Najvatreniji navijač Zvezde gotovo da je podredio život klubu. Žrtvuje privatno vreme, posao, porodicu, rizikuje policijske prijave, samo da bi bio uz klub i član grupe Delije Sever.

- Ne propušta utakmice, bilo da su kod kuće ili na gostovanjima.

- Ne ide na ABA ligu zbog bojkota prema regionalnom takmičenju.

- Spreman je da ide van granica zakona, koristi pirotehniku, uvek spreman na tuču sa protivničkim navijačima?

- Brine o zastavama, koreografijama, atmosferi na stadionu/hali.

- Peva sve vreme, kakav god da je rezultat.

- Često se dešava da se manje razume u fudbal/košarku, ali jednostavno voli navijanje i takav način života.

- Osim kluba i navijanja, često ima principe koji nemaju veze sa sportom i propagira ih na tribini (anti-gej stavovi, protiv NATO i EU, isticanje srpstva, borba za Kosovo i Metohiju, poštovanje prema preminulim drugovima sa tribine).

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

ŠTA KARAKTERIŠE SIMPATIZERA ZVEZDE?

- Prati utakmice kod kuće ili svaku gleda bar na TV-u.

- Kada je na utakmicama, obično je na tribinama na kojima se ne navija i retko peva tokom meča.

- Retko ili gotovo nikada ne ide na gostovanja.

- Ide na ABA ligu.

- Obično ne voli Delije i njihove stavove.

- Često je kritički nastrojen, naročito kada je košarka u pitanju.

- Iako ne voli Delije, voli da se hvali atmosferom koju prave, često to sve i zabeleži telefonom, pa objavljuje na društvene mreže.

- Ne voli kada se na tribini propagira bilo šta što nije vezano za klub.

- Bolje se razume u sport od ekstremih navijača, i zbog toga smatra da je njegovo mišljenje relevantnije od miljenja članova grupe.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

ZAŠTO JE NASTAO SUKOB I DA LI BI ON MOGAO DA SE PONOVI, I KAKVE BI BILE POSLEDICE AKO SE PONOVI?

Navijači Zvezde su ključali od besa nakon meča sa Olimpijakosom, a na forumu Delija su pale i neke preteće poruke simpatizerima, da bi sledeći put grupa mogla da interveniše i da šalje deo navijača na deo tribina koji zviždi i pokreće druge pesme.

Mora se reći da je Zvezdina košarkaška publika ekstremnija nego ona na fudbalu, kada su simpatizeri u pitanju. Jedan od razloga toga jesto i to što su se poslednjih godina odomaćili i grupisali, zato što idu na većinu utakmica na domaćem terenu, uključujući i ABA ligu, gde Delije godinama nisu prisutne. Zbog toga verovatno smatraju da im košarkaška hala pripada više nego Delijama.

Takođe, u godinama uspeha Zvezde u Evroligi ima ih sve više, plaćaju skupe sezonske karte i smatraju da imaju veće pravo glasa, te im nije bio problem i da zvižde Olimpijakosu, sa kojima Delije 30 godina imaju bratstvo, pa čak i Zvezda kao klub i u fudbalu i u košarci, decenijama odlične odnose sa crveno-belima iz Atine i organizuje zajedničke prijateljske utakmice ili marketinške akcije u vidu prodavanja artikala sa grbovima oba kluba.

Simpatizerima je vetar u leđa za zviždanje došao i nakon izjave Nebojše Čovića, da bi protiv brata najviše grizao za pobedu. Sve to došlo je s delimičnim padom brojnosti Delija generalno na utakmicama, a naročito na košarci, gde su ih po tome simpatizeri nadmašili, naročito kada se igra u Areni.

Da se meč igrao u Pioniru, verovatno zviždanja ne bi bilo, jer bi među simpatizerima postojao strah zbog blizine tribina, da bi neko od Delija mogao da pređe na tu tribinu i da ih ''zamoli'' da to ne rade. Nešto slično su Grobari uradili takođe u Pioniru kada se zviždalo minutu ćutanja za ubijenog Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi.

Nema sumnje da će na narednim utakmicama atmosfera i odnos među Delijama i simpatizerima biti zategnut, a ukoliko bi došlo do novog ekstremnog ponašanja koje odstupa od stavova grupe, ne bi bilo iznenađenje da dođe i do fizičkog kontakta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdas Zauvek

    27. mart 2017 | 20:34

    Prvo.Idem na Sever 23,5 godine, ne pripadam grupi, retko idem na Istok,tek ponekada.Na gostovanja idem 7-8 puta godisnje.Sve ovo o svom trosku, ne o trosku kluba.Idem na fudbal konstantno, na kosarku na 10 -ak utakmica ukupno godisnje, ponavljam sve o svom trosku.Zvezdu sam inace pratio i u odbojci, boxu, jos nekim sportovima.Niko nema pravo da sebe naziva vecim Zvezdasem, ko je placenik sa Severa.Na gostovanjima ti isti navijaci udju u restoran i opustose ga, da dinar ne plate.Ja Zvezdu volim, i niko me ne placa da za nju navijam.Ne snimam na Severu nikada, imam ukupno 5 fotografija za ceo zivot s Marakane, nijedan klip.

  • Severac

    27. mart 2017 | 20:23

    Mene zovu "simpatizer " jel nisam uvek na severu , ne tučem se i ne dilujem .....a volim Zvezdu više od svih "delija" i više znam o Zvezdi od svih njih zajedno.

  • TEGELTIJA TELE

    27. mart 2017 | 20:36

    Braca su samo navijaci a ovi dole "burazeri" igraju na noz,kad nam gori i kad nam treba pobeda "burazeri " nam ga uterali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA