≫ 

UKLETI STADION JUŽNE AMERIKE: Ovde vam ne pomaže ni Mesi, ni da se nakljukate vijagrom pre meča (VIDEO) (FOTO)

Smešten u srcu Anda, u prestonici La Paza, stadion Ernando Siles je poput neosvojive nebeske tvrđave godinama odoleva najjačim reprezentacijama Juže Amerike, ali i pravilima FIFA o igranju na visokim nadmorskim visinama

  • 0

Zamislite da igrate fudbal na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, pa duplirajte nadmorsku visinu. U takvim uslovima se igra fudbal na u Boliviji, na 3.637 metara nadmorske visine, sa veoma proređenim kiseonikom u visoravni Anda, zbog čega i najbolje selekcije sveta ovde postaju ranjive.

>>> ARGENTINA U NEVERICI: Maradona sredio brutalnu suspenziju Mesiju?!

U pitanju je Stadion Ernando Siles, ''najviši stadion na svetu'', koji se nalazi u prestonici Bolivije, La Pazu, a on kao da je ukleto mesto za fudbalere Argentine. Gaučosi ovde jednostavno ne umeju da pobede, a novi poraz doživeli su u utorak uveče, kada ih je Bolivija savladala sa 2:0 i tako ih dovela u nezgodnu situaciju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Foto: Wikipedia/Paulo Fabre Ruiz Foto: Wikipedia/Paulo Fabre Ruiz

Huan Arse i Marselo Moreno su svojim golovima poslali Argentinu na 5. mesto, koje ne vodi direktno u Rusiju, već samo u baraž, a i to mesto je u dometu Ekvadora (ima dva boda manje), a donekle i Perua i Paragvaja (4 boda manje).

Doduše, bila je Argentina bez svog najboljeg igrača Lionela Mesija, koji je suspendovan samo šest sati pre utakmice, pa je time odradio prvi od četiri meča koja će morati da propusti zbog psovanja sudije.

Izostanak Mesija verovatno nije bio najveći problem za Argentince, jer i bez njega dvostruki svetski prvak ima vrhunske fudbalere, za koje su Bolivijci potpuni anonimusi. Bolivija je pre meča bila totalni autsajder, a i kvote su to pokazivale uoči početka meča.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Domaća ekipa je imala 7 bodova iz 13 prethodnih utakmica i bila je s Venecuelom na poslednja dva mesta na tabeli.

Argentincima nije mnogo pomagalo ni kada je Mesi igrao, jer na ovom stadionu jednostavno ne mogu da se prilagode zbog ogromne nadmorske visine. Snimci zadihanih Mesija, Maskerana, Di Marije... obišli su svet pre nekoliko godina.

Jedva su dolazili do vazduha koji je proređen zbog visoke nadmorske visine, dok Bolivijcima to nije bio nikakav problem, jer su naviknuti na takve uslove. Argentinci su čak pre utakmice dobili i koktel koji je sadržao vijagru u sebi, kako bi im protok krvi i kiseonika bio bolji. Ni to nije vredelo.

ČINJENICE O STADIONU ERNANDO SILES

Printksin: Youtube/info19084 Printksin: Youtube/info19084

Stadion ima kapacitet od 41.143 gledalaca. Nosi ime po Ernandu Siles Rejesu, 31. predsedniku Bolivije (koji je mandat imao od 1926. - 1930. godine). Stadion je otvoren 1931. godine, a dom je tri najveća kluba u Boliviji - Bolivara, Strongesta i La Paza.

Ovde je Argentina doživela i šokantan poraz od 6:1, najubedljiviji u poslednjih skoro 70 godina. Tada je Bolivija brutalno, sa 6:1 ponizila Argentinu i Maradonu, koji je kao selektor predvodio Argentince 2009. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Americi.

Takođe su na ovom stadionu bez problema padali i Brazil i ostale jače reprezentacije Južne Amerike. Zbog toga je FIFA 2007. godine uvela pravolo da utakmice ne mogu da se igraju na nadmorskoj visini većoj od 2.500 metara, zbog čega je zabranjen stadion Ernando Siles.

Bolivijci su protestovali, a takođe su dobili i podršku Maradone, koji je isticao da je odluka FIFA diskriminatorna, pa je ubrzo minimalna visina u propisima FIFA povećana na 3.000 metara, ali je stadion Ernando Siles dobio specijalno izuzeće da na njemu mogu da se igraju utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstva.

Pogledajte još neke snimke stadiona:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA