POVRATAK KRALJA: Federer uzeo Vimbldon i skinuo Đokoviću najvažniju krunu

Sjajni Švajcarac sa 3:1 u finalu najprestižnijeg turnira pobedio je Endija Mareja i izjednačio dva legendarna rekorda Pita Samprasa

  • 4

Rodžer Federer, najbolji teniser sveta, "otvorio" je novu stranicu večnog teniskog almanaha. Sjajni Švajcarac je u sjajnom finalu, sedmi put u karijeri, osvojio najprestižniji pehar, onaj vimbldonski, pošto je u istorijskom finalu pobedio ljubimca domaće publike Endija Mareja 3:1 (4:6, 7:5, 6:3, 6:3, 6:4).

Meč koji je početkom trećeg seta bio prekinut zbog kiše, bio je još jedan u nizu zbog kojih vredi sedeti ispred TV aparata, ako već niste jedan od skoro 15.500 srećnika koji su finale na centralnom terenu "Sveengleskog kroket i tenis kluba" gledali uživo.

Ovde je činjenica da pobednik kući odlazi sa milion i 150.000 funti najmanje važna, baš kao i podatak da poraženi dobija ček na respektabilnih 575.000. Ovde je važno pobediti i pokloniti se pred vojvodom od Kenta, koji, kao i obično, predaje najvredniji trofej u svetu tenisa. Trofej koji se sanja od momenta kada prvi put krenete na trening.

Endrju Baron Marej, u nas mnogo poznatiji kao Endi, nije uspeo da "iskontroliše" emocije, a to znači samo jedno - najveći meč u karijeri, u njegovih 25 godina, izgubio je zbog grešaka koje je napravio posle izgubljenog šestog gema u trećem setu. I to gema koji je trajao 20 minuta, gema u kojem je vodio 40:0 i spasavao pet gem-lopti. Šestu nije uspeo...

Rodžer, ponovo kao mašina, sa malo gestikulacije, uspeo je da osujeti Mareja, koji ga je, ruku na srce, pročitao pošto je najbolje vraćao slajs servis, koji pak Švajcarac na travi obožava. Međutim, ostavljeno srce na terenu mala je uteha i za Mareja, ali i za Britance, jer i dalje nemaju novog Freda Perija!

Federer je sada na pragu obaranja još jednog rekorda, a to je po broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Sledećeg ponedeljka će se izjednačiti, opet, sa Pitom Samprasom, a za 14 dana će ponovo otvoriti novu stranicu teniske knjige. Federer je u 24 gren slem finala (rekorder) došao do 17 pehara. Statistički, on je u finalu protiv Škotlanđanina imao, očekivano, više vinera dok je od protivnika bio bolji u svim kategorijama.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • max

    8. jul 2012 | 23:47

    Baš mi je drago,ovaj naš se mnogo uobrazio izgubio osećaj i za pobedu i za poraz.Gledajući ga čovek bi pomislio da je važno samo učestovati.Dečko se uopšte nije sekirao što je izgubio polufinale.Sada ga je Feđa prizemlji i to je dobro.

  • beskoni

    9. jul 2012 | 00:58

    Apsolutno zasluzeno,on je legenda i pokazao je da je tata za tenis cak i u 31 godini zivota.

  • Mrcke

    9. jul 2012 | 10:41

    Svaka cast Federeru, neka objasni ovom "nasem" umisljenom Srbinu ko je kralj. Valjda ce i Rafa da se oporavi, pa da umisljenka srave gde mu je mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA