Karađorđe kao bojno polje za huligane: Ovo su kritične tačke za okršaj Delija i Grobara, ako finale Kupa bude u Novom Sadu (VIDEO)

Ukoliko se Večiti derbi 27. maja ipak bude igrao na stadionu Vojvodine, biće poseban poduhvat organizovati ga bez incidenata

  • 18

Posle čak 16 godina gledaćemo Večiti derbi u finalu. Crvena zvezda i Partizan će se za trofej boriti 27. maja, što će biti prvo finale još od 2001. godine, koji su crno-beli rešili u svoju korist golom Saše Ilića na Marakani.

>>> NEKA GRMI VAN TRIBINE NAŠE! Grobari spremaju veliku pank žurku ispred stadiona!

Ovoga puta, finale će se, prema unapred sklopljenom dogovoru igrati na stadionu Karađorđe u Novom Sadu. Biće to veoma neobično jer bi se večiti rivali prvi put u istoriji borili za pehar na stadionu Vojvodine.

Ono što može da predstavlja dodatni problem jeste organizacija ovako ozbiljne i veoma rizične utakmice na neobičnom i nepredvidivom terenu, pa postoji i opasnost od mogućih incidenata, koji nisu ništa neobično u duelima Zvezde i Partizana.

ŠTA SU MOGUĆI RIZICI?

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

1. MALI KAPACITET STADIONA I VEROVARNO REKORDAN BROJ PUBLIKE

Stadion Vojvodine je znatno manjeg kapaciteta i od stadiona Zvezde i Partizana. Maksimalni kapacitet je 15.000, ali nema sumnje da bi kapacitet morao dodatno da se smanjuje zbog opasnosti od mogućih nereda, kako bi između navijača bilo tampon zone. Nema sumnje da bi bio mali za sve zainteresovane da gledaju meč uživo, pa sigurno postoji mogućnost da neki ostanu i ispred stadiona usled nemogućnosti da uđu zbog prepunjenog kapaciteta.

2. KAKO RAZDVOJITI DELIJE I GROBARE

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nepoznato je i na kojim bi tribinama bili smešteni Delije i Grobari. Takođe ne treba smetnuti sa uma da među navijačima Partizana postoji podeljenost, pa ostatak grupe Zabranjeni i dalje ne ide na Jug, a često na večitim derbijima upravo oni izazivaju nerede, jer napadnu običnu publiku na istoku tokom večitih derbija. Nema sumnje da bi, na kojoj god tribini Grobari bili, Zabranjeni bili među običnom publikom.

Takođe je sumnjivo i kako bi Firma reagovala, odnosno da li bi dozvolila da neka od omraženih navijačkih grupa bude smeštena na njihovom Severu. Podsetimo, tako su Delije svojevremeno pre nekoliko godina, kada je finale Kupa bilo na Marakani zabranile Firmi da bude na Severu, te su oni bili smešteni na istočnoj tribini.

3. MOGUĆI INCIDENTI OKO STADIONA

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako je najvatrenijim Delijama i Grobarima stadion Vojvodine dobro poznat zbog čestih gostovanja, zbog finala Kupa bi se verovatno mnogi manje aktivni navijači uputili u Novi Sad, čak i oni koji manje poznaju grad i amijent oko stadiona. A on je prilično nezgodan za obezbeđivanje, jer je iza istočne i južne tribine ogromno polje gde bi morao da bude angažovan veliki broj policije kako bi sprečio eventualni sukob i susret navijača Zvezde i Partizana.

4. KRITIČNE TAČKE NA STADIONU

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Istok i Zapad bi trebalo da budu neutralne tribine, ali bilo bi veoma teško tu praviti tampon zone kordonima Žandarmerije, a upravo tu bi i najlakše moglo da dođe do eventualnih sukoba. Podsetimo, umalo da to bude i na utakmici Vojvodine i Partizana pre desetak dana, kada je jedan navijač Vojvodine krenuo na navijače Partizana koji su bili na zapadu. Ipak, tada je policija ogradila Grobare, pa su uspeli da na kraju privedu momka i spreče ga da priđe do navijača Partizana.

Takođe i ograde između tribina kao i ona ka atletskoj stazi nisu tako visoke kao na stadionima Partizana i Zvezde, gde ih je skoro nemoguće preskočiti, a čak imaju i bodlje na vrhu, te je to poseban rizik, takođe tu je i kanal kao posebna prepreka do atletske staze, koji na Karađorđu ne postoji.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Do finala Kupa ostalo je još nešto više od dve nedelje, a već se postavlja pitanje da li će se borba za trofej između Večitih igrati na Stadionu Karađorđe, kako je unapred i bilo dogovoreno. Nema sumnje da bi to donelo nešto dosad neviđeno, ali sasvim sigurno da bi zbog novog ambijenta, kao i uzburkanih tenzija među Delijama i Grobarima, bilo veoma rizično organizovati takav meč na ''nepoznatoj terirotiji''.

Verovatno bi morao biti angažovan rekordan broj policajaca i preduzele bi se vanredne mere da meč protekne u najboljem redu.

Ipak, poučen iskustvom sa ovog stadiona, kao i iz Novog Sada, deluje da će biti teško iskontrolisati da sve prođe bez incidenata, jer teren pogoduje mogućim huliganskim okršajima kada se dve tako ozbiljne grupe nađu na jednom mestu, kao i kada Stadion Karađorđe verovatno bude rekordno popunjen brojem publike.

Pogledajte u priloženom snimku kako izgleda ambijent oko stadiona Karađorđe od 46.00:

Takođe, pogledajte i kako je umalo došlo do incidenta, kada je jedan navijač Vojvodine pre dve nedelje krenuo na Grobare koji su bili smešteni na zapadnoj tribini:

Daljinac baner

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svasta

    11. maj 2017 | 23:14

    Ma 5000 navijaca i 10000 policajaca (o nasem trosku) i resen problem - bitnije od Zvezde i Partizana Srbija nema... decu cemo da lecimo prilozima i SMS porukama!

  • Miljan

    11. maj 2017 | 22:41

    Ajmo na marakanu,da pobedimo opet i da ugasimo svetlo

  • Vosa

    11. maj 2017 | 20:44

    Pa nece se igrati u Novom Sadu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA