Dodavanje legendarnog Srbina koje pomera granice fizike: Za njega možda niste čuli, a kopirale su ga najveće NBA zvezde (VIDEO)

Pit Maravić je imao neverovatan dar za košarku, a ovoj igri podario je neke poteze kakvi pre njega nisu viđeni, a koje su kasnije kopirali mnogi NBA superstarovi

  • 8
Pit Maravič Foto: Profimedia/Corbis

Srbin Pistol Pit Maravić je jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Bio je umetnik sa košarkaškom loptom, kakav se retko rađa, jedan od najboljih napadača koje je NBA lige videla u svojoj istoriji.

Nije postojao način, niti bi danas postojao način, da ga sačuvate. Koševi iz nemogućih pozicija, pasovi kroz noge, iza leđa, preko glave, čuveni “no-luk pas”, sve je to Pit radio prvi, i ne samo prvi, nego najbolje ikada. Ljudi su sedamdesetih gledali NBA zbog Maravića.

>>> OVO JE NAJBOLJI SRPSKI KOŠARKAŠ SVIH VREMENA: Da li ste uopšte čuli za njega? (FOTO) (VIDEO)

Uneo je revoluciju u igri pod obručima i pokazivao je poteze kakvi pre njega nisu viđeni. Jednog od takvih, koji maltene pomera granice fizike, prisetili su se na društvenim mrežama.

Pit je imao neverovatan gen za košarku, a satima je vežbao i tehniku doveo do savršenstva. Tako je uspeo da izuzetno brzim radom ruku stvori prepoznatljivi pas da deluje kako loptu baca u jednom pravcu, a onda brzim pokretom zgloba nju zapravo pošalje u totalno suprotan smer drugom igraču.

Svakako, pokret ruke dovoljno zbuni čuvara da saigraču kome doda takav pas uglavnom ostavi čistu poziciju za pogodak.

U NBA je odigrao ukupno 10 sezona, za Atlantu, Nju Orleans, Jutu i Boston. U proseku je postizao 24,2 poena po utakmici, uz 5,4 asistencije i 4,2 skoka.

Umro je na terenu, u 40. godini života. Dok je igrao ulični basket, prepuklo mu je srce. Ležeći dole, rekao je “sad se stvarno dobro osećam”, i umro. Kasnije su otkrili da je rođen bez leve koronarne arterije, pa je najbolji napadač u istoriji košarke faktički uvek bio na korak od smrti.

Pogledajte i neke od njegovih najboljih poteza:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA