≫ 

Preminuo legendarni srpski fudbaler i bivši trener reprezentacije: Poslednje zbogom velikom Tozi Veselinoviću (VIDEO)

Todor ''Toza'' Veselinović preminuo je u Atini u 87. godini života

  • 6

Todor "Toza" Veselinović, jedan od najboljih strelaca nekadašnje Jugoslavije, preminuo je u 87. godini. Veselinoviću je pozlilo u aprilu, a početkom maja doživeo je moždani udar i prebačen je na intezivnu negu bolinice u Atini, u kojoj je 17. maja izdahnuo.

Rođen je  22. oktobra 1930. godine, a u Novom Sadu je u dresu Vojvodine i počeo fudbalske korake. Za Lale je od 1953. do 1961. dao 123 gola na 170 mečeva, igrao je takođe i za Partizan, Sampdoriju i Vijenu, najstariji austrijski klub.

Kao reprezentativac Jugoslavije ostvario je rekordni prosek postignutih pogodaka od 0,76 po utakmici. Branio je boje SFRJ na Mundijalima 1954. i 1958, a na Olimpijskim igrama 1956. je dao doprinos osvajanju srebrne medalje.

Veselinović je čak četiri puta bio najbolji golgeter lige!

Sa 38 godina, čim je završio igračku karijeru, seo je na trenersku klupu. Radio je širom Evrope i Južne Amerike, a najveći klubovi koje je vodio osim Fenerbahčea su Olimpijakos, AEK i Vojvodina.

Početkom 70-ih bio je selektor Kolumbije, a od 1982. do 1984. obavljao je možda i najnezahvalniji posao u to vreme, kao selektor Jugoslavije.

Posle neuspeha na Mundijalu u Španiji nasledio je legendarnog Miljana Miljanića i odveo našu reprezentaciju na EURO 1984. u Francuskoj.

Zauvek će u sećanju ostati utakmica poslednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kada je Jugoslavija u Splitu pobedila Bugarsku 3:2, golom Ljubomira Radanovića u 91. minutu, a ta utakmica se pamti i po legnedarnom komentaru Mladena Delića.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA