4

FIFA odabrala revolucionarni sistem za pregled spornih situacija: Ovo su četiri ključne tačke koje će se analizirati!

Svetska kuća fudbala rešila da uvede promene

FIFA Executive Committee Meeting
Foto: Guliver/Valeriano Di Domenico/Getty Images

Svetska fudbalska federacija odabrala je sistem za preglede snimaka firme Hok-aj inovejšn (Hawk-Eye Innovations) kao pomoć sudijama prilikom pregleda spornih situacija na tri takmičenja ove godine.

FIFA je saopštila da će britanska firma pokriti svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina koje u subotu počinje u Južnoj Koreji, Kup konfederacija u Rusiji i klupsko svetsko prvenstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

FIFA želi da dozvoli pregled snimka samo za “jasne greške” u četiri situacije: postignute golove, dosuđene penale, isključenje igrača i slučajeva kada pogrešan igrač bude kažnjen kartonom.

Najmanje 11 tehnoloških firmi je bilo na probi u FIFA tokom prošle godine a prema odluci koja je danas objavljena deluje da je Hok-aj najizgledniji kandidat da dobije posao na svetskom prvenstvu 2018. ako dođe do potpisivanja ugovora.

Na svetskom prvenstvu 2014. Hok-aj je od nemačkog sistema GolKontrol (GoalControl) izgubio nadmetanje za tehnologiju gol linije koja se zvučno oglašava kada lopta pređe liniju celim obimom.

Pregled snimaka mora biti formalno odobren od komisije koja se bavi fudbalskim pravilima.

Korišćenje video-tehnologije u slučaju spornih situacija već postoji u košarci, tenisu, američkom fudbalu i drugim sportovima.

(Telegraf.rs/Beta)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: FIFA, Mundijal
Popularni komentari
 • i
  ija

  A simuliranje? Gledamo vise balet nego fudbal!

 • I
  Imenjak

  Otkrili ono sto je trebalo primenjivati pre vise od 10 godina ali onda se nemoze toliko namestati utakmice za kladionice

 • E
  El. Comandante

  Na skoro svakoj utakmici, jedna od ekipa ukrade dosta vremena. Valjanje po terenu, odugovlacenja prilikom zamene igraca, izvodjenja auta, kornera i prekida. Zbog toga smanjiti poluvreme na 35 minuta ali efektivne igre. Zatim da se aut izvodi nogom a ne rukom sto je po svemu nelogicno. A takodje bi trebalo razmisliti i o izbacivanju Ofsajda sto je predlozio i Van Basten…Zasto…? Pod jedan pojedinim ekipama bolje ide postavljanje ofsajd zamke nego napadacka akcija. Pod dva ni u jednom drugom sportu ne postoji nesto slicno ofsajdu…. zasto bi onda bio i u fudbalu. Pa neka treneri menjaju taktiku. Utakmice bi tada bile puno efikasnije i sadrzajnije za gledanje.

foto dana

video dana