LUDO I BAHATO! PSŽ dao 240 miliona za godinu dana na 11 igrača! (FOTO)

Parižani su od dolaska prebogatih Arapa na čelo kluba uzdrmali Evropu, nemilice troše, a čak ne žale novac i za fudbalerke u njihovom ženskom pogonu

  • 0

Ludo, bahato, glamurouzno... Nazovite to kako hoćete, ali definitivno je zanimljivo. Ono što radi francuski PSŽ je prevazišlo svaku meru i nadmašilo rasipanje novca Čelsija ili Mančester sitija.

Prošlog jula je krenulo "ludilo" novih vlasnika "svetaca". Odlučili su da uzdrmaju evropsku fudbalsku pijacu i krenu u nemilosrdnu kupovinu. Od tada su kupili ceo jedan tim. Tačnije na 11 igrača su potrošili 185 miliona evra na transfere! Kada se na to dodaju samo jednogodišnje plate tih 11 fudbalera (pažnja: jednogodišnje!), dolazi se do ukupne cifre od neverovatnih 240,9 miliona evra! Sve to na 11 igrača u roku od godinu dana!  Ne zaboravimo i ostale koji su u minulih godinu dana stigli na "Park Prinčeva". Transfer Kevina Gameira iz Lorijena je koštao 11 miliona evra , a ima platu 3,36 miliona po sezoni, tu su i Matuidi, koji je plaćen Sent Etjenu 8 miliona, a ima platu 2,88 miliona, kao i Dijego Lugano (transfer 3 miliona, plata 4 miliona)...

Posebno su "poludeli" ovog leta, kada su istresli 101 miliona evra na transfere za tri asa iz Italije: Zlatana Ibrahimovića i Tijaga Silvu (Milan) i Eezekijela Lavecija (Napoli). Projekat arapskih šeika, koji su prošlog leta kupili klub koji je godinama bio na ivici bankrota, opasno preti najvećim evropskim klubovima. U prošloj sezoni nisu uspeli ni titulu da osvoje, jer ih je prestigao skromni Monpelje. Taj epilog je samo još više razbesneo prebogate Arape, koji nisu žalili para da ovog leta dovedu superstarove u "grad svetlosti".

Na čelu kluba nije jedan vlasnik, kao što je to slučaj sa Mančester Sitijem i Malagom, već konzorcijim"Katar investment fond". Njima upravlja dugogodišnji premijer Katara, Hamid bin Jasim bin Džaber Al Tani. On ju unuk šeika koji se smatra tvorcem modernog Katara. Arpaski konzorcijum ne žali novca, a tu je i stvar prestiža jer žele da dokažu da mogu biti uspešniji glamurozniji od kraljevske porodice Bin Zajed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja vlada Mančester sitijem.

Nisu žalili ni pare za struku. Za direktora su doveli Brazilca Leonarda, čoveka koji je otkrio Kaku i Tijaga Silvu i doveo ih u Milan. Leonardo je potom doveo Karla Anćelotija za trenera. A, kad već "masno" plaćaju igrače, nisu žalili novca ni za trenera. Anćeloti je peti najbogatiji trener na svetu jer ga Parižani plaćaju sa 5,9 miliona evra godišnje. 

I još jedna zanimljivost. Novi vlasnici se ne bave samo dovođenjem najskupljih fudbalera. Dovode i fudbalerke! Pre nekoliko dana su za svoju žensku sekciju (većina francuskih klubova ima i uspešne ženske sekcije) kupili i 20-godišnju Lindzi Horan!? Ovu Amerikanku smatraju najtalentovanijom fudbalerkom sveta, a mediji spekulišu o godišnoj plati od nekoliko stotina hiljada evra!

Dokle će ludilo Parižana ići, videćemo... Ali nema sumnje da su se tek zaleteli i da nas još ovakvih transfer bombi očekuje veoma brzo.

(A.Gligorić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA