≫ 

Kako je sujeta Grofa Božovića omogućila Partizanu 27. titulu?

Zvezda je početkom juna imala dogovor sa Urošem Đurđevićem, ali je Božović stavio veto na njegov dolazak, i na kraju je on završio u Partizanu kome je kao najbolji strelac lige doneo titulu

  • 30
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Crvena zvezda je bila nadomak osvajanja 28. pehara, vodila je tokom čitavog prvenstva, ali je u plej-ofu izgubila prednost najpre porazom od Partizana, a zatim i od Voždovca, što su crno-beli iskoristili i na kraju slavili 27. naslov, čime su se izjednačili sa večitim rivalom po broju osvojenih titula.

>>> Zvezdina ''čestitka'' Partizanu za 27. titulu!

Na kraju je Boško Đurovski sportski čestitao Partizanu i priznao da je bio bolji i da je zaslužio titulu. On je na klupi Zvezde zamenio Miodraga Božovića, koji je vodio Zvezdu do tri kola pre kraja prvenstva, kada ga je nakon poraza ''na krovu'' Marko Nikolić pretekao s crno-belima.

Sada se može pričati šta bi bilo kada bi bilo, ali jasno je da je Partizan u ovom prvenstvu bio ubedljiviji, sigurniji, a uostalom i više je pokazao u tri večita derbija, od kojih je dobio dva, a u jednom remizirao.

Imao je Partizan i dva najbolja strelca, jer su Đurđević i Leonardo bili duša crno-belih i faktički više od pola tima. Oni su postigli po 24 pogotka u prvenstvu i bili su dva najbolja strelca lige. Marko Nikolić je na raspolaganju imao strašan tandem i pravu gol mašinu, jer se samo čekalo da li će Leonardo ili Đurđević da pogode na gotovo svakoj utakmici.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim, vrlo lako je moglo da se desi da Partizan nema takav tandem u napadu, već da jedan njegov član bude na drugoj strani Topčiderskog brda. Uroš Đurđević je prethodnog leta faktički već postigao dogovor sa upravom Crvene zvezde i samo je trebalo zvanično da se potpiše ugovor.

Zvezdan Terzić je faktički već slavio transfer, ali je dobio veto Miodraga Božovića, koji je posle osvajanja titule imao i jaču reč od njega na Marakani, kao i ogromnu podršku navijača. Insistirao je na tome da mu Đurđević nije potreban i odbio je da ga dovede, a navodno je imao ''dojavu iz inostranstva'' da mladi napadač nije kalibar za Zvezdu, što je i sam Đurđević potvrdio u jednoj izjavi pred prvi večiti derbi.

Grof je nakon toga uzvratio ironičnim komentarom na račun Đurđevića, uoči prvog derbija sezone. Te sarkastične izjave Zvezdinog trenera o napadaču crno-belih, da ne mora da znači da je od malena navijač Partizana ako je potpisao za njih, nakon što su ga na Marakani odbili, kao da su dodatno motivisale Đurđevića, koji je tek nakon toga dodatno počeo da rešeta protivničke mreže.

Foto: crvenazvezdafk Stefan Ilić doveden kao pojačanje u napadu umesto Uroša Đurđevića; Foto: crvenazvezdafk

Sa druge strane, Zvezda je često imala problem sa napadačima ove sezone, sve dok nije doveo Ričmonda Boaćija, koji je opravdao očekvanja, za razliku od svih ostalih napadača koji su prethodne godine prodefilovali kroz Zvezdu.

Podsetimo, tada je Zvezda u napadu imala Vieiru, koji je bio nezadovoljan i želeo je da ode iz kluba, tu su kao rezervisti bili Predrag Sikimić i Petar Orlandić, a umesto Đurđevića doveden je Stefan Ilić, koji faktički nije ni zaigrao za Zvezdu i otišao je iz kluba posle svega šest meseci.

Suvišno je i govoriti koliko je izbor bio pogrešan, a to najbolje govore brojke i rezultati, koje je na jednoj strani imao Đurđević, a na drugoj svi ostali napadači Zvezde, od kojih je samo Boaći stigao do dvocifrene brojke golova.

Jednostavno, Zvezdi je bio potreban igrač Đurđevićevog profila. Imala ga je na tacni, ali je odlučila da ga pokloni večitom rivali. Tačnije, poklonio ga je Grof Božović.

Nije zanemarljiv i finansijski aspekt. Zvezda će na kraju od Stefana Ilića, koji je napustio Marakanu već posle šest meseci i otišao u Radnički iz Niša, samo da bude u minusu, dok će Partizan od Đurđevića sasvim sigurno zaraditi nekoliko miliona evra ukoliko ga bude prodao već na leto.

Daljinac baner

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    22. maj 2017 | 19:39

    Jedini pošten čovek u zvezdi za razliko od zvezdana koji je pod ostavkom dve godine a jedini je krivac za neuspeh.

  • Delija Momak

    22. maj 2017 | 18:36

    Covek koji je samo prvu sezonu pogodio pojacanja,a sve ostale pronasio...mouce,pavkov,fibel,ruiz,kanga,andjelkovic koji je.bio otpisan poceo da igra u prvoh postavi uz to unistio nam tituku sa autogolovima,pojacanja koja nisu nijednom bila u protokolu kamoli u igri..covek koji je svim silama pokusavao da pokaze novinarima da ne mogu da upravljaju sa njim,a ustvari se najvise njima i bavio..sraman potez 3 kola pred kraj i ostavka..pobegao glsvom bez obzira bez ijedne dodatne izjave,licno odgovoran za gubitak titule...srnic,ristic,adzic i ostali vrhunski igraci koji su sedeli na klupi zbog promasenih pojacanja..srnic jedan od igraca koji je zasluzan za titulu prosle sezone..bozovic je oterao vieiru,nije hteo da vrati ibanjeza,napravio propast sa djurdjevicem zbog vieire kojeg je i oterao...i posle,cekamo titulu,vadimo se na kokezu,toleta,sudije i kradju?ma daj bre dokle vise

  • Vetar u ledja..

    22. maj 2017 | 19:46

    Ovo nije do kraja tacno. Mozda Bozovic nije hteo Djurdjevica ali je presudilo to sto je decko hteo kes a Zvezda mu je nudila vece pare ali kroz ugovor. On na to nije pristao a Partizan je lepo sacekao i iskesirao... Nasa greska ali sad je kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA