≫ 

Samo još u dve lige postoji "paklena" borba za prevlast kao između Zvezde i Partizana u Srbiji

Francuskom "vladaju" Sent-Etjen i Marsej, u Poljskoj Ruh i Gornjik, ali pitanje je dokle?

  • 13

Znamo da nije najbolje, nije ni najzanimljivije, daleko je i od najkvalitetnijeg, (kažu) i najregularnijeg, ali je srpsko fudbalsko prvenstvo skoro jedinstveno u jednom: dva najtrofejnija kluba imaju isti broj titula, a ta vrsta neizvenosti, nažalost i jedina u našem fudbalu, postoji još samo u nekolicini zemalja u Evrop i svetu.

Zbog činjenice da odnedavno Zvezda i Partizan imaju 27. titula prvaka, Superliga će naredne sezone biti pod većom pažnjom nego inače (za srpskog navijača, naravno) jer se lako može dogoditi da sveže krunisani šampion konačno prestigne najvećeg rivala i preuzme epitet "najtrofejniji klub u Srbiji" (barem kada je reč o šampionskim titulama).

>>> Najlakši i najteži put Partizana do Lige šampiona!

Naime, samo još u Poljskoj i Francuskoj postoji ista situacija: da su dva kluba potpuno izjednačena po broju titula (uzeli smo u obzir samo najjače lige).

Ruh i Gornjik osvojili su po 14 titula, a u Francuskoj u egalu su Marsej i Sent-Etjen sa po 10.

Dodatnu draž poretku na "večnoj listi" poljskih osvajača daju činjenice da Visla ima 13 titula, a Legija, koja dominira poslednjih godina i trenutni je lider, 11, takođe i da je Ruh poslednji put bio prvak 1989. godine, a Gornjik 1988!

Stoga, realno je očekivati da za dve ili tri godine dođe do promene u samom vrhu.

Kao i Zvezdi, tako je i Sent-Etjenu i Marseju, posle dugo vremena ugrožena pozicija na vrhu liste najtrofejnijih klubova, s obzirom na to da je tim sa "Velodroma" poslednji put digao pehar u sezoni 2009/2010, a "zeleni" su tu čast imali sada već daleke 1981. godine.

Priliku da stigne i prestigne pomenuti dvojac ima, pre svih, Monako, koji je nedavno prišio osmu "zvezdicu" na dres, a odmah potom i PSŽ, čijih šest šampionskih titula ne deluju kao veliki zaostatak imajući u vidu sadašnju finansijsku i igračku moć Parižana.

U nastavku pogledajte listu šampionata u kojima dva ili više klubova vode "mrtvu trku" za prevlast na "večnoj listi".

SRBIJA: Crvena zvezda 27, Partizan 27.

FRANCUSKA: Marsej 10, Sent-Etjen 10, Nant 8, Monako 8.

ENGLESKA: Mančester 20, Liverpul 18.

BRAZIL: Palmeiras 9, Santos 8.

TURSKA: Galatasaraj 20, Fenerbahče 19.

SLOVAČKA: Slovan 8, Žilin 7.

ŠVEDSKA: Malme 19, Geteborg 18.

POLJSKA: Ruh i Gornjik 14, Visla 13, Legija  11.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA