Dan kada je Zvezda postala šampion Evrope: Navijači su tada plakali od sreće, danas plaču od muke kada vide gde je njihov klub! (VIDEO)

Na današnji dan, pre 26 godina, crveno-beli su osvojili najvredniji pehar u istoriji klupskog fudbala

  • 20
FK Crvena zvezda, Olimpik Marselj, Bari 1991, KEŠ Printskrin: Youtube/Crni Guja

Crvena zvezda je na današnji dan, pre 26 godina u Bariju postala prvak Evrope u fudbalu, nakon što je posle penal serije savladala Olimpik iz Marselja. Darko Pančev je pogodio odlučujući penal, kojim je doneo na Marakanu ''ušati pehar'', večnu slavu i ulazak u istoriju fudbala.

>>> Telegraf u gostima kod Pančeva: O Bariju, putu do finala, bežanju u Fići, dimnoj bombi u restoranu…

>>> EKSKLUZIVNE FOTKE IZ BARIJA: Ispovest Zvezdinog navijača koji je navijao sa Čolom i Mimom Karadžićem

Zvezdina zlatna generacija je krunisala višedecenijske napore da pokori Stari kontinent. Redom su padali, Grashopers (1:1 i 4:1), Rendžers (3:0 i 1:1), Dinamo Drezden (3:0 i 2:1, registrovano 3:0 zbog prekida utakmice koji su izazvali navijači Dinama) i Bajern iz Minhena (2:1 u Minhenu, 2:2 u Beogradu).

Na kraju je došao i Olimpik iz Marselja, tada možda i najskuplji tim, na čelu sa ambicioznim Bernardom Tapijem na čelu, koji je imao opsesiju da osvoji pehar klupskog prvaka Evrope (a to mu je i pošlo za rukom dve godine kasnije).

Sama utakmca u Bariju ostala je upamćena kao jedna od najlošijih u finalima ikada. Zvezda je odlukom Ljupka Petrovića promenila svoj stil igre. Umesto lepršavog, napadačkog stila, usledila je defanzivna igra, igra na trofej. Nešto slično, što danas radi Murinjo, a poslednji primer imali smo u finalu Lige Evrope, kada je Junajted nasamario Ajaks takvim stilom igre.

I dalje se prepričava Ljupkovo pitanje igračima: ''Hoćete li da igrate lepo, ili da uzmete trofej''?

Printskrin: Youtube/Bela-Nadj Printskrin: Youtube/Bela-Nadj

>>> Ispovest navijača Zvezde iz Barija, koji se ne seća penala (VIDEO)

U istorijskom meču Zvezda je nastupila u sastavu Stojanović, Jugović, Marović, Šabanađović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić.

Na drugoj strani, u sastavu Olimpika nije bilo Dragana Stojkovića Piksija u startnoj postavi, a mnogi i dalje smatraju da je to možda i ključan potez, koji je koštao Marselj titule. Piksi je upravo sezonu ranije napustio Zvezdu i prešao u Olimpik, a u finalu je igrao tek u završnici produžetaka, i za to vreme je napravio ozbiljan problem Zvezdinoj odbrani. Ipak, nije imao dovoljno vremena da pokaže puni potencijal.

Nije bilo golova posle 120 minuta, a onda se pristupilo izvođenju penala.

Prosinečki je pogodio prvi za Zvezdu, ali je Amorosa zaustavio Stevan Dika Stojanović! Zatim su za Zvezdu pogađali Binić, Belodedić, Mihajlović, a takođe su bili uspešni i igrači Olimika.

Onda je loptu na belu tačku stavio Darko Pančev... Zlatna kopačka Crvene zvezde na kraju je pozlatila crveno-beli tim i doneo joj najvredniji pehar u istoriji!

Nema navijača, igrača, rukovodilaca Zvezde, a da se redovno ne podseća Barija. Mnogi nostalgično razmišljaju o slavoj prošlosti, sećajući se gde je nekada bila Zvezda, a gde je sada.

Bez proleća u Evropi je od 1992. godine, evropske kvalifikacije ne može da prođe punih 10 godina, nedavno je ostala bez titule i Kupa u Srbiji, ima višemilionski dug koji se kreće u rasponu od 35 do 40 miliona evra...

Mnogi navijači Zvezde na današnji dan su plakali od sreće, sada, kada se sete tog trenutka, mnogi plaču kada vide koliko je Zvezda danas nisko pala.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бане

    29. maj 2017 | 08:43

    Имао сам прилику,част,привилегију да будем у Барију.Тог 29.маја сам био поносан и срећан......а сада?

  • Uros

    29. maj 2017 | 08:48

    Slavni dani nase proslosti

  • pfc

    29. maj 2017 | 09:40

    Placu i sad al od muke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA