ČOVEK VIDRA: Veslač iz Nigera zvezda dana na Olimpijskim igrama

"Dobar sam bio. Prošao sam cilj", izjavio je šampion Nigera koji je u čamac prvi put ušao pre nešto više od tri meseca

  • 0

Bodrenje navijača i uzvici zvaničnog spikera "Možeš ti to!" ispratili su veslača iz Nigera Hamadua Điba Isaku do linije cilja u repesažu za polufinale na Olimpijskim igrama.

Kada je prošao cilj, skoro dva minuta posle pobednika trke koja obično traje manje od sedam minuta, veslač iz Nigera se prevrnuo u vodu, potpuno izmoren, zatim pozdravio publiku i razvukao široki osmeh, a nagrađen je najvećim aplauzom.

- Dobar sam bio. Prošao sam cilj - izjavio je Isaka, šampion Nigera, koji je u čamac prvi put ušao pre nešto više od tri meseca.

Na Igre je došao na pozivnicu koja svakom Nacionalnom olimpijskom timu omogućava da pošalje do pet sportista.

- Nemam tehniku, imam samo snagu - rekao je Isaka, plivač koji je veslanje do skoro video samo na televiziji.

Olimpijske igre za Isaku predstavljaju sasvim novi svet. Bio je oduševljen ceremonijom otvaranja Igara. Imao je trku rano ujutro, ali niko iz delegacije Nigera nije mogao da ga spreči da prisustvuje svečanom događaju.

- Bilo je veličanstveno. Nikada ranije u životu nisam video vatromet - rekao je Isaka koji nastavlja pripreme za naredna takmičenja.

Njegov nastup na Olimpijskim igrama podsetio je na sada već legendarnog Erika Musambanija, plivača iz Ekvatorijalne Gvineje koji je na Igrama u Sidneju 100 metara kraul isplivao dve sekunde sporije od svetskog rekorda na 200 kraul i zaradio nadimak "jegulja".

Britance je podsetio i na njihovog zemljaka ski skakača Edija "orla" Edvardsa, koji je u Kalgariju 1988. skokovima od 55m na 70-metarskoj i 67m na 90-metarskoj skakaonici zasenio i olimpijskog šampiona Matija Nikenena, ali i naterao čelnike MOK-a da uvedu posebno pravilo nazvano po njemu prema kome skakač mora da se bar jednom plasira u 50 na nekom takmičenju za svetski kup kako bi stekao pravo nastupa na Olimpijskim igrama.

Slično Eriku i Ediju, Isaka je već dobio životinjski nadimak - Isaka "vidra".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA