PRVI DO KRAJA GODINE: Nole posle US opena kreće u akciju svrgavanja Federera s trona

U uzbudljivoj završnici teniske sezone, najbolji srpski teniser ima priliku da se vrati na prvu poziciju ATP liste, pošto brani 2.560 bodova u odnosu na Fedeksovih 3.720

  • 1

Najbolji srpski teniser Novak Đoković od ponedeljka je u Njujorku, gde je započeo pripreme za odbranu poslednjeg Gren slema u sezoni, ali i za nov pohod na svetski tron. Nije tajna da Novak želi što pre na prvoj poziciji da smeni Rodžera Federera na prvom mestu ATP liste, koje je izgubio posle Vilmbldona.

- Naravno da želim ponovo da budem prvi na svetu, lagao bih kada bih rekao da nije tako. Povratak na prvo mesto je za mene veliki motiv. Međutim, Rodžer je sada zasluženo prvi, osvojio je Vimbldon i pruža zaista dobre partije - rekao je Đoković posle trijumfa nad Tipsarevićem u četvrtfinalu Toronta.

Priliku za to je imao u Sinsinatiju, ali je Švajcarac bio ubedljiv u finalu. Ipak, sam plasman u finale i osvajanje Toronta nedelju dana ranije mu je bilo dovoljno da ostane u takmičarskom ritmu i u igri za povratak na svetski vrh. Druga šansa za to je na US openu. Novaka očekuje težak zadatak da odbrani titulu i 2.000 poena, dok Federer brani polufinale u kom ga je  zaustavio upravo Đoković, u jednom od najboljih mečeva koji su njih dvojica odigrali.

POSLE US OPENA: MANJE BODOVA ZA ODBRANU, VEĆE ŠANSE ZA POVRATAK NA TRON?

Nakon povlačenja Rafaela Nadala zbog ozbiljne bolesti kolena koja mu je skoro dijagnostifikovana, izvesno je da će se borba za najboljeg na svetu voditi između Srbina i Švajcarca. Posle US opena, pritisak prelazi na Fedeksova pleća. Đoković do kraja godine ima još bolje šanse da se vrati na prvu poziciju, pošto brani samo 560, a Federer čak 3.000 bodova. Švajcarac ima zadatak da "sačuva" trofeje u Bazelu (500), Parizu (1.000) i na završnom mastersu u Londonu (1-500).

Situaciju na kraju teniske sezone dodatno može da zakomplikuje turnir Masters serije u Šangaju. Federer je ovaj turnir svrstao u svoj raspored, a Đoković se još nije izjašnjavao da li će ovde godine igrati u Kini. Prošle godine nije nastupao na jednom od omiljenih mu turnira zbog povrede leđa koju je zaradio tokom meča Dejvis kupa protiv Huana Martina del Potra.

Dakle, na najnovijoj ATP listi Federer ima 12.165 bodova i Đokoviću "beži" za 895 bodova. Do kraja godine, Federer brani 3.720, a Đoković 2.560 bodova.  US open počinje za manje od nedelju dana, Novak ima dovoljno vremena da se pripremi za paklene dve nedelje, a imaće i podršku trenera Marijana Vajde.

Svet iščekuje fenomenlan dvoboj između Srbina i Švajcarca, ali ne samo u Njujorku...

ODBRANA BODOVA IZ 2011. GODINE:

TURNIR Đoković Federer
US open 2000 720
Bazel 180 500
Pariz 180 1000
London 200 1500
UKUPNO 2.560 3.720

(B. Mekić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    23. avgust 2012 | 08:23

    Sjajan pregled gde sve moze jasno da se vidi. Mislim da ce zavrsni masters u Londonu i to kako ga Novak odigra biti presudan za mesto broj 1

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA