10 NAJVEĆIH F1 UDESA U ISTORIJI (VIDEO)

Incident na startu Velike nagrade Belgije kad je vozač Lotusa Roman Grožan umalo došao glave Fernanda Alonsa prvi je ozbiljniji u najbržem cirkusu posle tri godine i teškog udesa Felipea Mase u Hungaroringu

  • 0

Incident na startu Velike nagrade Belgije kad je vozač Lotusa Roman Grožan umalo došao glave Fernanda Alonsa prvi je ozbiljniji u najbržem cirkusu posle tri godine i teškog udesa Felipea Mase u Hungaroringu. Ipak, istorija Formule 1 je bogata udesima, sa fatalnim ishodima ili bez njih. Teško je izdvojiti deset najvećih ili najgorih udesa, ali Telegraf je sastavio sledeću listu:

Johen Rindt,  Monca 1970

Jedna od najvećih legendi Formule 1 Johen Rindt platio je životom kvar na svom Lotusu u Monci 1970. Tragedija se desila na krivini Parabolika a Rindt je odvežen u bolnicu iako je verovatno već na stazi bio mrtav. Posthumno je osvojio titulu svetskog šampiona jer do kraja sezone, iako je bilo ostalo još pet trka, niko nije uspeo da dostigne njegovu prednost.

Rodžer Vilijamson, VN Holandije 1973

Holandski Grand Pri 1973 odneo je život britanskog vozača Rodžera Vilijamsona čije vozilo se iznenada okrenulo na stazi i zapalilo. Kad je video šta se desilo, Vilijamsonov kolega i zemljak Dejvid Purli je zaustavio svoj bolid i izašao da pomogne drugu, ali plamen i uništeno vozilo nisu mu dozvolili pristup. Vilijamson je živ izgoreo a Purliju nije bila nikakva uteha što je za svoj hrabri čin nagrađen visokim britanskim odlikovanjem Džordžovim krstom.

Niki Lauda, Nirburgring 1976

Svakako jedan od najvećih incidenata u istoriji Formule 1 je onaj koji je umalo koštao života legendu najbržeg cirkusa Nikija Laudu. Desilo se to na Nirburgringu tokom Velike nagrade Nemačke 1976. Austrijanac je izgubio kontrolu nad svojim Ferarijem, udario u ogradu od koje se odbio nazad na stazu gde je udario u nailazeći bolid posle čega se zapalio. život su mu spasile koelege vozači koji su ga izvukli iz gorućeg bolida. Lauda je zadobio teške opekotine i povrede pluća od udisanja vrelih gasova, pao je i u komu, a u jednom trenutku je i sveštenik došao da mu da poslednji oprost, ali se na kraju ipak izvukao i samo šest nedelja kasnije opet seo u Ferari.

Žil Vilnev, Zolder 1982

Mnogo manje sreće od Laude imao je šest godina kasnije Žil Vilnev, jedan od najvećih vozača svih vremena i otac svetskog šampiona Žaka.Stariji Vilnev poginuo je tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Belgije, kad je njegov bolid bukvalno poleteo u vazduh nakon kolizije sa bolidom Johana Masa. Tragedija se desila na VN Belgije, ali ne na stazi Spa Frankošamp nego u Zolderu. Auto je bio uništen, a Vilnev je ostao zarobljen u svom sedištu. KAd je medicinska ekipa stigla do njega još je bio živ, ali mu nije bilo pomoći - polomio je vrat i umro nekoliko sati kasnije u bolnici.

Gerhard Berger, Imola 1989

Niko nije mogao da poveruje da je Gerhard Berger preživeo nesreću u Imoli 1989, kad je njegov bolid pri velikoj brzini udario u ogradu kod čuvene krivine Tamburelo, a zatim se zapalio jer je bio pun goriva. Austrijanac je na opšte iznenađenje neozleđen izašao iz ostataka Ferarija a već na sledećoj trci bio je na startu.

Ajrton Sena, Imola 1994

Mnogo toga je napisano o nesreći u kojoj je život izgubio po mnogima najveći F1 vozač u istoriji Ajrton Sena. Navijači širom sveta nikad neće zaboraviti i nikad neće prestati da žale velikog majstora na stazi ali i velikog čoveka van staze, koji je tokom života poklonio milione dolara siromašnoj deci širom sveta, o čemu se saznalo tek posle tragične pogibije kičnog čoveka.

A život je okončao 1994. u Imoli, na zidu Tamburela, istom onom na kome je nekim čudom pet godina ranije preživeo Berger. Bio je lider trke u trenutku kad je u nikad do kraja razjašnjenom incidentu izgubio kontrolu i zakucao se u zid. Špekulacije da li je poginuo na licu mesta ili nešto kasnije u bolnici takođe su ostale nerazjašnjene

Zvanično, smrt je izazvao deo osovine koji se otkačio posle udarca u zid i probio vizir Senine kacige.

Roland Recenberger, Imola 1994

Stravični vikend u Imoli, osim Seninog, odneo je još jedan život, dan ranije na treningu je užasnu nesreću doživeo debitant u Formuli 1 Roland Recenberger.Austrijanac je udario u zid kod Vilnevove krivine pri brzini od 315 kilometara na sat što je izazvalo fatalni prelom vratnih pršljenova.

Rubens Barikelo, Imola 1994

Kao stravična najava ove dve nesreće, Rubens Barikelo je tog crnog vikenda prvi imao težak udes iz koga je uspeo da se izvuče, iako je njegov bolid teško oštećen posle udarca u ogradu, a opet je u pitanju bio zloglasni Tamburelo. Barikelo je ostatak vikenda proveo u bolnici, a noć uoči trke pored njegove postelje proveo je hrabreći ga njegov zemljak Sena.

Mihael Šumaher, Silverston 1999

Najtrofejniji vozač u istoriji Mihael Šumaher ostao je bez titule 1999. godine zbog udesa koji je doživeo u drugom krugu VN Velike Britanije u Silverstonu kad su mu otkazale kočnice u krivini Stouv. Šumaher je zbog preloma noge propustio veći deo ostatka sezone, a vratio se tek na pretposlednju trku za VN Malezije.

Robert Kubica, Montreal 2007

Poljski vozač udario je u zadnje krilo Jarna Trulija, zbog čega je izleteo sa staze. Preleteo je travu i udario u zid od koga se odbio na drugu stranu gde je u sudaru sa zaštitnom ogradom njegov bolid potpuno uništen. Iako se očevicima činilo da je polomio svaku koščicu u telu. Poljak je prošao samo sa par masnica i ogrebotina i uganutim člankom.

Felipe Masa,  Hungaroring 2009

Felipe Masa je doživeo tešku povredu glave tokom treninga za VN Mađarske 2009. godine. Brazilac je povredio kost lobanje pošto ga je u kacigu pogodio delić sa bolida Rubensa Barikela, nakon čega je izgubio kontrolu i u punoj brzini udario u zid.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA