KVALIFIKACIJE ZA EP: Košarkaši idu u Sloveniju!

Da se neko ne "upeca", košarkaši Izreala u Beograd su došli maksimalno resterećeni jer Sloveniju ne bi videli samo ukoliko od Srbije izgube sa 89, da 89 poena razlike. Zbog ovoga oni su delovali nezainteresovano, bezvoljno, kao što su naši košarkaši delovali u Estoniji i Tel Avivu

  • 0

Ne znamo da li je iko pre mesec i kusur dana sumnjao da će košarkaška reprezentacija Srbije u poslednjem kolu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Izraela igrati meč "biti il' ne biti"? Kako god, baš je taj meč odlučio da će u Sloveniju, na kraju, ići i Srbija i Izrael. Izabranici Dušana Ivkovića su uz obilatu pomoć protivnika, pred više od 6.000 gledalaca, slavili sa 83:67 (28:14, 23:17, 12:16, 20:19). 

 

Opet, da se neko ne "upeca", košarkaši Izreala u Beograd su došli maksimalno resterećeni jer Sloveniju ne bi videli samo ukoliko od Srbije izgube sa 89, da 89, poena razlike. Zbog ovoga oni su u većem delu meča delovali nezainteresovano, bezvoljno, kao što su naši košarkaši izgledali u Estoniji i Tel Avivu.

 

Istina, i pored važnosti meča, ali samo za nas, košarkaši Dušana Ivkovića imali su više dobrih nego loših "partitura". Prvo sve ovo se odnosi na 30 minuta igre...

 

Tranzicija je bila dobra. U oba pravca. I, šut je bio dobar sa selekcijom istog koja je nedostajala u svim utakmicama koje smo izgubili. Imali smo, kako to košarkaši kažu, dubinu, "izlaznu igru", "spuštali smo loptu na centre". Skok je bio onakav kakav smo priželjkivali. Siguran... Jednom rečju, balans između odbrane i napada bio je dobar, a Teodosić je igrao opet isto kao i do sada. Dakle, da li je on jedini krivac za četiri poraza? 

 

Loše... Opet, odbrana, pogotovo na početku kada su naše bekove lako "izbacivali" protivnički. Odbrana i napad u poslednjih nekoliko minuta. Sreća pa meč traje sa 40 minuta... Neke stvari se ponavljaju, a to nije onda slučajnost.

 

"Orlovi" su već u prvih nekoliko minuta pokazali da nisu "pilići", pa su Izraelce nadigrali, napravivši prvu veću razliku - 18:8 (5. min). Usledila je zatim serija od 19:6, pa smo u 13. minutu imali 37:14 i tada je i publici bilo jasno da od žestoke borbe nema ništa. Izraelci su se "igrali", pa ako "prođe, prođe". I jeste u nekoliko navrata.

 

Košarkaši Srbije ponovo su imali "prazan hod", a uz 6.000 navijača grmeo je i Duda, tražeći "više odgovornosti". Svesni da cilj ispunjen opustili su se igrači, kao da im je svejedno da li će na Evrobasket sa druge ili treće pozicije u grupi.

 

Nenad Krstić, iako nije meč-viner igrač, bio je vidno raspoložen. Kapitenski, dok je Duda u igru, već u prvom poluvremenu ubacio 11 od 12 igrača. Na kraju, Izrael je konsolidovao redove i smanjio deficit sa 26 (33:59) na konačnih 83:67. Najefikasniji na parketu "Pionira", u dresu Srbije, bili su Tepić i Krstić sa 14 poena (12 u prvom poluvremenu, 6sk, 2as).  Bjelica je dodao 12, a Anđušić 10. Omar Kaspi je sa 20 bio, za utehu, najbolji strelac na utakmici.

 

E, sada, misija je uspešno obavljena, Srbija će igrati na Evropskom prvenstvu u Slovenij, a to što su i nama i, nadamo se, i sebi iskidali živce... E, to je za mnogo ozbiljniju analizu koju bi što pre morali da obave svi iz trenerske struke. Dušan Ivković je igrače još na Islandu, na početku ovih mučnih kvalifikacija nazvao "šizofreničarima". Da li je i koliko pogrešio? Usput, uzde je sam ispustio, čini se još u Litvaniji. Ako će nas on voditi, ustvari, ko god bude selektor u Sloveniji, moraće čvrsto da ih drži jer je nedopustivo da se imenom Košarkaške reprezentacije Srbije igra bilo ko. Da ga bruka, kao u Estoniji.

 

 

 

GRUPA A

 

SRBIJA - Izrael 83:67

 

Estonija - Island 80:58

 

Crna Gora - Slovačka 80:48

 

 

 

Tabela:

 

Crna Gora 10 10 0 20

 

Izrael 10 6 4 16

 

SRBIJA 10 6 4 16

 

Estonija 10 6 4 16

 

Island 10 1 9 11

 

Slovačka 10 1 9 11

 

(D. J.)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA