ROĐENDAN "BOŽJE RUKE": Pre 52 godine rođen veliki Dijego Maradona! (VIDEO)

Slavni Aregentinac pre nekoliko dana unapred proslavio rođendan pesmom pred 50.000 gledalaca u Indiji. U Srbiji ima veliki broj navijača

  • 0

Slavni Dijego Maradona proslavlja danas 52. rođendan, jedan od najvećih fudbalskih majstora koje je svet video, večito nedokazani trener, ne prestaje da zanima javnost još otkako se prvi put čulo za njega, negde u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka.

Svetski šampion sa reprezentacijom Argentine, strelac "gola veka" na SP u Meksiku 1986. na četvrtfinalnom meču protiv Engleske, kada je prvo svoj tim doveo u vođstvo nesportskim potezom, rukom gurnuvši loptu u mrežu slavnog Pitera Šiltona, da bi potom, nekoliko minuta kasnije, prešao 60 metara sa loptom naređavši kompletnu odbranu rivala sa sve golmanom i postigao gol koji će se gledati verovatno vekovima.

Jedan od najlepših momenata u bogatoj karijeri Maradona je doživeo u Beogradu, oktobra 1982, kada je majstorskim lob udarcem savladao Zvezdinog golmana Aleksandra Stojanovića i doživeo da mu aplaudira 90.000 protivničkih navijača u pobedi Barselone nad "crveno-belima" (4:2) u Kupu pobednika kupova. Možda baš zato Maradona je često iskazivao simpatije za Jugoslaviju i Srbiju, postao dobar prijatelj sa Emirom Kusturicom koji je o njemu snimio film, a simpatiše i našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

Poslušajte pesmu posvećenu Maradoni iz filma Emira Kusturice.

Kontroverzan i u igračkim danima, zavisnik od kokaina, prijatelj sa napuljskim mafijašima, Maradona je od 1990. naovamo više pamćen po skandalima nego po bilo čemu drugom. Suspenzijom od 15 meseci zbog konzumiranja kokaina okončao je karijeru u Napoliju kojem je doneo dva Skudeta, Kup Italije i Kup UEFA, pao je na doping testu na SP u Americi 1994, utajio silne milione poreza u Italiji...

Najveću krizu imao je 2004. kada se za dlaku izvukao posle infarkta izazvanog predoziranjem kokainom, oporavio se i, posle još nekih posrtanja, postao 2008. selektor Argentine sa kojom je doživeo debakl protiv Nemaca (0:4) na Mondijalu u Južnoj Africi. Nikad dokazan kao trener, dobio je otkaz i u Emiratima na klupi Al Vasla, Maradona s vremena na vreme zainteresuje poneki klub, upravo britanski mediji tvrde da je na meti Blekburn Roversa.

Nestašni Argentinac trudi se da uživa u životu posle svih iskušenja, a nedavno je u Indiji unapred proslavio rođendan pesmom pred 50.000 gledalaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA