LOPTA I INDEKS IDU ZAJEDNO: Pogledajte koji su sportisti uspešni i na fakultetu!

Koliko je uz sport važno i obrazovanje, pokazali su vaterpolisti Vanja Udovičić, Slobodan Soro, Andrija Prlainović, košarkaši Ivan Radenović, Andrej Džaković, odbojkaš Nikola Grbić i mnogi drugi

  • 8

Ko kaže da sport i obrazovanje ne idu zajedno? Iako u današnje vreme surovog profesionalizma mnogi naši sportisti, žudeći za novcem, slavom i uspehom, zanemaruju školu i napuštaju je da bi se posvetili svojoj disciplini, postoji mnogo suprotnih primera.

Činjenica je da mnogi srpski sportisti, naročito fudbaleri, nemaju ni srednje obrazovanje, ali na sreću, ima i mnogo sportista koji su uspešno završili fakultete, baveći se uporedo sportom koji vole.

Košarkaš FMP-a Andrej Džaković (24) završio je Fakultet organizacionih nauka u roku, a trenutno završava master studije na istom fakultetu.

- Oduvek sam bio dobar đak i u osnovnoj i srednjoj školi, pa kad mi je tako dobro išlo, rešio sam da nastavim. Upisao sam i završio menadžment na FON-u. Obrazovanje je veoma važno za svakog mladog čoveka, naročito sportistu, jer šta će da radi posle karijere - kaže Džaković za Telegraf.

- Sa mnom u generaciji završio je i Vanja Udovičić, ali na smeru informacione tehnologije, a godinu posle nas diplomu je uzeo i Vlada Vujasinović, trener vaterpolista Partizana. Ne mislim da stanem, želeo bih da doktoriram, ako budem bio u prilici - poručuje Džaković.

PSIHOLOG POD KOŠEVIMA

Povremeni košarkaški reprezentativac i igrač ukrajinskog Donjecka Ivan Radenović završio je psihologiju na Arizona Stejtu, a fakultete su upisali i njegove kolege Uroš Tripković, NovicaVeličković i Kosta Perović, koji su na Univerzitetu Alfa na smeru Menadžment u sportu.

- To što sam završio psihologiju mnogo mi pomaže na terenu - kaže povremeni reprezentativac Srbije Radenović, pa nastavlja:

- Drugačije reagujem na neke stvari, a isto tako, drugačije posmatram i druge. Nešto sam naučio iz te psihologije, pa malo analiziram protivnika u igri - objašnjava Radenović.

Njegovim stopama idu i bivši Partizanovi košarkaši, ali oni zbog obaveza igranja u inostranstvu ne stižu toliko da se posvete školi.

Nekada su u obrazovanju prednjačili košarkaši. Skoro svi su 70-ih i 80-tih završavali fakultete. Pomenimo samo Zorana Radovića, Predraga Bogosavljeva, Zorana Jovanovića, Rajka Žižića, Ljubodraga Ducija Simonovića...

Sada prednjače srpski vaterpolisti. Zatim slede odbojkaši,veslači, plivači i ostali uglavnom individualni sportisti.

UDOVIČIĆ: SPORTISTI NISU GLUPI KAO ŠTO SE MISLI

Kapiten Srbije Vanja Udovičić završio je FON s prosečnom ocenom 10 i sada je na masteru, golman Partizana Slobodan Soro je diplomirao na Prirodnomatematičkom fakultetu, drugi golman Srbije Branislav Mitrović je završio ETF. Ostali su na Beogradskom ili Novosadskom univerzitetu pri kraju studija.

- Tokom prve tri godine studija pratio sam generaciju i davao sve u roku. Znači nekih dvadeset i nešto ispita na vreme. Onda sam se preselio u Italiju - ispričao je jednom Udovičić.

- Godišnje bih položio tek tri ili četiri predmeta, a nisam imao nikakvih povlastica. Bilo je teških trenutaka, razmišljao sam da i odustanem od svega. Ali prevagnulo je to što sam želeo da završim fakultet s visokom ocenom, da ne bi posle pričali: "Vidi ga, glupi sportista, poklanjali mu šestice da bi diplomirao". Toje bila večita borba, morao sam da dokažem svima da sportisti nisu glupi. Ne volim nametnute predrasude. Studirao sam devet godina i na kraju završio, i to je za mene najveća pobeda u životu. Ta diploma je ispred svake medalje koju sam osvojio - poručuje kapiten vaterpolo selekcije Srbije.

FOTO: Univerzitet Alfa

Vaterpolisti Živko Gocić, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Gojko i Duško Pijetlović i Miloš Korolija proteklog leta su dobili diplome na Fakultetu za menadžment u sportu.

Dobri studenti su i odbojkaši, Nikola Grbić, pre svih, koji je završio Univerzitet Alfa (fakultet za menadžment u sportu), a osim njega, isti fakulet je završio i Slobodan Boškan.

FOTO: Univerzitet Alfa

Od ostalih sportista na Fakultetu za menadžment u sportu diplomirali su i Janko Tipsarević, Marko Jarić, Aleksandar Karakašević, Nađa Higl i mnogi drugi.

FUDBALERI S DIPLOMOM - RETKOST

Zanimljivo je da na listi fakultetski obrazovanih sportista ima samo dvojice fudbalera. To su igrači Partizana Vladimir Volkov i Milan Smiljanić koji su završili Ekonomski fakultet na privatnom univerzitetu.

Uz sve to, pojedini roditelji podstiču decu da se ispisuju iz srednje škole i pređu na vanredno obrazovanje kako bi se posvetili sportu, što je pogrešno, jer u tim slučajevima vrlo retko završe srednju školu. Mnogi od njih ne naprave uspešne karijere, pa na kraju postanu socijalni slučajevi.

Bilo kako bilo, obrzovanje je veoma bitno, pogotovo za sportiste koji žive specifičnim načinom života. Primeri naših vrhunskih sportista koji su zvaršili fakultet treba da bude zvezda vodilja svim klincima.

(Dragutin Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joka

    6. maj 2013 | 18:18

    alfa to je bk univerzitet, znaci privatni, a ja ga kao takvog ne priznam.Svi studenti znaju koliko je sportistima olaksano studiranje tj.poklanjaju im se ocene

  • Ironija

    6. maj 2013 | 19:33

    Ali zato sigurno priznajes diplomu Vanje Udovicica sa prosecnom ocenom 10 na najtezem smeru na fakultetu?!?! Ja za sve godine koje sam studirala FON ni jedanput nisam videla doticnog na fakultetu, tako da je jasno na koji je nacin dosao do diplome! Verovatno je imao samostalne termine polaganja ispita!

  • Rale

    6. maj 2013 | 20:44

    Management u sportu je cista kupovina diplome i nemojte da vredjamo istinske akademske gradjane...Tvrdim da je svaki pojedinacni ispit na drzavnom fakultetu tezi od celog tog fakulteta...Pa Sapic je zavrsio taj fakultet za dve godine, i to dok je igrao u Rusiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA