INTERVJU, SINIŠA MIHAJLOVIĆ: Živim za meč u Zagrebu!

- Želim da mi za utakmicu protiv Hrvatske svi igrači budu zdravi i na raspolaganju, da budu standardni u svojim klubovima i da imamo više sreće nego do sada. Narodu bih poželeo da stane na noge, jer vidim da je loše - kaže Mihajlović u intervjuu za Telegraf

  • 3

Selektor fudbalera Srbije Siniša Mihajlović provešće novogodišnje praznike u krugu porodice, a u narednoj godini želi da Srbiju posluži više sreća nego do sada, kako bi izborila plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Mihajlović na početku intervjua za naš portal objašnjava zbog čega nije mogao da dođe na svečanost dodele Zlatnih lopti Fudbalskog saveza Srbije.

 Zašto niste prisustvovali svečanosti Fudbalskog saveza Srbije kada su dodeljena priznanja Branislavu Ivanoviću i Dragomiru Okuki, za najboljeg igrača odnosno najboljeg trenera za 2012. godinu?

- Nisam bio u mogućnosti da dođem zbog obaveza koje sam imao, a koje su bili poznate još pre dva meseca. Rekao sam to ljudima u Fudbalskom savezu Srbije, ali termin svečanosti nije mogao da se pomeri, pogotovo zato što Bane Ivanović zbog svojih obaveza nije mogao mnogo da bira. Ja sam bio u Srbiji tri dana pred dodelu priznanja.

Proverili smo u Crvenoj zvezdi zašto niste primili poziv za proslavu 21 godine od osvajanja titule svetskog prvaka u Tokiju i rečeno nam je da je poziv poslat kao nacionalnom selektoru preko FSS-a.

- Nemam pojma. Da je poslato Savezu, verujem da bi mi poziv stigao, ali ako je bila i neka greška, ne zameram im ništa.

 Nedavno su stigla priznanja za Dušana Tadića kao najboljeg igrača holandske lige, te za Filipa Đuričića koji se našao u idealnom timu u dosadašnjem delu sezone. Jesu li ova priznanja nagoveštaj na koga bi reprezentacija uskoro mogla da se osloni?

- Za njih dvojicu se zna, kao i za ostalih pet-šest igrača, da su na dobrom putu da što pre sazru. Mi imamo takav program za reprezentaciju da u budućnosti ne treba da se pitamo da li ćemo negde da se kvalifikujemo, nego šta ćemo na tom takmičenju da uradimo. Mi imamo potencijal, bitno je da momci imaju dobro međunarodno iskustvo. Oni pojedinačno ne mogu da beleže reprezentativne uspehe. Mesi i Ronaldo su najbolji u svojim ekipama, ali na takmičenjima njihove reprezentacije ne urade ništa. Tako da je neophodno da igrači poput Tadića, Nastasića, Đuričića, Đurića sazru kako bi se postizali veliki rezultati.

Stefan Šćepović je na putu za Južnu Koreju, govori se i navodnom prelasku Vladimira Stojkovića u turski Mersin. Koliko je dobro po reprezentativce da nastupaju u nekim "nepopularnim" ligama ili eventualno u klubovima koji se bore za opstanak u najjačem rangu?

- Korejska i turska liga nisu kao evropske lige, ali svako ima svoju sudbinu. Naša liga nije tako kvalitetna, a igrač odlučuje gde želi da nastavi svoju karijeru i treba da donese odluku da u pravo vreme pređu u neku inostranu. Ono što je najbitnije za svakog fudbalera jeste da on igra.

U Holandiji je skoro "otkriven" fudbaler Groningena, Rišairo Živković, koji ima srpske krvi. Da li bi za njega bilo mesta u reprezentaciji ukoliko bi želeo da zaigra za Srbiju?

- Da, čuo sam za njega. Ja sam rekao odavno da su vrata reprezentacije svima širom otvorena, ukoliko on ispunjava uslove da mu je čast da za nju igra i da se ponaša kako treba. Ukoliko ima takve neophodne rekvizite i ako se dobro pokaže, mogao bi da zaigra za Srbiju. Prema nekim informacijama koje imam, on se ipak oseća više kao Holanđanin i ima želju da zaigra za Holandiju.

Kada će se znati ko će biti protivnik na prijateljskoj utakmici zakazanoj za 6. februar?

- Posle 2. januara ćemo imati sve podatke o ponudama. Imam želju da igramo protiv neke jake reprezentacije, potrebni su nam takvi mečevi da vidimo gde smo. Pošto je termin takav kada je u Evropi zima i hladno, verovatno će se odigrati u nekim toplijim krajevima, Kataru, Majamiju...

Da li će se u 2013. godini igrati mečevi vaše karijere?

- Ne verujem da će mi to biti mečevi karijere. Ja sam takvih utakmica odigrao, a tek sam počeo da radim kao trener i bilo bi čudno da već posle tri ili četiri godine imam mečeve karijere. Ali opet, svaki meč je meč karijere, svaki ti donosi tri boda, pobedu za plasman u kvalifikacije ili pobedu na nekom takmičenju. To je tako u fudbalu.

Selektor Hrvatske Igor Štimac nedavno je dao poslednji intervju do meča sa Srbijom u martu. Da li mislite da je tako bolje s obzirom na atmosferu oko te utakmice?

- Svako radi onako kako misli da je najpametnije. Ukoliko svojim izjavama ne raspiruje vatru, onda je svaki intervju pozitivan.

Prošlo je 12 godina od čuvenog remija 2:2 na "Maksimiru". Koga biste iz tadašnje reprezentacije stavili u sadašnju ekipu kako biste osigurali pobedu protiv Hrvatske?

- Sigurno bih stavio sebe... A drugi bi bio Deki Stanković.

S obzirom na odlične rezultate Fiorentine koju ste doskoro vodili, mislite li da je igra ekipe sada rezultat onoga što ste vi radili tokom vođenja s klupe?

- Ne, jer je Fiorentina sa kojom sam došao do osmog mesta potpuno druga Fiorentina. Od te ekipe je ostao samo kapiten i Jovetić, koji je dok sam ja bio tu bio povređen, a u međuvremenu su promenili 18 igrača.

Gde ćete provesti Novu godinu i šta biste poželeli sebi, reprezentaciji i narodu u 2013?

- Novu godinu ću prosvesti s porodicom na Kortini. Sebi nemam šta da poželim na privatnom planu, imam sve što mi je potrebno. Na sportskom planu i reprezentaciji želim da prođemo kvalifikacije, da mi za utakmicu protiv Hrvatske svi igrači budu zdravi i na raspolaganju, da budu standardni u svojim klubovima i da imamo više sreće nego do sada. Narodu bih poželeo da stane na noge, jer vidim da je loše kada posle boravka u inostranstvu dođem u Srbiju, ali želim da ljudi na neki način konačno krenu da žive bolje.

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki nis

    31. decembar 2012 | 16:42

    Gde pise u tekstu da on zivi mec u Zagrebu?

  • ДАШОНИ

    1. januar 2013 | 14:03

    ПА ПРЕСЕЛИ СЕ У ЗАГРЕБ КОД "" СВОЈЕ БРАЋЕ ХРВАТА И МАЈЧИНЕ РОДБИНЕ , ОНДА СЕ РАДУЈ СА ЊИМА , САМО БРИШИ ПОДХИТНО ИЗ СРБИЈЕ

  • Sandzak

    1. januar 2013 | 12:25

    E moj Mihajlovicu !!!! Prodji se corava posla nikad od tebe trenera 'nn

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA