POLUFINOLE: Đoković dobio Berdiha, neka se spremi Ferer!

Svetski teniser broj jedan pobedio Čeha sa 6:1, 4:6, 6:1, 6:4 i plasirao se u polufinale Australijan opena, čime je zadržao prvo mesto na ATP listi i posle ovog turnira

  • 0

Novak Đoković je u polufinalu Australijan opena! Srpski i svetski teniser broj jedan Novak Đoković pobedio je u četvrtfinalu Čeha Tomaša Berdiha sa 3:1 (6:1, 4:6, 6:1, 6:4) i plasirao se među četiri najbolje igrača na turniru.

Đoković će u polufinalu igrati protiv Davida Ferera iz Španije, koji je eliminisao svog zemljaka Nikolasa Almagra sa 3:2 posle velikog preokreta.

Duel sa Berdihom bio je repriza četvrtfinala Australijan opena iz 2011. godine kada je Berdih uspeo da osvoji samo jedan set protiv našeg asa, baš kao i sada. Meč je trajao samo dva i po sata, za razliku od prošlog koji je trajao pet časova.

Nole je imao samo jedan mali pad u toku meča i to u drugom setu koji je izgubio i gde nije uzeo nijedan brejk. U prvom i trećem setu je prosto rečeno počistio sa terena Berdiha dozvolivši mu da osvoji samo dva gema.

VAŽNO JE DA JE BIO KRATAK MEČ

U četvrtom je bilo malo neizvesnije a Đoković je sve rešio početkom seta kada je uzeo brejk i poveo sa 3:1 a zatim tu prednost održavao.

- Nadao sam se da ću odigrati kraći meč, pa ko god da pobedi, i da ne igram više od pet sati. Uvek je teško igrati protiv Tomaša, može da pobedi bilo koga na bilo kojoj podlozi - rekao je Đoković odmah posle meča.

Na pitanje kako je uspeo da se oporavi od maratonskog duela sa Vavrinkom i šta očekuje u meču sa Fererom, Nole je odgovorio:

- Imao sam nekoliko ledenih kupki od prošlog meča i to je jedan način da se brže oporavim. Sa Fererom sam igrao nekoliko puta na velikim turnirima, prošle godine sam igrao ovde četvrtfinale i on je jedan od igrača koje najviše cenim na turu, jer nikad ne odustaje i svaki meč igra 100 odsto i jedan je od najbolje fizički spremnih igrača. Očekujem dug meč - objasnio je Đoković.

Meč je počeo a prvi na servisu je bio Berdih, koji je bez većih problema osvojio prvi gem, Novak je uzvratio istom merom, da bi već u trećem gemu imao priliku za brejk, koju je iskoristio iz drugog pokušaja i poveo sa 2:1.

Đoković je  odmah potom rutinski iskoristio svoj servis i poveo sa 3:1 a da se nije ni zadihao. Berdih je ponovo imao problema sa svojim servisom gde je često pravio servis greške u želji da as udarcem ostvari poen, jer je znao da u razmeni udaraca nema mnogo šanse sa Noletom. Tako je i bilo, naš as ga je šetao po terenu i vrlo brzo poveo sa 15:40, a zatim uzeo gem za veliki rezultat 4:1.

Nastavio je svetski teniser broj jedan da teroriše Čeha pa je u šestom gemu sa nulom osvojio poene i poveo sa 5:1, a zatim uzeo još jedan brejk sigurnom igrom sa osnovne linije i prvi set je bio gotov.

KOBAN PAD U DRUGOM SETU

Nažalost, u drugom setu fantastična serija našeg tenisera od šest uzastopnih gemova je prekinuta, a Berdih je uspeo da napravi prvi brejk i povede  sa 1:0, a zatim je posle velike borbe uspeo da osvoji svoj servis i na iznenađenje svih povede sa 2:0.

Slaba igra Đokovića nastavila se i u trećem gemu drugog seta kada je Berdih na servis našeg asa poveo sa 30:15, ali je na sreću Đoković uspeo da se koncentriše i da izvuče gem za 2:1. Ipak, za razliku od prvog seta kada je uzeo dva brejka lagano, Đoković u drugom setu nije igrao prepoznatljivo, mnogo je grešio, slabo se kretao, a Čeh je posle osvojenog gema na svoj servis poveo sa 3:1 a zatim ponovo došao na dve brejk lopte na servis našeg asa, ali je ponovo Nole došao do izjednačenja i osvojio gem za 3:2.

Razmena udaraca nastavila se i šestom i sedmom gemu. Đoković je bio nadomak brejka opet, ali nije uspeo, jer je Čeh igrao odlično, ali je bar lagano osvojio svoj servis sa 40:0, pa je razlika ostala ista -  4:3 za Berdiha.

Uporni Čeh je nastavio u svom stilu sa jakim servisima i sigurnim vinerima, a posle osvajanja još jednog gema stigao je do set lopte na servis Đokovića (30:40). Nole je uspeo da izjednači i stekne prednost, a zatim je odservirao as za ostanak u meču (5:4).

Ali šampioni igraju najbolje kada je najteže i kada nema izlaza. Zato je Đoković veliki šampion, jer se borio kao lav i nije dozvolio Beridihu da lagano osvoji servis, već je u nekoliko navrata došao do brejk  prilike, koju, nažalost, nije iskoristio i posle 55 minuta igre Čeh je izjednačio u setovima osvojivši set (6:4).

URAGAN IZ SRBIJE

Video je najbolji teniser sveta da ne sme da se opušta ni malo, kao u drugom setu, pa je u trećem krenuo da igra onako kako zna, samouvereno i snažno. Odmah je napravio brejk i poveo sa 2:0 u gemovima a zatim na svoj servis poveo sa 40:0 i rutinski ga priveo kraju potvrdivši brejk iz prethodnog gema za 3:0.

Nije stao naš as, već je poput uragana nastavio da demolira rivala na njegov servis, koji mu je uzeo sa samo jednim izgubljenim poenom a zatim je sve efektno potvrdio svojim ubitačnim atomskim servisom za veliku prednost od 5:0 koju sigurno ne može da izgubi u nastavku.

Tako je i bilo, češki teniser je uzeo konačno jedan gem, ali je Novak Đoković potom servirao za set i morao je dobro da se namuči jer protivnik nije hteo da se lako preda. Posle nekoliko odličnih udaraca i poena, kod rezultata 30:30, Novak je odservirao dva puta servis viner i osvojio treći set sa 6:1.

Na startu četvrtog seta oba tenisera su uzela svoje servise, a u trećem gemu je Novak iskoristio pad koncentracije rivala i došao do  veoma važnog brejka za 2:1, koji je odmah zatim  potvrdio svojim servisom - 40:0 za 3:1 u setovima.

Taj brejk prednosti Nole je održavao sigurnim servisom a gemove je osvajao sa nulom ili eventualno sa jednim izgubljenim poenom, pa je bez problema održavao prednost (5:3).

Naš as nije želeo da se umara pa je dopustio Čehu da osvoji gem na svoj servis a zatim je servirao za pobedu. Nije bilo lako jer je bilo čak tri izjednačenja, da bi Nole iskoristio treću meč loptu i pobedio sa 6:4.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA