PRIJATELJSKA: Valjda je Miha nešto novo video, Srbija bolja od Kipra (VIDEO)

Na stadionu "GSP" u Nikoziji fudbaleri Srbije su sa 3:1 pobedili domaće fudbalere. Tadić dao dva gola, debi minute obezbedili Đurđić i Krstičić

  • 1

Poslednju proveru pred duel sa Hrvatima najbolji fudbaleri Srbije odigrali su u Nikoziji protiv Kipra. Odigrali i pobedili sa 3:1 (1:1). Iako pobeda i rezultat nisu bili imperativ za izabranike selektora Siniše Mihajlovića, oni su pokazali sasvim korektan pristup zadacima i obavezama. Miha je opet odigrao u formaciji 4-2-3-1, a dvostruki strelac za nas bio je Dušan Tadić. Treći srpski na Kipru, a svoj prvi u dresu reprezentacije dao je Dušan Basta.

Miha je na travu stadiona "GSP" izveo novi par štopera, dok je u napadu od prvog minuta igrao  Nikola Đurđić, debitant. Apsolutno (ne)očekivano na tribinama nije bilo više od 200-300 gledalaca. Do kraja susreta selektor je šansu pružio još šestorici igrača i valjda je došao do nekih novih saznanja. Meč u Nikoziji pamtiće i Krstičić, pošto je i on upisao prve minute u dresu nacionalnog tima. Podsetimo, ovo je bila poslednja utakmica pred duel sa Hrvatskom koji se 22. marta igra u Zagrebu. Usput, "kockasti" su u Londonu sa čak 4:0 pobedili Južnu Koreju.

Kipar - Srbija 1:3

Stadion: "GSP" u Nikoziji

Sudija: Atanasis Ćiakos (Grčka)

Žuti karton: Dobrašinović (Kipar)

Strelci: Makridis 19. - Tadić 33, 48, Basta 70.

Kipar: Jorgalidis, Dosa, Haralambus, Sielis, Solomu, Hristofi (od 60. Efrem), Haralambides, (od 65. Avram), Makridis, Marakos, Sotiru, Nikolau (od 57. Dobrašinović).

Srbija: Stojković, Ivanović (od 46. Rukavina), Tomović, Nastasić, Kolarov, Kuzmanović, Petrović (od 46. Radovanović), Đuričić, Tošić (od 46. Sulejmani), Tadić (od 55. Basta), Đurđić (od 46. Đorđević).

Tri prethodna meča ovih rivala odigrana su na ovom istom stadionu. Pre godinu dana bilo je miroljubivo, prijateljski 0:0, ali je zato 2011. Srbija golovima Jovanovića i Lazovića slavila sa 2:0. No, ako su uvodnih 12-13 minuta, a voleli bismo da ne bude tako, reper onda nas čeka još jedna utakmica u kojoj će se sve dešavati na sredini.

Filip Đuričić je u 9. minutu "opalio" po lopti sa nekih 19-20 metara, ali je ona prošla pored desne stative domaćeg golmana. Sa druge strane, povratnik među stative Srbije, Vladimir Stojković nije ni takao loptu. Podsećamo, Stojković za nacionalni tim nije igrao od susreta sa Velsom, kada smo slavili sa 6:1.

Ni odakle Srbija u 15. minutu dobija priliku da iz slobodnog udarca povede. Iskosa sa 17-18 metara Aleksandar Kolarov je prvo pogodio živi zid, a onda i još jednog odbrambenog igrača. Srbija ima inicijativu. Naši fudbaleri su za nijansu angažovaniji, ali promene rezultata nema. Deluje da su napadi po levoj strani oni koji obećavaju.

Međutim, u momentima kada je "lopta" bila naša, Kiprani su jurnuli po desnoj strani. Solumu i Hristofi su došli do pozicije za centaršut. Hristofi je to dobro uradio. Loptu je poslao na drugu stativu gde ju je, iz prve Karalambides ostavio Makridisu. Ovaj, sam kao duh na osam metara plasira loptu u gol. Ovo je i peta utakmica u kojoj Srbija prima bar jedan gol.

Gol domaćih u igri izabranika Siniše Mihajlovića nije mnogo toga promenio. Ustvari, u igri... Nje nije bilo, ali je jasno da je akcenat na levoj strani. Tek 20 minuta posle pokušaja Đuričića "orlovi" su zapretili. Zicer Zorana Tošića odbranio je golman Joragalidis. Tri minuta posle pokušaja Tošića golman Kiprana je iz trećeg šuta na njegov gol izvadio loptu iz mreže. Đurđić je odbio loptu do Đuričića, a ovaj je iz prve pronašao Tadića koji je bio priseban i kroz noge poslao loptu u mrežu - 1:1 (32. min).

Deluje da naši fudbaleri pokušavaju da rade ono što je dogovoreno u svlačionici, a deluje da Mihajlović insistira da svaki napad počne u poslednjoj liniji i da se ne preskače ni jedan deo terena.

Prvih 45 minuta prijateljske utakmice na Kipru je završeno, a Mihajlović i dalje forsira 4-2-3-1. Kiprani, recimo i to, skoro tri godine nisu dali više od jednog gola, a ukoliko im Srbi dozvole da po bokovima, pre svega, po desnom, rade šta žele sada mogu da "sruše" tu tradiciju.

U nastavku susreta Miha je na teren poslao Radovanovića, Trajkovića, Sulejmanija i Đorđevića, dok su u svlačionici ostali Ivanović, Tošić, Petrović i Đurđić. Srbija je u 48. minutu povela sa 2:1, a strelac je posle očajne reakcije odbrane domaćih bio ponovo Dušan Tadić. Strelac oba gola je u 50. minutu izašao zbog povrede. Zamenio ga je imenjak Basta.

Filip Đorđević je u 54. minutu pogodio stativu. Srbija je u nastavku zaigrala malo agresivnije, a tranzicija je bila brža. Sve ovo uslovilo je da "orlovi" imaju još dve-tri prilike. Istina, Kiprani su "stali", pa u prvih 20-tak minuta nastavka nisu prišli golmanskom prostoru Stojkovića.

"Beli" su u 70. minutu napravili još jednu dobru akciju. Slobodno možemo reći - školsku. Lopta je brzo došla do Rukavine, koji je imao dosta vremena, ali i otvoren put ka levom delu šesnaesterca Kiprana. Akcuju su pratili Đorđević i Basta, a plavokosi igrač Udinezea je samo ispružio nogu i idealan centaršut pretvorio u svoj prvi reprezentativni, a naš treći gol u Nikoziji. 3:1 za Srbiju. Posle trećeg gola Siniša Mihajlović je na klupu poslao Kuzmanovića, a 6. februar ceo život će pamtiti i 22-godišnji Krstičić, koji je ulaskom u igru upisao prve minute u dresu reprezentacije.

Kiprani su samo jednom u nastavku ugrozili gol Stojkovića, a i taj udarac je golman Partizana lako ukrotio. Sve u svemu, pobeda Srbije, je zaslužena. Istina, poslednjih 5-6 minuta domaćin je zaigrao za nijansu angažovanije dok su se naši reprezentativci, zadovoljni prednošću, opredelili da prednost sačuvaju dejstvujući sa svoje polovine.

(Telegraf.rs/Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA