PISTORIJUS NA SUDU: Nisam imao nameru da je ubijem!

Južnoafrički atletičar defintivno je optužen za ubistvo devojke iako se njegov tim borio da do toga ne dođe* On je isričao svoju verziju priče po kojoj je mislio da je njegova devojka provalnik koji je upao u kuću

  • 0

Južnoafrička olimpijska zvezda Oskar Pistorijus ponovo se pojavio pred sudom u Pretoriji, gde su ga tužioci optužili za ubistvo s predumišljajem, koje je on negirao.

Njegova devojka Riva Stenkamp ubijena je u njegovoj kući 14. februara. Policija je kasnije pronašla pištolj, ali i krvavu palicu.

Strani mediji pišu kako je Pistorijus tu noć bio pod uticajem alkohola, te da je konzumirao i zabranjene steroide koji podstiču agresivnost.

Pistorijusov advokatski tim trebalo bi na sudu da obrazloži da Oskar ne predstavlja opasnost za okolinu. On je tokom vikenda zadržan u zatvoru i odbio je da govori o smrti devojke.

ATLETIČAR ISPRIČAO SVOJU VERZIJU DOGAĐAJA

Kako prenose agencije, Pistorijus je i danas zaplakao u sudnici, dok je tužilac Geri Nel govorio o događajima iz kobne večeri.

Prema verziji tužilaštva, Pistorijus je stavio svoje proteze, prešao razdaljinu od sedam metara, pucao četiri puta, od čega su tri metka pogodila Stenkampovu. Nakon toga je sprinter razvalio vrata kupatila i sneo mrtvu devojku sprat niže.

- Sve to ukazuje da je motiv bio da se ubije osoba u kupatilu, da je u pitanju predumišljaj - naveo je Nel.

Sa druge strane atletičar je na sudu izjavio da nije kriv.

- Ja ne razumem kako sam mogu biti optužen za ubistvo, nisam imao nameru nikoga ubiti. Nisam imao nameru ubiti svoju devojku - rekao je Pistorius u izjavi koju je na sudu pročitao njegov odvjetnik.

Zatim je Pistorijus do detalja ispričao šta se desilo te kobne večeri. Prema njegovim rečima, par je dan zaljubljenih odlučio provesti kod kuće. U jednome trenutku, kako kaže, kada je izašao na balkon da zatvori vrata čuo je buku iz kupaonice.

- Mislio sam da je neko ušao u kuću. Kako nisam imao proteze na sebi, osećao sam se prilično ranjivo. Morao sam zaštiti Rivu i sebe. Nisam palio svetlo, približio sam se kupatilu i uzviknuo.

- Još uvek nisam imao proteze na nogama. Pucao sam kroz vrata i viknuo Rivi da zove policiju. Tada sam se vratio do spavaće sove i sinulo mi je da je u kupaonici mogla biti Riva.

- Bio sam prestravljen. Razvalio sam vrata i zvao vatrogasce i hitnu pomoć. Odneo sam je u prizemlje, umrla je na mojim rukama. Riva se očito digla kada sam ja išao zatvoriti balkonska vrata - saopštio je Pistorijus u jednom delu njegove izjave.

Oskar je još pojasnio zašto je imao pištolj kod kreveta.

- Primao sam ranije smrtne pretnje. Svestan sam da lopovi pokušavaju da uđu u naše kuće. Zato spavam s pištoljem ispod kreveta - izjavio je atletičar a prenosi Gardijan.

RAGBISTA DOŠAO NA KOMEMORACIJU

Na drugoj strani, odbrana je sugerisala da je Pistorijus vrata razvalio "kako bi pomogao Stenkampovoj", i dodala da se "provalnici svakodnevno kriju od ukućana u kupatilu".

- Ovo čak nije ni ubistvo. Verovali smo da će tužilaštvo u priču uvući i konflikt između njih dvoje zbog problema koje su imali u vezi, jer je ona rekla prijateljima da ga više ne želi - rekao je Pistorijusov advokat, posle čega je tužilaštvo dodalo da smatra da je pre ubistva došlo do svađe u kući.

Zanimljivo je da je Južnoafrički ragbista Fransoa Haugar, sa kojim je , navodno, Riva Stenkamp varala Pistorijusa, doputovao u Port Elizabet kako bi prisustvovao komemoraciji.

Hugar je reprezentativac Južne Afrike, rođen 1988. godine i celu karijeru je proveo u svojoj zemlji, za razliku od Oskara koji je što zbog priprema, što zbog takmičenja često van zemlje, pa i kontinenta.

(Telegraf.rs / Bbc)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA