LEGENDARNI VEČITI DERBIJI: Partizanu, Zvezdi i Srbiji zbog ovoga svet zavidi! (VIDEO)

Rivalitet Crvene zvezde i Partizana tokom proteklih 66 godina stekao je reputaciju jednog od najzanimljivijih u svetskom fudbalu

  • 4

Predstojeći 144. prvenstveni susret između Partizana i Crvene zvezde, koji će verovatno odlučiti o šampionu Jelen Superlige u ovoj sezoni, dobra je prilika da se podsetimo legendarnih mečeva koji su tokom proteklih decenija doprineli da večiti derbi postane institucija i jedno od najpoznatijih gradskih rivalstava u svetskom fudbalu.

U godinama kada i klubovi i reprezentacija beleže uglavnom razočaravajuće rezultate, rivalitet "crveno-belih" i "crno-belih" jedan je od retkih sadržaja stvarno vrednih pažnje i nastavak vredne tradicije iz nekih boljih fudbalskih vremena.

Ukupan bilans ubedljivo je na strani Crvene zvezde koja je slavila u 59 mečeva, uz 43 remija i 41 pobedu Partizana. Gol-razlika takođe je u korist kluba sa "Marakane" – 211:176.

Ako je nešto uteha navijačiima tima iz Humske, to je da su rivalu naneli više katastrofalnih poraza, Partizan je pobeđivao sa 6:1 1951, 7:1 1953. i 5:0 (1962), dok je Zvezda čekala na eru Dragana Džajića da konačno uzvrati na sličan način sa 6:1 (1968).

Prvi ikad odigran prvenstveni večiti derbi bio je jedan od najboljih, 5. januara 1947. Zvezda je kao gost savladala Partizan sa 4:3 po zimi i snegu u meču u kojem su postignuta čak tri autogola, pobednici su čak dvaput tresli svoju mrežu, poraženi jednom. Tada nije bilo televizije, pa nije sačuvano svedočanstvo o rađanju divne tradicije, a živih svedoka od tadašnjih 4.000 preostalo je malo.

Sezona 1951. donela je dva susreta vredna podsećanja, Partizan je naneo Zvezdi prvi od katastrofalnih poraza, 6:1, ali titulom, i to prvom, okitio se veliki rival. Zvezdi je bila potrebna pobeda nad Partizanom u poslednjem kolu, 2:0 ili 5:1, da bi po gol-količniku nadmašila Dinamo iz Zagreba. Meč je završen sa 2:0 i tada je započeo niz od rekordnih 25 titula, koji bi Partizan ovog proleća mogao da izjednači ako „preživi“ derbi.

Mnogi ne znaju, ali naredne sezone u kojoj je poslednji put prvenstvo igrano u okviru kalendarske godine nije bilo večitog derbija jer je takmičenje organizovano po grupama, pa su se Partizan i Zvezda mimoišli. Na sreću, odmah se odustalo od takvog sistema.

Prvi derbi bez golova bio je 29. po redu, odigran oktobra 1961. Najnepopoularniji rezultat repriziran je još 10 puta u međuvremenu.

Najposećeniji meč u istoriji jugoslovenskog i srpskog prvenstvenog fudbala odigran je 7. novembra 1976, Zvezda je na "Marakani" golom Filipovića slavila sa 1:0, a pobedu je sačuvao golman Kajganić, odbranivši penal Grubješiću desetak minuta pre kraja. Zvanični podatak je da je prodato 90.142 ulaznice. Zvezda se prošetala kroz prvenstvo koje je matematički osvojila šest kola pre kraja, kao Bajern ove godine.

Nešto kasnije, 7. maja 1978, viđen je jedan od najlepših međusobnih mečeva, Partizan je vodio na poluvremenu sa 1:0, gubio u nastavku sa 1:2, a onda preokrenuo golovima Slobodana Santrača i Momčila Vukotića, koji je bio i strelac prvog gola, i slavio sa 3:2, što mu je praktično donelo osmu titulu.

To je možda najimpresivniji trijumf u prvenstvu kluba iz Humske, sa rekordna 54 boda (dva za pobedu) u 34 kola, uz samo dva poraza u sezoni, od Veleža i Slobode iz Tuzle, uz 55 datih i 19 primljenih golova i pet pobeda i jednim remijem u mečevima sa Zvezdom, Hajdukom i Dinamom, to jest ostatkom „velike četvorke“. Zvezda je pobeđena i na "Marakani" sa 3:1, a na naredno slavlje u prvenstvu na našem najvećem stadionu Partizan je čekao skoro 18 godina, do septembra 1995.

Već u narednoj sezoni "crno-beli" su posle odlaska Momčila Vukotića i Ivana Golca upali u veliku krizu, a sledeći derbi zapamćen je po prevari Miloša Šestića koji je golmana Partizana Petra Borotu ubedio da izvede slobodan udarac, a onda pokupio loptu i smestio je u gol. "Crno-beli" su već u sledećem minutu izjednačili, ali Zvezda je na kraju slavila sa 3:1.

Decembra 1980. Partizan je, iako domaćin, zabeležio jednu od najneočekivanijih pobeda protiv glavnog rivala. Razigrani "crno-beli" očitali su pravu lekciju favorizvanoj Zvezdi 3:1, a posle utakmice pojavilo se mnoštvo viceva na istu temu, otprilike: "Gde stanuje golman Zvezde Ljukovčan?  U Moce Vukotića 3/1". Trijumf je bio melem na ranu simpatizerima Partizana u jednom od težih perioda.

Kraj krize "crno-belih" konačno je došao 1982/83, Partizan se deveti put popeo na tron pošto je dugo vodio veliku bitku sa zagrebačkim Dinamom, a pred kraj serijom dobrih rezultata uključio se i Hajduk. Kada su savladali Zvezdu sa 3:2 jasno je bilo da će igrači Partizana biti prvaci. Paradoks je da je to odgovaralo i večitom rivalu, koji je kao peti na tabeli uspeo da se plasira u Kup UEFA.

Početkom sezone 1987/88, takođe na Stadionu JNA, Zvezda je pobedila sa 3:2. Dragan Stojković Piksi postigao je gol direktno iz kornera, Boro Cvetković dvaput je zatresao mrežu "crno-belih", a fenomenalnom asistencijom istakao se Robert Prosinečki koji je iste jeseni postao najbolji igrač SP do 20 godina, na kojem je Jugoslavija osvojila prvo mesto.

Prvi meč posle Zvezdinog osvajanja Kupa šampiona 1991. godine odigran je na Partizanovom stadionu, završen je sa 2:2, Siniša Mihajlović doneo je izjednačenje iz fantastičnog „slobodnjaka“, pa su "crveno-beli" na kraju došli do penal-boda. Raspad Jugoslavije i rat već su počeli i nadalje ništa više u domaćem fudbalu nije bilo isto.

Kada su već pomenuti penali, Partizan čeka 18 godina da mu bude dosuđen protiv Zvezde, poslednji put se to desilo 1995, utakmica je završena sa 2:2, a najviše se ipak pamti po „makazicama“ Nebojše Krupnikovića. Dva meseca kasnije odigran je jubilarni 100. derbi, Zvezda je posle preokreta pobedila sa 2:1 i rešila prvenstvenu trku.

Naredne sezone "crno-beli" su skinuli „prokletstvo Marakane“ i posle dugog posta pobedili dva puta (1:0 i 3:2) i praktično smenili Ljupka Petrovića u njegovom drugom mandatu u Zvezdi.

Tokom 1996/97. Partizan je triput savladao "crveno-bele", koji su istom merom uzvratili u narednom šampionatu, mada su ostali bez trofeja, Obilić je bio prvak, Partizan je uzeo kup. Zvezdinih 4:0 na "Marakani" druga je najubedljivija pobeda "crveno-belih" u dosad odigranih 143 derbija.

Četiri dana pred početak bombardovanja NATO 1999, Zvezda i Partizan odigrali su 2:2 na našem najvećem stadionu, a za domaćine ponovo je nastupio Dejan Savićević, član generacije koja je pokorila Evropu osam godina ranije. Šampionat nije ni završen, titula je pripala "crno-belima".

Pobeda Partizana 2:0, 30. novembra iste godine, ostala je u senci pogibije navijača Zvezde Aleksandra Radovića (17) koji je stradao od signalne rakete ispaljene sa južne tribine stadiona u Humskoj. U procesu koji se otegao dve godine osuđeno je 13 simpatizera "crno-belih" na kazne od osam do 23 meseca.

Odmah posle petooktobarske promene režima 2000. godine na programu je bio novi susret crveno i crno-belih, na "Marakani". Prekinut je posle pet minuta zbog divljanja navijača Partizana koje je preraslo u opštu tuču. Međusobne optužbe nisu izostale, a utakmica je odložena za proleće. U ponovljenom meču Zvezda je slavila sa 2:0 u bledoj predstavi.

Novi, 21. vek nije doneo mnogo nezaboravnih predstava, navijači Zvezde rado se sećaju pobede od 3:0 uz dva gola Nikole Žigića 2003, u vreme kada je Partizan nastupao u Ligi šampiona. Sever je skandirao „Nije ovo Real!“ a trijumf je bio uvod u novu duplu krunu.

Partizan je seriju od 11 mečeva bez pobede nad večitim rivalom okončao spektakularnim izdanjem na "Marakani" u februaru 2007, kada je pod komandom Miroslava Đukića potpuno nadvisio "crveno-bele" sa 4:2, a lako je moglo da bude i više. To kao da je bio nagoveštaj promene koja će uskoro uslediti i najdominatnijeg perioda "crno-belih" u domaćem fudbalu.

Posle trijumfa od 4:1 pod vođstvom Aleksandra Jankovića u meču bez publike marta 2008, na Zvezdu je bio red da „posti“ u „večitom derbiju“ i naredna pobeda zabeležena je posle sedam poraza (šest uzastopnih) i dva remija. Strelac je bio Brazilac Kadu u nadoknadi, a na klupi Partizana sedeo je Avram Grant koji je sve mečeve protiv "crveno-belih" izgubio (dva u Kupu Srbije).

Jesenji derbi u kojem je Zvezda dvaput nadoknađivala gol minusa, a na kraju i slavila sa 3:2, svakako je jedan od boljih poslednjih godina, a možda i uopšte. Poraz nije sprečio ekipu iz Humske da kasnije stekne čak 11 bodova prednosti, ali to se skoro istopilo, pa ćemo imati retku privilegiju da gledamo derbi koji skoro sigurno odlučuje o prvaku.

(A. Čolović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Петар Божић

    14. maj 2013 | 11:00

    Е мој Телеграфе, што је баби мило ... за твоју информацију ПРВИ дерби меч био је пријатељског карактера и одигран је 21. априла 1946.. Било је 2:0 за Партизан (стрелци Фрањо Рупник и Првослав Михајловић)...и последнји у суботу ће бити са истим резултатом...ЖИВЕО ПАРТИЗАН И МАЈКА СРБИЈА

  • jovan

    14. maj 2013 | 12:02

    @petar bravo pero samo si se malo presao,trebao si reci jugoslavija!

  • Direktor

    14. maj 2013 | 13:49

    Večiti derbi su samo prvenstvene utakmice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA