PROKLETSTVO! Benfika još 50 godina neće osvojiti trofej!

Mađarski stručnjak Bela Gutman posle drugog osvojenog Kupa šampiona 1962. tražio veću platu, Uprava kluba ga odbila, a on u odlasku poručio: "Ni za sto godina Benfika neće osvojiti Kup šampiona"

  • 0

Portugalska Benfika, jedan od najslavnijih evropskih klubova, nalazi se već više od pola veka pod "prokletstvom" Bele Gutmana, najuspešnijeg trenera kog su lisabonski "orlovi" ikada imali. Gutman je sa Benfikom osvajao Kup šampiona 1961. i 1962, a kada je zatražio povišicu, Uprava kluba ga je odbila.

Gutman, inače mađarski Jevrejin koji se spasao od nacista bekstvom u Švajcarsku, mada sve okolnosti njegovog preživljavanja nisu sasvim jasne, prokleo je klub posle odbijanja:

- Ni za sto godina od danas Benfika neće osvojiti Kup šampiona - izjavio je na dan odlaska.

Više od pola veka njegova prognoza pokazala se tačnom, iako je Benfika u sezoni po Gutmanovom odlasku opet igrala finale najvećeg klupskog takmičenja, ali poražena je posle preokreta od Milana sa 1:2. To je bio prvi od rekordnih sedam uzastopnih poraza u finalima evrokupova, od čega su pet bili u Kupu šampiona. Poslednji neuspeh, protiv Čelsija u finalu Lige Evrope, uz odlučujući gol Branislava Ivanovića u 93. minutu, dodatni je argument za efikasnost Gutmanove kletve.

Tvrdi se da je slavni Euzebio pred finale Kupa šampiona protiv Milana 1990. otišao na Gutmanov grob i molio se za skidanje kletve. Nije pomoglo, Milan je ponovo pobedio, ovog puta sa 1:0.

Jedan od onih koji su na svojoj koži osetili "prokletstvo" je i nekadašnji golgeter Crvene zvezde Zoran Filipović, član Benfike od 1981. do 1984.

- Osetio sam to i lično, jer sam igrao u finalu Kupa UEFA 1983, protiv Anderlehta. Prva utakmica završena je pobedom Belgijanaca sa 1:0, a u Lisabonu smo igrali sa 1:1. Sudija je poništio moj regularan gol i nismo se popeli na pobedničko postolje. Trener nam je bio čuveni Sven Erikson - izjavio je Filipović za Sportal.rs.

- I navijači veruju u priču o prokletstvu jer im rezultati daju za pravo. Ipak, Benfika je najpopularniji klub u Portugaliji - ocenio je Filipović, koji je bio najzaslužniji za dolazak do finala sa četiri uzastopna gola koja je postigao za svoj tim. Benfika je u četvrtfinalu izbacila Romu, koja je u toj sezoni bila prvak Italije, pobedom sa 2:1 u Rimu i sa 1:1 kod kuće. U polufinalu protivnik je bila Univerzitatea iz Krajove, posle rezultata 0:0 u Lisabonu, Filipović je u 53. minutu izjednačio na 1:1 i "orlovi" su zbog gola u gostima otišli u finale.

Filipović se pred revanš povredio, što je možda dodatni argument u prilog baksuza koji prati portugalski klub, pa je ušao sa klupe u drugom poluvremenu. Trofej je ostao nedostižan, a vredi napomenuti da je Filipović sa 38 golova najefikasniji jugoslovenski fudbaler u evropskim kupovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA