RINGIŠPIL NA MARAKANI: Od poslednje titule 12 trenera na klupi Zvezde!

Jedino Robert Prosinečki u poslednjih nekoliko godina uspeo da kompletira sezonu na klupi "crveno-belih"

  • 1

Otkako je poslednji put bila šampion, 2007, na trenerskoj klupi Crvene zvezde bilo je 11 promena, to jest čak 12 trenera vodilo je ekipu. Posle ostavke Rikarda Sa Pintua očekuje se, po nekima, baskuzni a možda po Zvezdu i srećni 13. trener. Mada, s obzirom na to u kakvoj je situaciji gigant sa Marakane, doneti malo sreće ne bi trebalo da bude teško, jer gore od ovoga ne može.

Čak ni Boško Đurovski koji se okitio duplom krunom nije dugo potrajao, smenjen je već u avgustu posle traljavog starta nove sezone.

Istina, Đurovski je došao na to mesto posle skandaloznog odlaska Duška Bajevića, koji je, iznerviran prozivanjem navijača, napustio Marakanu tokom utakmice u kojoj je Zvezda ubedljivo poražena od Vojvodine 0:3. Makedonski stručnjak je nasledio prvo mesto na tabeli i nekako je uspeo da ga sačuva, uzeo je i Kup, ali nikog nije ubedio da je rešenje za budućnost.

Posle šest godina na tu bolju budućnost još se čeka, a ona nikako da dođe, klub je potonuo u dugove koji su između 40 i 50 miliona evra, dok je na klupi "ringišpil". Posle Đurovskog ređali su se Milorad Kosanović, Aleksandar Janković (prvi put), Zdenjek Zeman, Čedomir Janevski, Siniša Gogić, kao privremeno rešenje Vladimir Petrović Pižon, Ratko Dostanić, Aleksandar Kristić, Robert Prosinečki, Aleksandar Janković (drugi put) i Rikardo Sa Pintu, koji je upravo podneo ostavku pa "crveno-beli" moraju ponovo da traže trenera.

Takva nestabilnost nije mogla da donese dobar rezultat,a u klubu nisu shvatali da su se vremena promenila i da se mora pokazati malo strpljenja, pa i nekolicina stručnjaka koji su obećavali kratko su se zadržali.

Janković, uprkos tome što nije pretpeo nijedan poraz u prvenstvenim mečevima u prvom mandatu na "Marakani", tadašnjoj upravi na čelu sa Toplicom Spasojevićem nije bio po ukusu. Doveden je Zdenjek Zeman, totalni promašaj. Češko-italijanski stručnjak nije uspeo da zabeleži nijednu pobedu i ekspresno je dobio otkaz.

Vladmir Petrović Pižon, legenda kluba, smenjen je marta 2010. dok je bio prvi na tabeli sa sastavom od kojeg se to nije očekivalo. Tadašnji predsednik Vladan Lukić doveo je Ratka Dostanića, koji je izgubio prednost u prvenstvu, a "crveno-beli" su se utešili trofejom u Kupu Srbije.

Jedini koji je u poslednjih nekoliko godina sastavio celu sezonu kao trener Zvezde je Robert Prosinečki, jedan od glavnih igrača najbolje generacije kluba koja je osvojila Kup šampiona 1991. Dolazak hrvatskog trenera na čelo najvećeg srpskog kluba privukao je veliku pažnju, Prosinečki je činio šta je mogao sa ograničenim sredstvima, uspeo da prekine najcrnju seriju u derbijima sa Partizanom i da osvoji kup prošle godine.

Nesuglasice sa Lukićem bile su verovatni razlog za ostavku Prosinečkog pred revanš kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Bordoa. Ponovo je poverenje ukazano Aleksandru Jankoviću, koji je potrajao oko pola godine, da bi ga nasledio Portugalac Rikardo sa Pintu.

Ako je nešto jasno, to je da ovako ne valja. "Crveno-beli" moraju da postave stvari na realne osnove, dani kada klub nije mogao da čeka na dobre rezultate davno su prošli, za stvaranje šampionskog tima trebaće vremena u ovim uslovima, pa sve da je na klupi i Murinjo.

Svi treneri Zvezde od titule 2007.

Ime i prezime                                        sezona

1. Boško Đurovski                            2007.mart-avgust

2.Miroslav Kosanović                     2007. avgust-novembar

3. Aleksandar Janković                  2007/08.

4. Zdenjek Zeman                            2008. jul-septembar

5. Čedomir Janevski                       2008/09.

6. Siniša Gogić                                 2009. maj-jun

7. Vladimir Petrović Pižon            2009/10.

8. Ratko Dostanić                            2010. mart-avgust

9. Aleksandar Kristić                      2010.  avgust-decembar

10. Robert Prosinečki                     2010/2012.

11. Aleksandar Janković                 2012/13.

12. Rikardo Sa Pintu                       2013. mart-jun

(A. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA