PENAL LUTRIJA: Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Boljim izvođenjem jedanaesteraca ''orlići'' savladali Portugal sa 5:4 (2:2) i plasmanom u finale ostvarili jedan od najvećih uspeha u istoriji

  • 5

Srbija korača ka krovu Evrope! Zahvaljujući boljim izvođenjem jedanaesteraca omladinska fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Portugaliju rezultatom 5:4 (2:2) i plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Litvaniji. Ovom pobedom ''orlići'' su ostvarili jedan od najvećih uspeha u istoriji s obzirom da su posle dva polufinala, prvi put došli u mogućnost da se bore za evropski tron.

Junak utakmice svakako je golman Predrag Rajković koji je, osim dva odbranjena jedanaesterca, bio i najzaslužniji za dolazak Srbije do penal lutrije. Imali su Portugalci veliku priliku posle promašaja Melega u trećoj seriji, ali je Rajković svojim odbranama kao i promašaj Tešeire odveli ''orliće'' u borbu za titulu najboljeg u Evropi.

Iako je srpski tim vodio već od šestog minuta golom Uroša Đurđevića Portugalci su u nastavku potpuno nadigrali ''orliće'' i golovima Bernanda Silve u 55. i Guedeša u 78. minutu preokrenuli rezultat i bili na putu za finale.

Međutim, odlična izmena selektora Drulovića u 79. minutu urodila je plodom jer je rezervista Gačinović samo šest minuta kasnije ''pomrsio račune'' Portugalcima i odveo meč u produžetke.

Za razliku od prvog poluvremena kada su ''orlići'' nadtrčali protivnika, u drugom delu je viđen neverovatan pad u igri. Agresivnost koja je Srbiju krasila u prva tri meča u grupi naprasno je opala u meču sa Portugalcima. Tačnije, u drugom poluvremenu jer je prvih 45 minuta apsolutno pripalo Srbiji koja je na kraju, ipak, uspela da trijumfuje i zasluženo prođe u finale.

VOĐDSTVO SRBIJE NA SAMOM POČETKU

Još se nisu ni slegli utisci nakon greške organizatora, kada su umesto ''Bože Pravde'' pustili ''Hej Sloveni, a Srbija je povela sa 1:0. Sjajnu akciju srpskog tima i centaršut sa desne strane golom je krunisao napadač Rada Uroš Đurđević, koji je uz pomoć stative savladao Varelu.

Ovaj pogodak očigledno je podigao samopouzdanje ''orlića'' koji su nastavili da atakuju ka golu favorizovanog protivnika. Ređale su se šanse Mitrovića i Đurđevića, ali je mreža mirovala.

Portugalci su prvi šut uputili tek u 30. minutu i to je bila najava nešto bolje igre u poslednjih 15  -ak minuta. Na krilima desnog beka Kansela imali su Portugalci dve tri poluprilike koje na sreću nisu bile opasne po golmana Rajkovića.

Već na samom početku drugog dela videlo se da će Srbija teško sačuvati mrežu. Dve poluprilike Portugalaca bile su samo uvod za ono što je usledilo. Sjajnu akciju veznog reda golom je krunisao Bernando Silva u 55. minutu.

Nakon gola Portugalaca tempo igre je opao što je u tom trenutku više odgovaralo Srbiji koja je preskakanjem sredine pokušavala da stvori prilike napadačkom tandemu Đurđević - Mitrović.

Poslednjih 15 - ak minuta donelo je pravu dramu u Litvaniji. Najpre je najbolji strelac Portugalaca Guedeš povisio na 2:1 u 78. minutu da bi samo sedam minuta kasnije rezervista Gačinović vratio Srbiju u život. Odlična izmena selektora Drulovića jer je strelac drugog gola zamenio strelca prvog u 79. minutu.

Do kraja meča rezultat se nije menjao i meč je otišao u produžetke, a zatim i u penale koji su ovoga puta bili na strani Srbije.

SRBIJA - PORTUGALIJA 2:2 penali: 3:2.

(Đurđević 6, Gačinović 85 - B. Silva 55, Guedeš 78)

(penali: Milinković-Savić, Gačinović, Mitrović - Edgar, Horta)

Srbija: Rajković - Golubović, Antić (Urošević), Filipović, Veljković - Milinković-Savić, Pavlovski, Luković (Meleg), Maksimović - Đurđević (Gačinović), Mitrović.

Portugalija: Varela - Kanselo, Figueriro, Rafael, B. Silva (Tešeira) - Edgar, L. Silva (Horta), Podstavski, Markos Lopeš - Mane (Kosta), Guedeš

Finale je na programu u četvrtak u 20:45 minuta, a Srbija će se sastati sa boljim iz duela Španija - Francuska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA