EPSKI MEČ NA "EŠU": Nadal u transu pobedio Novaka! (VIDEO) (FOTO)

Posle tri sata i 21 minuta Rafael Nadal je došao trijumfa protiv Novaka Đokovića savladavši ga sa 3:1 (6:2, 3:6, 6:4, 6:1) za 13. gren-slem titulu

  • 22

Ne vredi... Nadal je "zver"! Imao je Novak 40:0 u trećem setu na servis protivnika, pri rezultatu 4:3 za njega i 1:1 u setovima... Imao, a onda je Nadal prvim i jedinim asom u finalu i "njegovim" forhendom minus pretvorio u plus, u osvojen gema. Gem koji je preokrenuo celokupni tok finala US Opena. Konačno, posle tri sata i 21 minuta Rafael Nadal je došao trijumfa protiv Novaka Đokovića savladavši ga sa 3:1 (6:2, 3:6, 6:4, 6:1).

Zasluženo. Nema šta, a Rafa je još jednom pokazao zašto ga zovemo svim mogućim sinonimima za doslednost, odlučnusnost... Izgleda da Majorčanin nema gen za "ne mogu da stignem lopticu"? Pa, u drugom setu, u setu u kojem je apsolutno dominirao Nole, Nadal je vratio 27 loptica pre nego je izgubio poen.

Bio je Rafa u trećem setu na kolenima, na zemlji, ali se izvukao. Istina, "častio" ga je sopstvenim greškama Novak u odlučnim momentima. Za razliku od njega Rafa je "njegov" ubitačni forhend koristio retko, ali kada je "odapinjao" svako lopta je bila na milimetar od linije. Novak je i kada je gubio "vodio igru" i nije prezao da napadne Španca na njegov servis.

Međutim, neiznuđene greške, čak 51. i očajna realizacija situacija koje za igrača kalibra kakav je Nole nisu veliki problem utabale su put Nadalu do 22. pobede na betonu u 2013, do 22 pobedu u duelima sa Novakom, do trećeg pobede u finalima gren-slem turnira, do trofeja US Opena, do 13 gren-slem titule, ali i prilike da se posle više od godinu dana već u Kini ponovo popne na vrh ATP liste.

Obojica tenisera su nam još jednom pružila tri sata i kusur minuta vrhunskog tenisa, tenisa koji bi mogao da se pušta u školama.

- Naravno, čestitam Rafi. Bio je previše dobar i zaslužio je ovaj trofej. Hvala svima na podršci i vratiću se sledeće godine ponovo - rekao je Novak odmah posle finala.

- Ovo je emotivan trenutak jer svi znaju koliko mi znači da igram protiv Novaka. On je jedan od najboljih sportista i verujem da će biti zapisan u istoriji ovog sporta - rekao je Nadal.

PRVI SET

Novak je prvi servirao i odmah smo mogli da primetimo da je tatkika za ovaj meč potpuno suprotna od one koju je imao u polufinalu protiv Vavrinke. Nole se ne boji Nadalovog top-spin forhenda i većinu loptica, ne jakih, šalje u tu stranu. Uspeva da dobije prvi servis, baš kao i Nadal svoj.

U trećem gemu Novak je više grešio i posle sedam minuta igre Španac je prvi brejknuo u finalu. Priliku da vrati brejk imao je Nole već u sledećem gemu, gemu u kojem su obojica dobijali poena na greške. Imao... 3:1 za Nadala posle 25. minuta igre.

Nadal se nije pretrgao nekom agresivnom igrom, ali je anticipacija bila bolja od Noleta. Istina, naš as je više grešio, a sve kratke lopte Nadal je stizao i pretvarao u poena. Drugi brejk napravio je bez izgubljenog poena, a onda sa malo muke i 15:30, posle 42 minuta, pretvorio u set. Opet Noletovom greškom.

 

DRUGI SET

Sjajnom igrom na startu drugog seta Novak pokazuje da veoma dobro zna kako se igra protiv Nadala. Dobro izrađeni poeni prekidaju špančevu seriju od četiri vezana gema - Nole vodi sa 1:0.

Nole ima 16 neiznuđenih grešaka, 11 više od Nadala, a Španac u svom prvom gemu spašava tri gem lopte! Nole igra sa dosta oscilacija... Nema kontinuitet poteza, a upravo je ovaj gem bio primer.

Nadal je neverovatan... "Ćošak, linija, nec... U pi... m... - čuo se jednom Novak... I jeste Nadal pogađao sve to, ali zar to nije Nadal???

Dobra stvar je što Nole lako čuva svoj servis. Prvi je on sada brejknuo Nadala i to posle fantastičnih 54 udaraca u poslednjem poenu (4:2). Ipak, Rafa ne bi bio to da ne vraća udarce koje bi u nekoj drugoj prilici odavno bili poeni za Novaka... Odmah vraća brejk...

Koliko samo dobrih udaraca mora da odigra Novak da bi dobio poen? Srećom, posle malo manje od 11 minuta najbolji teniser sveta uspeva da ponovo osvoji Nadalov servis za 5:3.

Posle tačno 100 minuta Novak dobija set sa 6:3, za 1:1.

TREĆI SET

Srpski teniser je odmah na startu trećeg seta uzeo brejk Nadalu i sve do trećeg gema imao seriju osvojenih servisa. Kvalitet i tempo tenisa, moramo da primetimo, posle dva sata i kusur minuta je opao.

Vidljiv pad u igri imao je Nole, pa je Rafa sa manje grešaka vratio brejk i poveo sa 4:3.

U 9. gemu Novak je "razbio" Nadala. Prvo ga je naterao da nepotrebno sprinta kao mreži i osnovnoj liniji, da bi ga posle bacio i na zemlju. Međutim, samo najveći igrači u ključnim momentima pokazuju koliko su jaki. Novak je na Nadalov servis imao 40:0, a Španac je, iako je bio na kolenima i zemlji zaradio đus, a zatim i gem (4:5).

Novak je u tom trenutku imao 41 neiznuđenu grešku, a Nadal 17! To je krucijalno za ovakav tok meča dvojice, bez premca, najboljih tenisera sveta.

Nadal je osvojio treći set sa 6:4 posle 2 sata i 42 minuta igre.

ČETVRTI SET

Nadal je pobedio Novaka na betonu Flešinga, ali i na njegovom polju, mentalno... Rafa je pun samopouzdanja ušao u, ispostaviće se, poslednji set i brzo je brejknuo za komfornu prednost. Istu je sačuvao, opet, greškama Novaka, ali, ruku na srce, zasluženo je pobedio.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    9. septembar 2013 | 23:51

    Ovde je Titan Rafa , a Nole samo udara lopticu , zzalosno...

  • RN

    10. septembar 2013 | 03:01

    Potpuno zaslužena pobeda, bez pomoći sudije, sreće, Boga oca i čega već. Nadal je objasnio kako se treba boriti u kada ne ide. Bravo.

  • Django

    9. septembar 2013 | 23:47

    Ljudi ja ne vidim nikakve ožiljke na Nadalovim kolenima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA