ISTRAŽUJEMO: Šta košarkaši najčešće koriste za doping?(VIDEO)

Čak 70 odsto doping pozitivnih košarkaša u prethodnom periodu palo je zbog kanabisa, u narodu poznatijeg i kao marihuana. Pročitajte ko je još osim Džejmsa Gista i Džeroda Hendersona bio pozitivan na ovu supstancu

  • 3

Prema statistici Svetske antidoping agencije, najčešća suspstanca na koju košarkaši padaju na doping kontroli je THC, u narodu poznatiji kao marihuana ili kanabis! Čak 70 odsto doping pozitivnih košarkaša u prethodnom periodu palo je zbog kanabisa!

Zanimljivo je i to da je marihuana zabranjena samo tokom takmičenja, dok se van terena sportisti ne testiraju na ovu supstancu.

Međutim, košarkaši, pretežno Amerikanci koji igraju po Evropi, obilato koriste marihuanu tokom sezone.

U srpskoj javnosti najpoznatiji su slučajevi bivših košarkaša Partizana i Crvene zvezde, Džejmsa Gista i Džeroda Hendersona, koji su padali na marihuanu i bili suspendovani. 

Osim Gista, koji je uhvaćen u Srbiji nakon meča s Hemofarmom, kiparska antidoping agencija je prepustila Srbiji rešavanje i doping pozitivnog slučaja našeg košarkaša Dragoslava Papića.

On je kao član kluba Danai Proteas AEL testiran u Nikoziji 2011. i bio doping pozitivan na zabranjene supstance karboksi THC. Poznat je i slučaj Dejvida Hokinsa, tada igrača Sijene, koji je 2007. takođe bio suspendovan na tri meseca zbog marihuane.

Prošle godine kao igrač Galatasaraja suspendovan je zbog korišćenja kokaina!

Međutim, za razliku od Evrope, u NBA su druga pravila, pa igrači koji su pozitivni na kanabis budu kažnjeni utakmicom neigranja.

- Nažalost, većina doping pozitivnih rezultata u košarci su povezani s marihuanom. To su loše navike u košarci gde igrači posle mečeva misle da je u redu da se opuste i koriste ovaj opijat.

- Međutim, treba da znaju da metaboliti marihuane ostaju u krvi i mokraći tri nedelje. Ipak, na Evrobasketu u Sloveniji nije bio nijedan pozitivan slučaj - kaže dr Nenad Dikić, potpredsednik medicinske komisije FIBA Evrope.

Pogledajte video Antidoping agencije Srbije koji pokazuje kako je izgledala doping kontrola na Evrobasketu 2013. godine.

Džerod Henderson, bivši plejmejker Crvene zvezde i Hemofarma, bio je pozitivan na doping testu u Grčkoj još 2005, zbog čega je dobio otkaz iz Kolosa sa Rodosa. Pretpostavlja se da su popularnom Džiju u mokraći pronađeni tragovi kanabisa.

Gist je testiran 1. juna 2011. na meču s Hemoframom, ali je otkriveno da je doping pozitivan tek kada je potpisao za Fenerbahče, zbog čega je bio suspendovan tri meseca.

Foto: MNpress

- Naš rad iz 2010. pokazao je da je čak 70 odsto doping pozitivnih košarkaša bilo na marihuanu. Na sreću, na pet poslednjih Evrobasketa nismo imali nijedan pozitivan slučaj - poručuje dr Nenad Dikić.

U NBA ligi je zbog marihuane "padalo" mnogo košarkaša, ali su oni dobijali suspenzije od jedne do nekoliko mečeva u tekućoj sezoni. Najpoznatiji "duvači" su Majkl Bizli (sada u Majamiju), Džej Ar Smit (Njujork Niks), Kris Veber, Džeri Stekhaus...

 Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 159

    13. novembar 2013 | 14:22

    Samo ne znam zbog cega je to doping...sta dobijaju marihuanom...pa sta ako duvaju...

  • Rasa

    13. novembar 2013 | 14:55

    @159 Sta bre, pa sta?! Pa jel zabranjeno zakonom? E onda ima da se postuje! U zatvor bih ja to, pa da vidis kako nece vise. Lako se navuku ostali klinci koji gledaju njih kao uzore.

  • lvan

    13. novembar 2013 | 18:48

    @rasa sta ti nije jasno? Marihuana nije doping, lepo je decko pitao. Ja ni cigare ne volim, tako da svi mogu da duvaju i puse, ja se necu navuci. Ima poznata latinska poslovica "neznanje skodi" . Onda i cigare treba zabraniti zakonom. Cigare unistavaju pluca, trava mozak. Zaboravlja se. Zakon je zabranio, a drzava dozvolila. Marihuana = doping, hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA