Saznajte koliko su zaista vredeli najveći transferi u 2013. godini!

Kada se govori o fudbalskim transferima i brojkama uvek se kaže za koliku je sumu fudbaler prešao u neki klub, ali se ne zna koliko stvarno klubovi troše da bi kompletirali prelaske. Tu treba uračunati porez, profit menadžera, platu i mnoge druge troškove, a ne samo obeštećenje. Ovo je 10 ukupno najskupljih trasnsfera u 2013. godini

  • 0

Na deset najskupljih fudbalskih transfera u protekloj godini potrošeno je 1,2 milijarde dolara i to je najviše što je potrošeno do sada. Oni koji ne poznaju toliko fudbal i ekonomiju misle da kada se kaže da je transfer recimo Geret Bejla bio 100 miliona evra, misle da je on toliko koštao, ali u transfer bi trebalo uključiti i porez koji je plaćen, deo koji ide menadžeru igrača, platu koju će fudbaler primati, kao i mnogi drugi dodatni troškovi.

Tako da kada se sve ove stavke izračunaju dolazi se do mnogo veće brojke nego onih koje se obično provlače po medijima. Stoga, evo deset najskupljih promena dresova u 2013. godini i koliko su zaista koštale.

1. Geret Bejl je posle mnogo priče, spekulacija i peripetija napustio Totenhem i potpisao šestogodišnji ugovor sa Real Madridom. Zvanična cena njegovog transfera jue 100 miliona evra i to je najskuplji transfer u fudbalskoj istoriji, ali u suštini dolazak Velšanina na "Santjago Bernabeu" koštao je ili će koštati Madriđane skoro pa još toliko, cifra je 198,8 miliona evra.

2. Radamel Falkao je za 60 miliona evra prešao iz Atletiko Madrida u bogati Monako, ali kada se svi troškovi njegovog transfera sračunaju i doda njegova plata koju će primati u Kneževini, njegova selidba na Azurnu obalu koštala je 150,3 miliona evropskih novčanica.

3. Transfer Edinsona Kavanija iz Napolija u Pari Sen Žermen je po vrednosti samog transfera odmah iza Bejla, međutim, kada se saberu ukupan zbir potrošenog novca na dolazak "El matadora" u Pariz on zauzima treću poziciju na ovoj listi. Njegova promena dresa koštala je 64 miliona, ali prava vrednost je 148.ooo.ooo evra.

4. Brazilski as, Nejmar je pre letnjeg prelaznog roka potpisao ugovor sa Barselonom koji je vredeo 57.000.000 u evropskoj valuti, ali je iz Santosa stigao tek tokom najtoplijeg godišnjeg doba u Kataloniju. Međutim, ukoliko Brazilac provede pet sezona na "Kamp Nou" i bude primao platu i bonuse, Katalonci će za njegove usluge potrošiti 124 miliona evra.

5. Poslednjeg dana prelaznog roka Mesut Ozil je napustio Real iz Madrida i otišao u Arsenal za sumu od blizu 50 miliona evra, ali ukupni troškovi njegovog dolaska u London i petogodišnjeg boravkana "Emirejtsu" iznosiće 117.6 miliona.

6. Mario Gece je iz Borusije Dortmund u Bajern Minhen prešao za 37.000.000, a prava cena je veća od 100 miliona, tačno 114 miliona evropskih novčanica.

7.  Belgijski reprezentativac Maruan Felaini došao je iz Evertona u Mančester junajted za 32.500.000, ali kada se sabere taj broj, porez i drugi troškovi dobije se cifra od 97 miliona.

8. Talentovani štoper Markinjos je stigao u PSŽ iz Rome za 35.000.000 €, ali će "sveci" na njega potrošiti 94,8 milona evra.

9. Oko 40 miliona u evropskoj valuti koštao je dolazak Gonzala Iguaina iz Reala u Napoli, a Napolitanci su na tu sumu dodali još 48 miliona kako bi kompletirali transfer.

10. Još jedan transfer u kome je učestvovao prebogati Monako nalazi se u prvih 10 ukupno najskupljih transfera ove godine. Džejms Rodrigez je iz Porta stigao na stadion "Luj II" za 45 miliona evra, a kada se svi troškovi sračunaju dobije se cifra od 83,7 miliona u evropskoj valuti.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA