LEKARI U DILEMI: Da li Šumahera treba što pre probuditi iz kome?

Stručnjaci smatraju da bi lekari u Grenoblu uskoro trebalo da probude vozača Formule 1 iz veštački izazvane kome, jer bi u suprotnom moglo da dođe do oštećenja nekog od organa. Opet, lekari koji se brinu o Šumehorovom stanju posle nesreće treba da utvrde kada je najbolji trenutak za buđenje

  • 7

Od kako je saopšteno da Mihael Šumaher nije više u životnoj opasnosti, i to osmog dana od kada je doživeo teške povrede glave prilikom nesreće na skijanju, svetska javnost je odahnula jer je stanje proslavljenog Nemca u značajnoj meri poboljšano.

Od tada zapravo i nema mnogo novih informacija, osim da je Šumi i dalje u veštački izazvanoj komi u bolnici u Grenoblu - već 13. dan.

Ranije se spekulisalo da su lekari imali nameru da probude legendarnog vozača Forumule 1 makar na kratko, ne bi li napravili dijagnostički prozor, kada se obustavlja sa lekovima kojima se održava veštačka koma.

Posle 13 dana u komatoznom stanju, stručnjaci smatraju da bi bilo poželjno da lekari probude Šumahera. U suprotnom, preterano delovanje jakih lekova može da ostavi i trajne posledice na neke organe.

- Ako bi se što pre probudio iz kome, to su veći izgledi da će se osnovne telesne funkcije poput disanja vratiti u normalu - izjavio je profesor Hajnc Piter Meke, direktor Instituta za urgentnu medicinu u Hamburgu.

Faza oporavka posle kome trajala bi danima, procenjuje se od jedne do dve nedelje. Ukoliko bi se s druge strane odužilo sa održavanjem veštačke kome, lekovi koji za to služe mogu da oštete neki organ u telu, poput jetre.

Opet, lekari koji se brinu o Šumehorovom stanju posle nesreće treba da utvrde kada je najbolji trenutak za buđenje, a niko od njih nije izašao pred javnost da o tome govori.

Šumaher je 29. decembra prošle godine hospitalizovan u Univerzitetskoj bolnici u Grenoblu, gde je narednih dana podvrgnut dvema operacijama na mozgu. Odstranjeno mu je pola lobanje kako otekli mozak ne bi bio pod pritiskom, a zbog istoh razloga se nalazi u indukovanoj, odnosno veštački izazvanoj komi.

"Poželjan" period za održavanje u ovakvom komatoznom stanju je oko dve nedelje.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Parkerovi

    11. januar 2014 | 18:25

    Ae genije oporavljaj se ;)

  • Mik

    11. januar 2014 | 21:00

    Šta je život,za sekund ti se sve okrene naglavačke,užas. Ja se iskreno nadam da će dobiti ovu bitku,a onda ga čeka dugogodišnji oporavak. Srećno majstore.

  • Da puknes od smeha

    11. januar 2014 | 21:27

    Izdrzi, Šumi! :-(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA